mirena7 06.05.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Zapomniałam, sorki podam może adres [email protected]- z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 09.05.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 A ja właśnie się dogaduję z góralami na stan surowy z dachem.Ekipa polecona,sprawdzona,szybka,ale...Nie chcą podpisać żadnej umowy,na pytania o zakres prac odpowiadają-no,parter,to parter,piętro ,to piętro,dach,to dach-0 szczegółów.W końcu wyciągnęłam ,że humusu nie ściągaja,tarasów nie robią,przepustów pod media też,za koparki i inny sprzęt dodatkowo muszę płacić.Cena jaką chcą jest jest taka jak u innych -czyli wysoka.No i zastanawiam się czy brać ,czy nie,bo jak teraz ciężko się dogadać,to co będzie potem.Chociaż same pochwały słyszałam na ich temat.A,i oczywiście faktury wystawiają nie oni,tylko ktośtam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
medoza01 24.06.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Bardzo proszę o namiary na górali, bo chcę budować dom, a zostałem na lodzie. Moi panowie ulotnili się. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 24.06.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 nam tez buduje ekipa górali i robota idzie pierońsko szybko. Jak sie umowilismy na budowe rok temu tak odmowili kilku innym osobom z gor by ceprowi obiecany dom wybudwac. Momentami musze sie martwic by na czas nadazyc z dostawa materialow a chlopaki robia solidnie "pancerne hałupy". Terminy maja tez zaklepane na rok do przodu wiec nie wiem czy komukolwiek sie namiary przydadza:) Dodam ze minely niecale 3 tygodnie od rozpoczecia robot a lada dzien wylewamy strop. No to etap stan surowy zamkniety juz zrobiony. Podsumowujac od wbicia pierwszej łopaty wyszło 8 tygodni (w tym 1 tydzien przestoju i wielkanoc). Sciany porotherm, strop lany, dach dachowka. Bryła prosta. Co do gorali to wioska zrobiła im impreze pozegnalną kiedy wyjezdzali:).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miriobros 25.06.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 witam moj domek wybudowala ekipa gorali pieknie wybudowali, w zasadzie robili wszystko, murowali, robili dach, ocieplali, kafelkowali, malowali nie wiem jak bedzie pracowac inna ekipa...ale za moimi to ciezko bylo nadazyc pracowali szybko i solidnie- zaczelam 10-tego wrzesnia i gdyby nie to, ze czekam na schody i parkiet to moglabym juz mieszkac pozdrawiam ula witam ! czy możliwe jest przesłanie namiaru na tych fachowców z góry dzieki [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 26.06.2007 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Ludzie, nie kierujcie się jakimiś mitami "regionalnymi"! Można się zdrowo naciąć (tak jak z każdym innym stereotypem narodowościowym). Ekipy tzw. "górali", nie zawsze mają wiele wspónego z prawdziwymi góralami, ponadto fach ciesielski i wśród górali zanika. Natomiast owszem piją - ale też jak wszyscy inni. Przede wszystkim - to polecenie, możliwość poznania zadowolonych klientow, stabilność siedziby firmy i możliwość podpisania umowy (gdzie później takich górali znależć!). No i uważać na tzw. "mądrości ludowe" w budowlance - typu "bo u nos panocku tak robili i jus sto lat stoi i nic go nie ruso". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 27.06.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Ot i wyjete z moich ust Przeciez to stereotypy. Waszym zdaniem "gorale" buduja najlepij a przeciez w kazdym zakatku sa dobrzy fachowcy (najwiecej na wyspach ) To ze jest ktos (lub sie podaje)goralem nie oznacza ze juz urodzil sie murarzem,ciesla etc. Na wsiach w calej polsce ludzie sami sobie buduja i tez po sto lat czasem stoja te domki. Jak wspomnial przedmowca, polecone i sprawdzone,obejzane roboty ot i calaprawda. Wtedy mozna powiedziec,ze dobry jest lub kiepski. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta17 27.06.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 ......a ile kosztuje taka "ekipa górali" do zmontowania dachu cztwrospadowego (bez lukarn) z 4 VELUXAMI??! Niedługo będzie u nas na budowie taka ekipa z Nowego Targu i nie wiem ile mogą sobie zażyczyć??! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 22.07.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 U mnie górale właśnie skończyli stan surowy, a druga ekipa / też górali robi dach/ Ekipa była polecona, sprawdzona, cena ustalona.Na budowie pojawił się zupełnie inny skład ludzi, mieszanka góralsko-ukraińska.Przy murowaniu spisali się średnio-jak to mój kierbud określił-murowali niechlujnie / aczkolwiek konstrukcyjnie niczego zarzucić nie można/Generalnie trzeba było bardzo pilnować.Ciągnęli na dwie budowy, co chwilę pojawiał się inny skład ludzi, po zalaniu fundamentów, stropu itp--jakość prac też od tego zależała, raz lepsza raz gorsza.Kilka rzeczy trzeba było poprawiać / ale karnie poprawili/Dużo lepiej spisali się przy więźbie.Dodatkowo policzyli sobie za zrobienie tarasów.Pijący.Od sąsiada przez płot "pożyczyli rusztowanie" i pojechali z nim na inną budowę/biedaczysko kilka dni myślał, że ktoś mu ukradł/Przeżyliśmy kilka załamań nerwowych. Do dachu przyjechali inni ludzie /ci,którzy mieli być od samego poczatku/ - tutaj bez zastrzeżeń.Nie piją, każdy wie co ma robić, dach położony bardzo ładnie. Generalnie-teraz więłabym inną ekipę, albo była bardziej asertywna, albo wywaliła na zbity pysk przy pierwszej fuszerce .Ale mądry Polak po szkodzie, poza tym pierwszy dom dla wroga...A i tak sto razy lepszy od wszystkiego w czym do tej pory mieszkałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia30 24.07.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 My tez z goralami i tej ekipy nie zamienilibysmy na zadna inna W naszej okolicy wystawili juz kilkadziesiat domow, potrafia pogodzić kilka budów jednoczzesnie- mieszkaja na miejscu w piatki jedynie koncza szybciej bo jada na weekend do domow w poniedzialki pracuja od 9 do zmroku, w pozostale dni od 7 do zmroku, a jak trzeba bo np. grucha przyjechala to i po zmroku, z radoscia i zdziwieniem sluchja radia Piekary, ktore leci ślaska gwara, sami czasem jak cos powiedza to boki zrywac, sa godni zaufami, polecenia, bez zaliczek i zbednych slow- fachowo i rzetelnie, a jak cos mozna zaoszczedzic tu czy tam podpowiedza- w ekipie fachowiec od murarki, dachu, fundamentow, wykonczeniowki, szybko i sprawnie. Nasz kierownik wytrzeszczal ze zdziwienia oczy, a ostatnio facet od pomiarów okien nawet powiedzial nam ze tak wymurowanych scian to jeszcze nie widzial. Kochamy gorali- naszych "Kazków" hihihhi i wszystkim życzymy tak bezstresowej budowy od fundamentu po dach Kochani bardzo Was proszę o namiary góroli Będę bardzo wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia30 24.07.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 witam moj domek wybudowala ekipa gorali pieknie wybudowali, w zasadzie robili wszystko, murowali, robili dach, ocieplali, kafelkowali, malowali nie wiem jak bedzie pracowac inna ekipa...ale za moimi to ciezko bylo nadazyc pracowali szybko i solidnie- zaczelam 10-tego wrzesnia i gdyby nie to, ze czekam na schody i parkiet to moglabym juz mieszkac pozdrawiam ula Ulik proszę o namiary na góroli Będę bardzo wdzięczna Pozdrawiam Gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia30 26.07.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 no nie wierze że nie czytacie mojej prośby Bardzo Was prosze o namiary sprawdzonej i solidnej ekipy górali Zaznacze ze potrzebni mi będą dopiero na nastepny rok także bez obawy Pozdrawiam Gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fmj 03.08.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Przebrnęłam przez wątek, gorąca prośba do tych wszystkich, którzy mieli dobre doświadczenia z ekipami górali - o namiary do tych fachowców:- Monika $ Seba- garbus2- UlikProszę o maila na [email protected].Wielkie dzięki. Wysyłam też prośby na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 03.08.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Moi górale skończyli robotę 2 tygodnie temu i pojechali dalej Praca wykonana doskonale wtempie takim, że musiałem robić przerwy na organizowanie materiałów - pracowali szybciej niż dowozono materiały Zresztą fotki mojego domku mówią same za siebie Ścianę uszkodzili parkieciarze z innej firmy pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fmj 03.08.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Poproszę o namiary na nich na priv lub [email protected]. No i gratulacje, cieszę się, że dobrze trafiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba7207 02.09.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Ekipie która w tym momencie stawia mi chate z bali jak na razie nie można nic zarzucić. Pracowici, nie piją podczas pracy i solidni. Efekty można obejrzeć w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostry 04.09.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Podzielam pozytywne opinie, ekipy góralskie, a ekipy nizinne to kolosalna różnica. Górale budują szybko, dobrze i oszczędnie, dbają o plac budowy i materiał. Polecam. Moge potwierdzic powyzsze - budowala u mnie ta sama ekipa do u Bi. POLECAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 07.09.2007 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Górale-dekarze kończą nam krycie dachu dachówką...Muszę przyznać, że jak dotąd jest to jedna z dwóch ekip, którą mogę polecić w 100% : dokładni do bólu, zgrani i zdyscyplinowani, nie pijący ( co, jak się okazało nie jest bez znaczenia w trakcie budowy )...Czy górale są lepsi, niż inni...nie wiem i daleka jestem od takiego uogólniania, ale w naszym przypadku rzeczywiście sie sprawdzili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sienna 07.09.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 to i ja się dołączam u mnie też dom budowali górale. Byli samowystarczalni- spali w namiotach na działce, sami sobie gotowali, nic nam nie zginęło- może poza jakimś młotkiem czy śrubokrętem. Wszystko przywozili ze sobą (piszę, bo słyszałam, że ekipa przychodzi z gołymi rękami do roboty ) tylko czasem trudno ich było zrozumieć . Fundamenty wykopali w 3 godziny na 1,20 m i ogólnie wszystko szło im piorunem gorzej tylko że budowali na raz 3 domy (a przynajmniej o 2 pozostałych mówili) i czasem nie przyjeżdżali pomimo wcześniejszego umawiania. Budowę zaczęli 2 czerwca a w tej chwili mamy już stan surowy zamknięty i kończymy tynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 13.09.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 hej. U mnie górale robili tylko więźbę, ale za to jak?W Szczecinie od dawna górale są uważani za fachowców i racja!Wchodząc na moją budowę, zapowiedzieli, że zajmie im to 5 dni. Po dwóch powiedzieli,że jutro kończą.....10 godzin dziennie, non stop! Nawet jak jedli to w jednej ręce bułka, a w drugiej młotek... Patrze na dach, faktycznie została tylko lukarna... Mówię, zrobicie to w jeden dzień? Góral: -panocku, choćby żabami lało, trzy godziny i jest lukarna.... Faktycznie, w południe już grillowaliśmy.Wiechę wycięli w 15 minut piłą łańcuchową... Popiliśmy wódeczki... Jeden zawodnik nie pił, ktoś musiał jechać, 17ta godzina, górale się żegnają i jadą na kolejną budowę... Żeby tak chcieli cały dom zrobić....Efekt pracy poniżej. (link) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts