rogut 02.03.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Prosze szanownych forumowiczów o pomoc w wyborze kotła na paliwo stałe. Firm jest coraz więcej i dlatego jest coraz wiecej problemów z wyborem. W moim przypadku domek SALMA firmy Archipelag 131m2+18m garaż. A drugie pytanie jakie rzeczywiste oszczednosci grzewcze przynosi montaż wentylacji mehcanicznej? Interesuje mnie nie teoria a raczej praktyka. Teoretycznie 2 lata zwrotu kosztów c o nie wierzę dlatego prosze mnie oswiecic w tej meterii bede wdzięczny za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49351-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-jakirekuperator-w-praktyce/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 02.03.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 witam moim zdaniem ( uzytkuje kociol na paliwo stale )szkoda kasy na taki kocioldlategopo co klopotac sie szukaniem takiego kotlaa potem odp. wegla warto sprawdzic czy wszystko w domu jest ENERGOoszczedneczyli okna, dach, sciany, drzwi itdjak wszystko jest CIEPLEto zapotrzebowanie na cieplo bedzie niewielkiei po co ROBIC za GORNIKA gornik od jakiegos czasukopalnia = kotlownia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49351-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-jakirekuperator-w-praktyce/#findComment-1050716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogut 02.03.2006 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 to dla mnie nadal nie jest odpowiedź. Gaz lub olej stanowczo za drogi, kominek z ropzrowadzeniem cieplego powietrza za duzo roboty(kominek ma byc przyjemnoscią a nie dziennym przymusem) prad(pożal się Boże). Dodam tylko tyle ze gazu ziemnego w okolicy nie ma i na razie nie bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49351-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-jakirekuperator-w-praktyce/#findComment-1050722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 02.03.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 za drogiczyli ? kupujac sobie kociol na paliwo stale ma sie "pozornie tanie grzanie?" czyli 1/najpierw szukanie dobrego paliwa - ja mieszkam w okolicy GLIWICi wiem ja wyglada polowanie na dobry groszek - bez kamieniaworkowany z JULIANA 440zl za tone jest OKz TYCHOW RETOPAL workowany 330 zl/tone - nie testowalemjeszcze w moje okolice nie woza luz - dla mnie strata czasu ( SYF w CALYM domu )a i kamienia mozna dodac ile dusza podpowie 2/ ladowanie wegla co 2 do 3 dni w moim przypadku 3/ czyszczenie - zuzel codziennie 4/ czyszczenie pieca raz na 1 do 2 miesiecy 5/ LARMO ( glosno ) w domu , podajnik ŁUPIE ja na kopalni lub jak przy rozwalaniu scian, silnik buczy, 6/ malo elastyczny na zmiany temperatury zewnetrze 7/ ja zgasnie trzeba rozpalac 8/ wyjazd na kilka lub kilkanascie dni niemozliwy przy braku awaryjnego ogrzewania 9/ malowanie domu czesiej niz normalnie, koty czarne z wegla/pylu jak wejda do kotlowni, ubranko robocze zawsze w pogotowiuNie udalo mi sie nigny uzupelnic zasobnika tak bym sie nie zbrudzil moim zdaniem lepiej miec np. GAZ i roznice w cenie pokryc nadgodzimani w pracy lub w inny sposob dla mnie spalam okolo 1,5 do 2 ton tego czarnego na miesiacto moze teraz jest spora oszczednosc alejak wyremontujemy domto koszty spadna do 800 kg/miesiac ale caly SYF pozostanieczyl wydam srednio na 5 ton, 2 tys na sezonto ja wtedychetnie doplace do gazu i wydam 3 tys na sezoni "oddam etat w kotlowni GAZowni"czyli zaplace za luksus dodatkowo 1000 zl / 6 miesiecy = 167 zlja za tyle nie dam sie zagonic do tych wszystkich pracwole dodlubac ta kwote w inny sposob pzdr PS Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49351-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-jakirekuperator-w-praktyce/#findComment-1050816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekf 02.03.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 WitamJeżeli kupisz dobry kocioł i odpowiednio przystosujesz kotłownięto za górnika nie bedziesz pracował Bardzo duzo pisze na temat kotłow januss poszukaj jego postów - zna sie na rzeczy.Kotłow jest mnóstwo i kazdy chwali swój a ich konstrukcje niewiele się różnią - chodzi o firmy a nie rodzaj palenia.Zadbaj o nawiew do kotłowni i odpowiedni przekrój komina a ominie cię wiele kłopotów z paleniem.Mam kociołek Stąporków i na razie jest O.K Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49351-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-jakirekuperator-w-praktyce/#findComment-1050895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 02.03.2006 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 a wegiel z ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49351-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-jakirekuperator-w-praktyce/#findComment-1050917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sambor 02.03.2006 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Witam jak czytam wypowiedz goscia bernardo to mnie trafia .Wez sie k.... do afryki wyprowadz ,i leż na hamaku ,dłub w nosie .Leniu smierdzący.Chyba z wawy jesteś i nigdy w domu poza miastem nie mieszkałeś i o .... ( aż odechcialo mi sie pisać i tego forum czytać ) Nara Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49351-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-jakirekuperator-w-praktyce/#findComment-1050924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 02.03.2006 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Witam jak czytam wypowiedz goscia bernardo to mnie trafia .Wez sie k.... do afryki wyprowadz ,i leż na hamaku ,dłub w nosie .Leniu smierdzący.Chyba z wawy jesteś i nigdy w domu poza miastem nie mieszkałeś i o .... ( aż odechcialo mi sie pisać i tego forum czytać ) Nara dzieki za mile slowa ( producenta kotow na paliwo stale ? ) jak lubisz zapie... bez sensu i wydawac kase na pranie i malowanie co roku TO cie pracusiu ROZUMIEM ROBOTA dla ROBOTY to twoje motto gliwice sa na GORNYM SLASKU ( poszukaj w necie ) no chyba ze nie masz czasu bo do kotlowni dajesz ... ja szukam rozsadnych rozwiazan w domu ( nie pierwszym ) mieszkam od wielu lat w afryce bylem ( jak u nas byla zima ale jeszcze nie wszedzie, wiec planuje dalsze wypady pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49351-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-jakirekuperator-w-praktyce/#findComment-1050942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 03.03.2006 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Bernardo - rozumiem Cie doskonale - ale ja sam palę drewnem od w sumie 6lat. Wiem co to znaczy przyjć, pocišć, poršbać, poukładać, napalić. W tej chwili tylko dokładam, bez rozpalania. Szczerze mówišc chwilami chciałbym mieć luksus palenia np pelletami (kupię palnik prędzej czy póniej) . A co do mordęgi...trochę ruchu nikomu jeszcze nie zaszkodziło - lepsze to niż siedzenie przed tv i chodowanie bebzona - nie? Węgiel...tyle ludzi na forum sobie toto chwali. Ja nie chwaliłem nigdy - zwłaszcza za ten syf w domu (kotłownia na poziomie partery). Dlatego pale drewnem. Rogut - jeli kiedykolwiek paliłe w kotle na paliwo stałe to wiesz co to znaczy, ale jeli idziesz "na swoje" prosto z bloku , to pamiętaj że takie urzšdzenie to nie pokręcenie głowicš czy też nacinięcie guziczka... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49351-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-jakirekuperator-w-praktyce/#findComment-1051020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.03.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Każdy kto rozważa kocioł na paliwa stałę powinien najpierw rozważyć jak wygląda dostępność do dobrego opału i czy będzie potrafił rozróżnić jakość opału. To na początek. Kolejna sprawa to czy będzie miejsce na skłądowanie sensownegj ilości opału. Jest to szczególnie ważne w przypadku drewna. Co do uciążliwości - można się przyzwyczaić - palę tylko drewnem i tej zimy dokłądałem od 2 do 4x na dobę więc tragedii raczej nie było tym bardziej, że zima odbiegała od standardów. Pozostaje przygotowanie opału *drewna. Tu przyłączę się do Małego. Ruch nikomu nie zaszkodził (ale każdy niech przemyśli to pod kontem swojej osoby. Jak ma się 50-60 lat to może być już problem, jak ma się w granicach 30 to może być przyjemność. Ludzie płacą grube pieniądze za siłownie a tu ruch za darmo i to jeszcze generujący oszczędności. Wszystko jest względne - uciążliwość i przyjemność... Plusy i minusy każdy powinien sobie rozważyć sam. Faktem jest, że mając dostęp do drewna, miejsce do składowania można zamknąć koszty ogrzewania w sezonie w granicach 1300 zł - u mnie tak wychodzi - chyba, że zima potrwa do maja... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49351-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-jakirekuperator-w-praktyce/#findComment-1051101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumak1974 03.03.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 za drogi czyli ? kupujac sobie kociol na paliwo stale ma sie "pozornie tanie grzanie?" czyli 1/najpierw szukanie dobrego paliwa - ja mieszkam w okolicy GLIWIC i wiem ja wyglada polowanie na dobry groszek - bez kamienia workowany z JULIANA 440zl za tone jest OK z TYCHOW RETOPAL workowany 330 zl/tone - nie testowalem jeszcze w moje okolice nie woza luz - dla mnie strata czasu ( SYF w CALYM domu ) a i kamienia mozna dodac ile dusza podpowie 2/ ladowanie wegla co 2 do 3 dni w moim przypadku 3/ czyszczenie - zuzel codziennie 4/ czyszczenie pieca raz na 1 do 2 miesiecy 5/ LARMO ( glosno ) w domu , podajnik ŁUPIE ja na kopalni lub jak przy rozwalaniu scian, silnik buczy, 6/ malo elastyczny na zmiany temperatury zewnetrze 7/ ja zgasnie trzeba rozpalac 8/ wyjazd na kilka lub kilkanascie dni niemozliwy przy braku awaryjnego ogrzewania 9/ malowanie domu czesiej niz normalnie, koty czarne z wegla/pylu jak wejda do kotlowni, ubranko robocze zawsze w pogotowiu Nie udalo mi sie nigny uzupelnic zasobnika tak bym sie nie zbrudzil moim zdaniem lepiej miec np. GAZ i roznice w cenie pokryc nadgodzimani w pracy lub w inny sposob dla mnie spalam okolo 1,5 do 2 ton tego czarnego na miesiac to moze teraz jest spora oszczednosc ale jak wyremontujemy dom to koszty spadna do 800 kg/miesiac ale caly SYF pozostanie czyl wydam srednio na 5 ton, 2 tys na sezon to ja wtedy chetnie doplace do gazu i wydam 3 tys na sezon i "oddam etat w kotlowni GAZowni" czyli zaplace za luksus dodatkowo 1000 zl / 6 miesiecy = 167 zl ja za tyle nie dam sie zagonic do tych wszystkich prac wole dodlubac ta kwote w inny sposob pzdr PS Cześć Bernardo To twój post był na forum Instalsystemu na temat Zębca?? (nomen omen ktos to potem usunoł z tego forum) Nie przeczytałeś dokładnie...poprzednik napisał że na gaz z rurki nie ma narazie szans - więc jedsli narazie to oznacza conajmniej njbliższą 10 latke bo u nas tak to wygląda...a więc w pewnym sensie masz racje co do GZ 50 bo pewnie jeśli może ktos się podłączyc pod rurke a wybiera węgiel no to rzeczywiście trochę nieporozumienie ale jeśli chcesz porównać koszty do gazu z bański albo oleju ooo kochany to już niejst róznica w 1 tys złotych. Wielu zanjomych moich (jeszcze sie do tego nie przyznają że drogo) już po cichutku zadają pytania -"a ile to kosztuje ooo 2tys za sezon fiufiu ooo!!i co 3/4 dni trzeba dosypać hmmm brzmi nieźle. Pewnie ze cały syf który jest przy takiej kotłowni mocno wk....ale jesli ktoś z głową ma zaplanowaną kotłownie to nie nażeka. A co do wyboru wegla ....kurde ty jesteś ze ślaska!! nie kumam to przeciaz tam wydowbywa sie węgiel!!kurna w Warszawie znaleźć dobry opał to jest sztuka!! ale jak sie chce to można znaleźć (chwalić pana znalazłem autoryzowany skład który ma wegiel z Juliana po 4 stówy luzem) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49351-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-jakirekuperator-w-praktyce/#findComment-1051110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogut 03.03.2006 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Dziekuję za porady, ale z tym, brudem, syfem i wiecznym dokładaniem to lekka przesada. Teraz zgadza sie mieszkma wbloku i za grzanie 50m2 biorą skubancy rocznie 1700zł. a wiec nawet jak zaplace 2500zł za 150m2 we własnym domku to chyba tragedii nie bedzie. Zagadza sie gaz ziemny nawet bym sie nie zastanawial ale ceny na gaz płynny to czyste szalenstwo. Gdybym stac mnie było na to to grzałbym elektryką lub pompą ciepła. Dużo czytałem na temat pieców z podajnikiem i dlatego interesuje mnie jaki wybrać i co myslicie na temat pieców Kostrzewy sa uniwersalne: drewno, pellets i eko-groszek. Co przy braku jednego źródła mozna skorzystac z dwóch pozostałych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49351-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-jakirekuperator-w-praktyce/#findComment-1051207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 03.03.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Mój podział kotłów "zwykłych" na opał stały jest taki:Z górnym spalaniem-złeZ dolnym spalaniem-dobreReszta to już tylko kosmetyka. Mam na myśli upodobania klienta typu: zasyp opału, wielkość komory załadowczej, stosowany opał.Jeżeli te trzy sprawy klient potraktuje poważnie, to będzie zadowolony z kotła.Padają pytania typu: kocioł x czy y. X ma zasyp z góry, Y w pionie.Który wybrać kocioł?Bierzecie to pod uwagę? I tutaj nie potrzeba kotlarza do podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49351-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-jakirekuperator-w-praktyce/#findComment-1051443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 03.03.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Sorki ale ja mam dosc zabawy z weglem i piecem jak wychodze z kotlowni to tak dla testu kicham nad biala wanna .......... to co widze , to od razu zwracam honor gornikom i ich prawem do wczesniejszych emerytur pewnie wegiel zaslonil mi info o gazie przepraszam raz jeszcze co do DREWNA to jest najlepszy opal jaki znam TERAZ NIE mam, na razie ale przez trzy lata mielismy gaz z rurki i maly kominek w malutkim domku ( jakies 80 m2 ) takie poniemieckie typowe domki palilem drewnem + brykietami z CLASSENA w tle gaz EXTRA polecam taka robote lubie pachnie, milo w domu, czyste lapki kot ( wtedy 1 ) czysty i na ognisko w ogrodzie jest zawsze cos chce sie wracac do domu a jak nie mozesz dojechac na czas to wlaczy sie gaz ... kominek + plaszcz wodny to jeszcze lepsze rozwiazanie jedyny minus - legalne drewno jest bardzo drogie ( u nas ) coraz drozsze a zalatwiane bez kwitow troche taniej KRADZIONE mnie nie interesowalo mimo ze mam Brykiety z CLASSENA mialem w dobrej cenie wada - robione z iglastego super zapach ale sporo sadzy - to nic, da sie zyc Ale opini na temat wegla NIE ZMIENIAM - na razie jak ktos byl na SLASKU to wie ze my tu mamy SZARY SNIEG koszule po 1/2 dnia sa brudne itd. ciekawe od czego? .... ALE zyc trzeba PS szukam domu na KASZUBACH z wlasna linia brzegowa [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49351-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-jakirekuperator-w-praktyce/#findComment-1051462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 03.03.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Czarna rzeczywistość jest inna.W 1990 roku myślałem, że pójdę z przysłowiowymi torbami. Tak wszyscy rzucili się na kotły olejowe. Dzięki temu, że brakowało zbiorników na olej(albo były bardzo drogie) produkowałem właśnie zbiorniki. I tak powolutku właściciele "olejaków" powrócili do drewna, węgla. Pamiętam, jak jeden klient pracujący na Saksach powiedział: nie pojechałem tam, aby pracować na olej.Pewien mój konkurent przestawił produkcję na kotły olejowe. Nie ma już firmy.Pogratulować tylko przedmówcy, że jest na tyle majętnym człowiekiem, że stać go na bezobsługowe ogrzewanie. I nie dziwię się atakom na jego wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49351-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-jakirekuperator-w-praktyce/#findComment-1051553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 03.03.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 dzieki majetny nie jestem ale szukam kosztow - wszystkich i unikam rozwiazan ktore zabieraja mi kase i czas warto miec dwa zrodla ciepla to na paliwo stale - moim zdaniem kominek wiem ze oponami i starymi butami trudno w nim palic oraz drugie to wygodne - gaz, olej inne ale trzeba pamietac by DOM BYL OSZCZEDNY by temperatura byla dobra dla nas ( u mnie to 21 C) Tak dla kontrastu sasiad pali FLOTEM, ma go za darmo sasiad mojego Kolegi z pracy pali OPONAMI starymi ( straz miejska jest bezsilna ) kolejny kolega pali produkatami ubocznymi z naszej firmy ( europalety, stare, uszkodzone drzwi, elementy opakowan - karton, drewno ) za darmo u nas firmie ( 600 m2 )jest piec na OLEJ nowa hala, jedne drzwi, pilnujemy by byly zamykane poprawna wentylacja koszt OK w innych naszym oddziale byl olej ale: budynek stary ( mlyn zabytkowy ) dach nieocieplony, mury to samo nowe okna ale spore itd. niestety drzwi na przestrzal ( niekiedy spory przeciag ) teraz czest zamykane na klucz EFEKT zmienili piec na weglowy na eko i zaczela sie fajna zabawa ALE na pewno taniej teraz jeszcze docieplaja sciany by miec rozsadna temperature i rachunek za ogrzewanie Ciekaw jestem jak podsokczy cena EKO groszku w roku 2006/2007 a na pewno bedzie jeszcze wiecej piecow z podajnikem monopol to sraszna rzecz - sponiewiera do kosci koniecznie trzeba miec alternatywe pozdr ps monopol spirytusowy tez sponiewiera dobrze jak przy okazji smakuje ale sa tacy co mowia wodka nie jest po to by smakowala - ma sponiewierac Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49351-kocio%C5%82-na-paliwo-sta%C5%82e-jakirekuperator-w-praktyce/#findComment-1051614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts