Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Darowizna ? HELP ? Pyt. do NOTARIUSZA lub PRAWNIKA

hydrogenium

Recommended Posts

Moja matka jest właścicielem działki na której znajdują się dwa domy jednorodzinne (jest również ich właścicielką). Jeden z nich jest oddany do użytku, drugi natomiast jest w budowie (ważne pozwolenie na budowę, roboty w toku). Moja rodzicielka postanowiła podarować mi owy dom w budowie, którego chcę zakończyc budowę i w nim zamieszkać.

Problem tkwi w tym że dwaj notariusze u których byliśmy jednym chórem stwierdzili, że abym mógł stac się jego prawowitym właścicielem (ze wpisem do ksiąg wieczystych) muszę być również właścicielem gruntu na którym się on znajduje, a co za tym idzie trzeba dokonać geodyzyjnego podziału gruntu.

Pytanie brzmi: jak mogę stac się właścicielem tylko tego obiektu, nie będąc współwaścielem drugiego, nie posiadając gruntu na własność (możliwy ułamkowy udział w gruncie, lub umowa użyczenia) ?

Wiem że jest to możliwe, ponieważ znam takie przypadki (firmy które posiadają wielkie hale przemysłowe na nie swoim gruncie). Jaka jest procedura prawna ?

Problem z tym że każdy notariusz u którego byłem twiedzi że tak nie można i wogóle że byłoby to niezgodne z prawem, kiedy ja sam twierdzę że tak mozna i wziołem sobie tego z sufitu. Czyli jak rozumiem chyba owi "fachowcy" są niedouczenim albo jak nie wiadomo o co chodzi to o pieniądze ?

Dziękuje bardzo za odpowiedź.

• 5 weeks później...
Notariusze niestety mają rację nie można przenieść własności samego domu, gdyż dom jest częścią składową gruntu. Kto jest właścicielem gruntu ten jest właścicielem wszystkiego co się na tym gruncie znajduje. Mama przenosi na ciebie własność gruntu zabudowanego budynkiem. Zastanawiam się nad dwiema kwestiami: 1) możesz nabyć udział w gruncie choćby najmniejszy i ew. podpisać z mamą umowę na użytkowanie budynku (sam zresztą też nad tym myślałeś); 2) czy nie dałoby się ustanowić odrębnej własności budynku (tak jak z mieszkaniami) z udziałem w gruncie, który jest własnością mamy. Nie jestem tego do końca pewna. Moja rada: idź do jeszcze kilku notariuszy, wiem że są różni, ale sa tacy, którym chce się coś pomyśleć i pokombinować. Powodzenia

• 2 weeks później...