Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rodzaj stropu. który najtaniej?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja bym nie zmieniał, wałkowałem temat jakiś czas temu , miałem w projekcie monolit i zmieniłem na Terivę , koszty pewnie porównywalne ( w terivie musisz kupiś belki i gary a w monolicie za to więcej stali , więcej betonu i dużo więcej desek na szalunek , więc pewnie wyjdzie na jedno ) za Terivą przemawiało to że się to szybko układa , że można ukryć w nim cześc podciągów , i nie trzeba robić pełnego deskowania a to moim zdaniem jest kłopotliwe trzeba masę desek i to w miarę równych żeby strop był gładki , trzeba to podsteplować w całości i zrobić to naprawdę solidnie, po co Ci później tyle brudnych desek ? szkoda palić tym w piecu to tak jakbyś palił swoje pieniądze.

a czy ktoś wie lub może przeliczyć ile mniej więcej może kosztować taki stropik z terivy i stropik żelbetowy? wielkość mniej więcej 100m2. jak ktoś wie to będę dźwięczny za odpowiedź.

ja za belki i gary na 150 m kw. stropu zapłaciłem około 4,5 tyś złotych ( w tamtym roku ) , pręty na wieniec i podciągi wyszły około 1,5 tyś zł. beton B-20 19 metrów sześć. po 266 zł z pompą = 5 tyś , deski na szalunki 300 zł. więc razem materiały to około 11,3 tyś. Robcizna wyszło około 35 zł za metr kwadratowy .

strop był gotowy i zalany po 4 dniach pracy.

co do monolitu to nie wiem ile by to wyszło , pewnie wiecej betonu , wiecej stali i desek...no i wazna rzecz skoro masz w projekcie Terive i chcesz zrobić monolit to dolicz do jego kosztów koszt przeprojektowania i zmiany projektu , pewnie około 600 do 1000 zł. zaśpiewają.....

Ja robiłem strop monolityczny, jest go ok.120 m2

Zaczerpnołem informacji z mojego kapownika do ktorego wpisuje koszty robót wykonanych.

Wiec tak :

kupiłem 4 kubiki desek,40 kantowek dobranych juz miarowo do pomieszczen i steple 250szt.

wszystko to razem wyszło 2500zł

-stal 1,5 tony(12 i 10) 3 000zł

- beton 3200zł

Zbrojaz 600zł

razem 9300 zł

W tym sa tez schody do piwnicy,bo lalismy za jednym razem.

Strop schodkowy wiec szałunku o wiele wiecej.

Szałowanie robiliśmy sami z tata,zeszło nam tydzien po pracy.Troche z tym mamy doczynienia bo budowa to nasze miejsce pracy i zarobku :)

Niewiem czy taniej od teriva czy drozej ale ja jestem zwolenikiem stropów monolitycznych.

Jezeli chodzi o deski to je wykożystam na nastepny strop a potem przykryją czesc dachu,bo to nie szałówki i nic im niema po odszałowaniu.

u mnie 95 m2 plus schody

stal 3000zł na cały dom dom w raz wieńcami i przesklepieniami nad otworami

beton 10,5m3 2050 zł z pompa

stmple około 120 szt 250 zło

deski nie pamietam troche mialem liczy koło 1000 zł poszy na pełne deskowanie dachu

robota deskowanie i zbrojenie 1 dzien 4 ludzi od swotu do zmierzchu

4 godziny drugiego dnia lanie betonu

nie zapominajcie ze terriva jest o wiele grubsza co wiaze sie z polozenien jednej warstwu cegłu za scianach wiecej

Tak. Ale 10 tyś to faktycznie dużo :roll: My też zamawialiśmy 70 km od nas. Ciekawa jestem skad jesteś? moglabym dać namiar na m ój stropik. W tej sanej miejscowości jest też gość, u którego można jeszcze taniej- my dowiedzieliśmy się -póżniej. Ale mamy jeszcze jeden strop, bo ten, który mamy jest na piwnicy.

janoj popieram twoje zdanie.

Poczatkowo zastanawiałem sie nad płytami zeranskimi ale gdy facet przyjechał pomierzyc co i jak to sam zwątpił jak zobaczył te piwnice :lol:

Odrazu stwierdził ze niema sensu tego liczyc,a do fabryki mam dwa kilometry

Popierwsze roznice poziomów przekreslają płyty

nastepnie jakiekolwiek skosy tez sprawiaja problem w konsekwencji zostaje nam tyle do dolania na mokro ze lepiej cały strop zaszałowac i wylac.

tak sobie myślę że.... co prawda płytami obwaliłbym całość w dwie godziny i od razy mógłbym to dociążać ale... no właśnie ale.... tak czy siak będzie trzeba robić dodatkowe wylewanie tam gdzie płyta nie zakryje. suma sumarum lepiej będzie zalać całość żelbetonem tym bardziej że: fundamenty i ściany będę wykonywał sam, wszystkie materiały będę kupował w hurtowni kierownika budowy, kierownik ma firmę budowlaną i zaleje mi strop po niższych kosztach i w dodatku ze swoim deskowaniem wielokrotnego uzytku. chyba bardziej mi się to opłaci. jak myslicie?