Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gont bitumiczny

Recommended Posts

Płyta OSB jest trochę przechwalona , chyba że stoaować najgrubszą.

obserwuję gont osiedle Michałki gmina Michałowice Kraków, nie wiem

jakie odległości krokiew zastosowano ale jest widoczna fala równoległa

do krokiew ,oczywiście tylko kiedy słońce jest nisko. Deska ma jednak

większą nośność i w najbardziej nieszczęśliwym przypadku ( zalanie

deskowania wodą , wyschnie , płyta osb jest wtedy zniszczona )

układając ocieplenie z wełny pomiędzy krokwiami ,pamiętać należy o podstawowej zasadzie , musi być zapewniona wentylacja pomiędzy ociepleniem a deskami / osb ,jeśli folia to paroprzepuszczalna nad szczelna pod ociepleniem

a może styropian ???

Gont najlepiej z całą powierzchnią klejącą

Jeszcze jedno im bardziej stromy dach tym lepiej prezentuje się gont

i mniej widać błędy

Nie widziałem nie powiem ale nie zgodze się. Po pierwsze tak jak wspomniałeś grubość może nie być dostosowana do rozstawu krokwi, może też być brak łąćzników H. Pod rugie płyta OSB jak zmoknie to wyschnie. Po trzecie jesli te domy budował developer to wątpię żeby na tym dachu była płyta OSB. Na dowód tego przytaczam opinie wykonawcy z ostatnich dni: dostawa gontu już bo musze kończyc dach i brać kasę. W takich temperaturach a nie wierzę żeby dekarze grzali gont na dachu nie ma możliwości żeby ten gont się zwulkanizował. To tyle.

Pozdrawiam Piotr

Dziękuję za odpowiedzi. W jakiej cenie macie deski z impregnacją?

Bo u mnie metr3 takich desek grubości 4cm kosztuje ponad 1000plz. Nie ma mowy o żadnym piórze-wpust tylko o zwykłej desce do deskowania.

Wychodzi więc że 25m2 kosztuje 1000, fakt że wszystko jest zaimpregnowane, czyli ok 40plz za m2. Płyta Osb bez impregnacji wyjdzie ok 18zł/m2.

Trochę nie wiem jak z tą folią paroprzepuszczalną. Powiedzmy że mam postawioną więźbę, dach jętkowy, i teraz nie wiem czy najpierw deskować poszycie czy najpierw rozłożyć folię i przybijać dechy?

Bo potem to sznurki górne rozciągam, pod nimi będzie wełna, myślałem żeby sznurki rozpiąć przykręcając do boków krokwi jakieś łączniki metalowe przez które można sznurek przepuścić.

Potem dekarz przylepi/ przyczepi gont, ja wstawię wełnę, sznurki dolne, pozaplatam w łącznikach przykręconych do spodniej krawedzi krokwi. Łączniki będą zamocowane pomiędzy łatami które dadzą dystans dla kolejnej warstwy wełny tym razem w płycie, na to regips przymocowany do łat.

Co to są łaczniki H?

Wuj który był dekarzem za oceanem i który chętnie chce mnie wpomóc w kładzeniu tej dachówki radzi mi żebym poszukał gontu Horyzont albo Owen Corner czy jakoś tak. Czy ktoś z Was ma gonty tych firm? Bo to co jest u nas sprzedawane zwłaszcza w marketach wg wuja to jest gorszy sort bitumu. Widizałem Tegolę, ładna ale dość droga. Co o tym myślicie?

1. Deski kupuj "calówki" czyli gr. 25 mm,

2. ZTCW folii przy gontach sie nie stosuje,

3. Ja będę impregnował Fobosem lub Boramonem

4. Deski bijesz na krokwie, na to papa podkładowa (moze byc 2x) i na to gont. Od spodu zostawiasz 3 cm szczeliny pow., potem wełna itd...

5. To co Twój Wój mówi to z tego co się orientuje prawda..tyle ze niewiem w jakichg cenach u nas te dachówki :))

6. Ja się przymierzam do ICOPAL'a. Dobra jakość za rozsądną cenę. Można też Matizol z Gorlic. Taką ma tato na altanie przy domu juz 9 lat i nadal wyglada bardzo dobrze. Ważne ponoć aby bitum był na całej powierzchni od spodu.

Pozdrawiam.