seniorp 03.03.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Co sądzicie o pokryciu z gontu bitumicznego. Budynek z poczatku lat 70 pokryty byl do tej pory blachą, którą należy już całkowicie wymienic. Byłbym wdzięczny za opinie i ew. przybliżony koszt robocizny za m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 03.03.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 szukajcie a znajdziecie i będzie Wam dane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 03.03.2006 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Co sądzicie o pokryciu z gontu bitumicznego. Budynek z poczatku lat 70 pokryty byl do tej pory blachą, którą należy już całkowicie wymienic. Byłbym wdzięczny za opinie i ew. przybliżony koszt robocizny za m kw. Koszty ?? To zalezy od typu Gontu (cieniowany, czy jednolity kolor, jaki producent?, wulkanizowany na całosci czy tylko paskami?, no i jaki wzór) Ceny sa zróznicowane. Dodatkowe róznice w kosztach to typ pokrycia dachu pod gontem (deskowanie czy płyta osb). Musisz poszukać , poczytac i zdecydowac sie na jaki typ Gontu no i na to czy chcesz deskowac czy pokrywac dach OSB. Pozdrawiam , KasiaR P.S. My mamy pełne deskowanie i gont cieniowany (zielony) wzór Heksagonalny, producent ICOPAL) gont http://foto.onet.pl/upload/16/71/_531038_n.jpg deskowanie http://foto.onet.pl/upload/4/64/_522508_n.jpg papa podkładowa http://foto.onet.pl/upload/41/18/_522510_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seniorp 03.03.2006 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Dach jest deskowany, pokryty papą potem łaty i blacha. Myślałem o zdjęciu blachy , łat , ewentualnym pokryciu jeszcze raz papą izolacyjną i położeniu na to gontu, ale z wypowiedzi na forum wynika, że bardzo ważne jest podłoże i w związku z tym dopiero po zdjęciu blachy będzie można ocenić czy to co jest nadaje się do krycia gontem.Również ważna jest kwestia robocizny. Jest ona chyba najtańsza, a i pożniejsze naprawy nie wymagają użycia specjalnych narzędzi i obecności fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 03.03.2006 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Ciekawe, czy nie stosuje sie, podobnie jak przy naprawie pokryc z gonu : polozenie na stara warstwe drugiej warstwy blachodachowki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 03.03.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Koszty ?? To zalezy od typu Gontu (cieniowany, czy jednolity kolor, jaki producent?, wulkanizowany na całosci czy tylko paskami?, no i jaki wzór) Ceny sa zróznicowane. Dodatkowe róznice w kosztach to typ pokrycia dachu pod gontem (deskowanie czy płyta osb). Musisz poszukać , poczytac i zdecydowac sie na jaki� typ Gontu no i na to czy chcesz deskowac czy pokrywac dach OSB. Pozdrawiam , KasiaR ICOPAL to Zduńska Wola tak? Twoje gonty sa przyklejane paskami czy na całej powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 04.03.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 nie przejmuj się klawiszowaniem desek!!jak je masz zakładaj gont!!!Z dołu i tak tego nie widać!!!Polecam z Gorlic!!ps deskowanie płyta OSB jest zabójcze dla kieszeniiok 20zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 04.03.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 ja chce Gonty Orła ale mysle czy nie kupic wersji z klejem na całej powierzchni. Może ktoś napisać czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GienekR 04.03.2006 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Niby proste a jednak diabeł tkwi w szczegółach Gonty bitumiczne przybijałem samowtór, deskowanie + papa podkładowa zgodnie z instrukcją producenta http://www.matizol.com.pl/index.php?jezyk=1&strona=19 Chcąc być obiektywnym drobne nierówności ( klawiszowanie desek ) mogą być widoczne tylko kiedy słońce pada pod bardzo ostrym kątem , można temu zaradzić stosując grubszą papę podkładową lub 2 warstwy U siebie zastosowałem 2 warstwy podkładu i gonty z całą powierzchnią klejącą , dobrze układać kiedy jest ciepło. http://foto.onet.pl/upload/8/54/_583591_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/22/33/_583590_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/46/37/_583602_n.jpg pewnym problemem jest wybór sposobu układania w koszu ja zastosowałem przeplatany 230 m2 zajęło nam na spokojnie 2 tygodnie wakacji , ( trudno w południe siesta ale gonty na ciepłym układają się dobrze ) istotne są obróbki blacharskie szczytów ja zastosowałem dwuczęściowe , podobnie przy kominach . przyjemnej pracy Gienek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 06.03.2006 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Obróbki roziłeś sam? Chodzi mi o to skad brałes blache. Kupowałęś już gotowe kształtki czy arkusze i robił ci jakiś blacharz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GienekR 06.03.2006 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Blacha cynkowo tytanowa produkcji Polskiej 11 arkuszy ok 130kgw 2004 11 pln/kg kupowana w hurtowni.Blacharz wykonał elementy obróbki długości arkusza montaż samodzielny jeszcze n/t deskowaniadeska calówka na widocznych okapach strugana felc Z , impregnacja drewnochron 2x przed przybiciem pozostała część dachu bez felcu impregnacja boramon ( odzysk z szalunków wyczyszczone szczotką drucianą ) deski szersze niż 14 cm przecinałem na węższe ( mniejsze paczenie )Deski przybijać stroną dordzeniową do góry !!!!!!!! wysychając deska odkształci sie tak że krawędzie pójdą w stronę strychu a środek deski do zewnątrz co jest korzystniejsze cena m3 deski na tartaku od 400 do 600 dobrze przemyśleć długościaby zminimalizować odpad , kupić wcześniej i wysezonować ( wysuszyć )lub kupować przeschnięte ( konieczny pomiar wilgotności 15 - 20% maxpomiar metodą elektrooporową jest natychmiastowy i prosty ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 06.03.2006 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 deski przywiezli mi 2 dni temu (tesc ma las )). teraz musze je poukładać i bedą leżały troszkę. Dziękii za dokładną odpowiedz. Pozdrawiam. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 06.03.2006 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 ...klawiszowaniem desek... Aby zmniejszyc klawiszowanie mozna zastosowac waskie deski z wpustem, aby klawiszowanie bylo mniej widoczne mozna zastosowac tzw. gont 3-wymiarowy : sprawia on wrazenie przestrzennego i lepiej maskuje nierownosci. Ja zastosowalem oba sposoby i jest OK, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.03.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Gienek masz dużš wiedzę gratuluję. Wracajšc do klawiszowania desek można ten problem prawie zlikwidować podbijajšc od spodu pomiędzy krokwiami po jednej desce oczywicie przed ostatecznym pokryciem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 08.03.2006 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Jaka jest optymalna szerokość desek do deskowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ofelia 08.03.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Podobno przeciwko klawiszowaniu pomaga pociecie desek na 10cm szerokosci.Tak jest u mnie i trzeci rok pomaga,zobaczymy po zimie.tak ogolnie,to drugi raz bym gontu nie robila,chyba ze ktos ambitniejszy i pracowitszy niz my i wklada wiecej pracy wlasnej.Pozdrowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZakWr 08.03.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 A co sądzicie o płytach osb pod dachówki bitumiczne? Może nie będzie widać klawiszowania?A czy stosujecie jakąś folię pomiedzy dechami a wełną?O desce pomiędzy krokwiami słyszałem że to powinna być łata albo dwie żeby lepiej trzymać dystans pomiedzy wełną a dechami. Jakiej grubosci macie dechy? i czy wszyscy stosują dechy na pióro -wpust?Ile was wyniosło to pełne deskowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 08.03.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 OSB sa najlepsze ale najdroższe (chyba ok 20 zl/m2)..wiec duzo osob robi deskowanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 08.03.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Koszty ?? To zalezy od typu Gontu (cieniowany, czy jednolity kolor, jaki producent?, wulkanizowany na całosci czy tylko paskami?, no i jaki wzór) Ceny sa zróznicowane. Dodatkowe róznice w kosztach to typ pokrycia dachu pod gontem (deskowanie czy płyta osb). Musisz poszukać , poczytac i zdecydowac sie na jaki� typ Gontu no i na to czy chcesz deskowac czy pokrywac dach OSB. Pozdrawiam , KasiaR ICOPAL to Zduńska Wola tak? Twoje gonty sa przyklejane paskami czy na całej powierzchni? Tak ICOPAL to Zduńska Wola. My mamy gont wulkanizoawy/klejony na całej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 08.03.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Czy ten gont jest dużo droższy w porówaniu z tym klejonym na paski?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts