Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zdecydowałbyś się ponownie na ogrzewanie podłogowe  

9 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zdecydowałbyś się ponownie na ogrzewanie podłogowe

• Zdecydowanie tak
    • Raczej tak
      0
    • Tak / nie - nie ma znaczenia, co si
      0

Recommended Posts

Witam,

oglądam sobie właśnie jeden domek do kupienia (strasznie śmiszny układ pomieszczeń, ale to inna sprawa). Domek ma sporo pomieszczeń (w tym cały salon, kuchnię itd) w kaflach / marmurach. W tych podłogach ma ogrzewanie podłogowe (wodne, grzane piecem 2-f Vaillant). Na piętrach również ma ogrzewanie podłogowe (w sypialniach parkiet, poza tym kafle).

Ponieważ w necie znalazłem tylko jedną wadę tego rozwiązania - koszt montażu, który u mnie nie występuje, mam pytania do ludzi, którzy od jakiegoś czasu używają takiego ogrzewania:

1. Czy rzeczywiście jest taniej (dom jest 3-warstwowy, szczelne okna - wydaje się ciepły)? Czy koszty ogrzewania są zgodne z oczekiwanymi / deklarowanymi przez twórców tego ogrzewania.

2. Czy rzeczywiście zimą odczuwa się dobry "rozkład" temperatury (im niżej tym cieplej) - np. w porównaniu z pomieszczeniami grzanymi kaloryferami? (akurat w tym domu takich nie ma).

3. Ja teraz mieszkam w bloku, mam mozaikę, trochę dywanów i praktycznie chodzimy bez kapci. Czy te marmury w salonie oznaczają, że trzeba się będzie koniecznie przyzwyczajać do kapci, czy zostaną na tyle ogrzane, że można biegać boso / w skarpetkach?

4. Czy to nie jest tak, że właściwie trzeba podłogę dogrzewać przez cały rok - no może z pomicięciem krótkiego okresu upałów pow. 35 st. C?

5. Czy taki zwykły, gazowy, dwufunkcyjny Valliancik jest odpowiedni do ogrzewania podłogowego (wiadomo, że działanie jest nieco inne: niższa temperatura wody w układzie, większa pojemność cieplna "grzejników" itd.)

6. Gdybyście mieli teraz wybór ponownie, zdecydowalibyście się na ogrzewanie podłogowe?

https://forum.murator.pl/topic/49371-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-ogrzewania-pod%C5%82ogowego-par%C4%99-pyta%C5%84/