Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wspó?czynnik U dla pod?ogi na gruncie

Recommended Posts

No właśnie jak to U policzyć - tzn. które warstwy brać pod uwagę?

Mam ogrzewanie podłogowe, a więc źródło ciepła pod posadzką, logicznie rozumując:

1) terakoty i wylewki nad podłogówką nie liczę,

2) następnie jest warstwa izolacji (10-15cm styropianu + folia), 3) pod nią folia lub 2x papa

4) chudziak, lub B15 10cm

5) piach i ew. keramzyt - i tu nie wiem jak grubą warstwę mogę zaliczyć do izolacji podłogi na gruncie :sad:

W Muratorze i mądrych księgach poprostu do wzorów wstawiają U np 0,28 do wzoru i podają, że powinno być < 0,3

Jeśli policzę tylko styropian 10cm (lambda=0,04) i chudziaka 10cm(lambda=1,05) wychodzi mi: U=0,385 a więc dużo poniżej zalecanej.

Pomocy :grin: Bartek

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Bartt dnia 2003-02-07 10:16 ]

my mamy zamiar dać 2x8 cm, oczywiście FS20 na zakładkę,

te dodatkowe kilka cm, niewiele kosztuje, a można uzyskać U poniżej 0,3. Oczywiście możliwe to jest na etapie projektu, gdyż później masz podłogę o 10 cm wyżej, parapaty o 10 cm niżej itd.

10 cm chudziaka niewiele zmienia U, bardziej np. ocieplenie, bądź nie fundamentów.

Karina

Januszek - skoro źródło ciepła jest pod wylewką i terakotą, to traktowałem je raczej jako izolator w przenikaniu ciepła z podłogówki do pomieszczenia, a nie z pomieszczenia w grunt. Temp. instalacji zawsze będzie większa niż pomieszczenia przy podłodze i dla tego sądziłem, że stratę ciepła należy liczyć od instalacji w dół, ale jest to rozumowanie logika a nie fachowca, więc oczywiście mogłem się mylić.

Ale teraz uzmysłowiłeś mi, że U podłogi liczymy dla strat ciepła pomieszczenia, a nie instalacji cwu, więc chyba masz rację - należy przyjąć wszystkie warstwy podłogi :smile:

Jedno pytanie pozostaje jednak nadal aktualne - jaką warstwę piachu/keramzytu pod chudziakiem można zaliczyć do izolacji?