Gość 07.02.2003 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 witam, zastanawiam sie nad trwaloscia elewacji,mam na mysi aspekt:- dom z betonu komorkowego- cienki tynk- sciany wielowarstwowe_ czyli steropian albo welna a na to jeszcze cos moje pytanie jak wyglada trwalosc takich rozwiazan, po jakim czasie dana elewacja nadaje sie do remontu i czy przypadkiem podczas takiego remontu nie trzeba wymieniac tez tego steropianu, wzglednie welny mineralnej. szukalem na forum tej tematyki , ale niestety nie znalazlem zadnych wskazowek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 07.02.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 To zalezy od wielu czynnikow takich jak: stopien zanieczyszczenia atmosfery, uzyty material wykonczeniowy, lokalizacja budynku itp.Jesli material na elewacje byl dobry to zawsze mozna go wyczyscic np Karcherem. W przypadku robienia nowej elweacji, gdy podloze jest mocne nalezy na istniejace dac nowe warstwy elewacyjne (wykonczeniowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.02.2003 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 no dobrze , ale chodziloby mi raczej o jakies statystyczne informacje, na temat np : po jakim czasie z reguly trzeba taka elewacje ze steropianu lub welny mineralnej kompletnie robic od nowa. nie mam w tej materii zadnego doswiadczenia a mysle ze jest to zawsze jakies kryterium jesli chodzi o wybor miedzy sciana jedno warstwowa, lub wielowarstwowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 07.02.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 1. Piszesz sciana wielowarstwowa - masz na mysli sciane dwuwarstowa?,2. Takie elewacje robi sie od okolo 10 lat a powszechnie o 5 lat - zbyt malo danych, zbyt duzo firm i materialow,3. Sciana jednowarstwowa tez moze byc pokryta tynkiem mineralnym4. Rozumiem ze rozmawiamy o ostatniej warstwie wykonczeniowej sciany (elewacji) czyli o tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.02.2003 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 chodzi o to ze wybor jest miedzy sciana jednowarstwowa, lub dwuwarstwowa-OKzalozmy , ze jesli nei ma roznicy w trwalosci elewacji to wybieram dwuwarstwowa.ale jesli ma sie okazac, ze np jednowarstwowa wystarczy co jakis czas pomalowac, ewentualnie wyszpachlowac, a przy dwuwarstwowej poza malowaniem, trzeba np co x-lat robic totalny remont, bo np nie ma do czego przymocowac tynku wszystko sie sypie( nie mam pojecia) i trzeba praktycznie wszystko zerwac i robic ocieplenie od nowa to bylaby to dla mnie przynajmniej jakas wskazowka , gdybym wiedzial jak to wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 07.02.2003 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Sciany pokrytej tynkiem cienkowarstwowym nie da sie zaszpachlowa we fragmentach (bedzie widoczna roznica w fakturze), mozna pomalowac, skuc zrobic nowe.Przy scianach dwuwarstwowych wymiana tynku wiaze sie albo z oderwaniem ocieplenia razem z tynkiem albo nalozeniu nowej warstwy i mocnym mechnicznym kotwieniu.Widzialem juz tynk mineralny odparzony od sciany jednowasrtwowej. Nie wykluczam ze w przypadku zlego wykonania powyzszych robot jest takze mozliwe odklejanie ocieplenia lub odchodzenie tynku zewnetrznego.Ale nie jest to nagminne, sporadyczne przypadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts