Gość 28.01.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 tak, w srodku podciąg /podparty np. fragmentem sciany, słupem - wyjdzie znów pewnie taniej niz sam monumentalny podciag/ p.s. dziwi mnie najpierw pogoń za jak najwiekszymi pomieszczeniami, a potem szukanie oszczędności typu "co by tu zmienic aby było taniej " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa1544 28.01.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 tak, w srodku podciąg /podparty np. fragmentem sciany, słupem - wyjdzie znów pewnie taniej niz sam monumentalny podciag/ p.s. dziwi mnie najpierw pogoń za jak najwiekszymi pomieszczeniami, a potem szukanie oszczędności typu "co by tu zmienic aby było taniej " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.01.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 wiec zmniejszyć powierzchnie salonów i opierac cieńszy strop na gęsciej wymurowanych scianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa1544 28.01.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 tak, w srodku podciąg /podparty np. fragmentem sciany, słupem - wyjdzie znów pewnie taniej niz sam monumentalny podciag/ p.s. dziwi mnie najpierw pogoń za jak najwiekszymi pomieszczeniami, a potem szukanie oszczędności typu "co by tu zmienic aby było taniej " Skoro grubość wspomnianego stropu monolitycznego przy rozpiętości pomieszczeń takie jak moje jest ok muszę się z tym zgodzić . Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miklamer 28.01.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Hmmm, dziwi mnie wasza decyzja. 9,5tys za material dla 120m kw? Ja zainwestowalem w strop 2K. Zaplacilem 11 800zl + 400zl dzwig. 0 robocizny, jedynie 2 znajomych do pomocy przy rozladunku tirow (zaczepy) oraz na scianach murow (odczepy). Termin wykonania to tydzien czasu, montaz ok 3h. Warto sie zastanowic. Nad piwnicami mam zeran. Zamowiony rok wczesniej czyli '08 gdzie ceny byly wyzsze. koszt przy 140m kw. 12 tys. Tu odchodzi nam wartwa betonu na plycie wiec wychodzi jeszcze taniej. Jakie plusy? A no znaczne... po polozeniu plyt zjawil sie znajomy geodeta z niwelatorem. kazda plata byla lewarem ustawiana co do 1mm i klinowana. Bez porownania z budowa znajomego (szalunek). Strop idealnie gladki oraz rowniutki. Warto sie zastanowic. Najwiekszy koszt to robocizna ktorej nikt nie liczy, stad smiem twierdzic ze to najlepsza metoda na polozenie stropu a przy tym zaoszczedzenie cennego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa1544 28.01.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Zastanawiałam się również czy nie zmienić mojego monolitycznego 18 cm na strop z porotherm (grubosc znacznie większa) albo rector (wyszedl 20 cm). Cenowo podobnie... Czy któryś byłby lepszy, czy zostać przy monolitycznymi i spać spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa1544 28.01.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Hmmm, dziwi mnie wasza decyzja. 9,5tys za material dla 120m kw? Ja zainwestowalem w strop 2K. Zaplacilem 11 800zl + 400zl dzwig. 0 robocizny, jedynie 2 znajomych do pomocy przy rozladunku tirow (zaczepy) oraz na scianach murow (odczepy). Termin wykonania to tydzien czasu, montaz ok 3h. Warto sie zastanowic. Nad piwnicami mam zeran. Zamowiony rok wczesniej czyli '08 gdzie ceny byly wyzsze. koszt przy 140m kw. 12 tys. Tu odchodzi nam wartwa betonu na plycie wiec wychodzi jeszcze taniej. Jakie plusy? A no znaczne... po polozeniu plyt zjawil sie znajomy geodeta z niwelatorem. kazda plata byla lewarem ustawiana co do 1mm i klinowana. Bez porownania z budowa znajomego (szalunek). Strop idealnie gladki oraz rowniutki. Warto sie zastanowic. Najwiekszy koszt to robocizna ktorej nikt nie liczy, stad smiem twierdzic ze to najlepsza metoda na polozenie stropu a przy tym zaoszczedzenie cennego czasu. Dziękuję za pomysł. Zapytam konstruktora jakby to wyglądało przy moim budynku. Co do robocizny, wykonawca od samego początku wiedział że będzie to strop monolityczny 18 cm, ale był zdziwiony że "troszkę" za gruby, stąd moje wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.01.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 ... wykonawca od samego początku wiedział że będzie to strop monolityczny 18 cm, ale był zdziwiony że "troszkę" za gruby, stąd moje wątpliwości. jesli już "wrąbałaś się" w pomieszczenia o rozpietości większej niż 6,0 m - to teraz trzeba "zjeść juz tę żabe" ... wykonawcy podziekuj za sugestie i rób zgodnie z projektem no chyba, ze Cie nie stac na tak ekstrawaganckie rozwiazania ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa1544 28.01.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 ... wykonawca od samego początku wiedział że będzie to strop monolityczny 18 cm, ale był zdziwiony że "troszkę" za gruby, stąd moje wątpliwości. jesli już "wrabałaś się" w pomieszczenia o rozpietości większej niż 6,0 m - to teraz trzeba "zjeść juz tę żabe" ... wykonawcy podziekuj za sugestie i rób zgodnie z projektem no chyba, ze Cie nie stac na tak ekstrawaganckie rozwiazania ...? Budowę rozpoczynam w Maju, także jeżeli jakaś ścianka czy słup ułatwią zadanie to jeszcze jest czas na małe ewentualne zmiany JEŻELI te małe zmiany zbyt drastycznie wpłynęłyby na projekt salonu to jakoś tę "żabę" przełknę Dzisiaj obowiązkowe konsulacje z konstruktorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa1544 28.01.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Jeszcze jedno pytanie a raczej prośba o opinie. Czy taka grubość stropu mógła mieć bezpośredni wpływ na zwiększenie ław fundamentowy (były 60x30 teraz mają być 80x30) czy powodem był raczej rodzaj ziemi, która nie jest najlepsza (gliny z domieszką ..... ), czy jedno i drugie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 28.01.2010 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Jeszcze jedno pytanie a raczej prośba o opinie. Czy taka grubość stropu mógła mieć bezpośredni wpływ na zwiększenie ław fundamentowy (były 60x30 teraz mają być 80x30) czy powodem był raczej rodzaj ziemi, która nie jest najlepsza (gliny z domieszką ..... ), czy jedno i drugie? Fundamenty raczej się dostosowuje do lokalnych warunków gruntowych , to pewnie główy powód , ale skoro są wprowadzane jakieś zmiany w stosunku do projektu oryginalnego , to uwzględnia się je wszędzie , a jakii strop był w oryginalnym projekcie ? dlaczego został zmieniony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa1544 28.01.2010 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Jeszcze jedno pytanie a raczej prośba o opinie. Czy taka grubość stropu mógła mieć bezpośredni wpływ na zwiększenie ław fundamentowy (były 60x30 teraz mają być 80x30) czy powodem był raczej rodzaj ziemi, która nie jest najlepsza (gliny z domieszką ..... ), czy jedno i drugie? Fundamenty raczej się dostosowuje do lokalnych warunków gruntowych , to pewnie główy powód , ale skoro są wprowadzane jakieś zmiany w stosunku do projektu oryginalnego , to uwzględnia się je wszędzie , a jakii strop był w oryginalnym projekcie ? dlaczego został zmieniony ? W oryginalnym projekcie strop monolityczny miał grubość 12 cm (Dom w żurawinie). Zlikwidowalam część ściany pomiędzy kuchnią i jadalnią oraz podcień - zwiększając salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.01.2010 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 http://img41.imageshack.us/img41/8900/obrysscian.th.jpg Największy problem stanowi chyba środkowe pomieszczenie 7x6m , ale jest możliwość umieszczenia słupa w odległości 3m x 3m od górnego lewego rogu tego pomieszczenia. Ten wyrostek na górze to ganek, na nim będzie stropik drewniany, więc nie bierzemy go pod uwagę. żaden problem, strop jednokierunkowo zbrojony, bez żadnych słupów co tam masz mieć na nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 28.01.2010 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Nad środkowym pomieszczeniem będą 3m bieżące ścianki działowej z K3 , albo betonu komórkowego. Można więc uznać, że praktycznie nic istotnego z punktu widzenia obciążeń. Podobno jest jakiś program do przeliczania takiego prostego stropu dodać do tego studenta 4 roku wydziału budowlanego i może za 200pln będę widział co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa1544 27.02.2010 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Może troszkę przynudzam z tym stropem ale przeczytałam na jednym z forum że przy dużych rozpiętościach (mój strop ma rozpiętość 7.25x6.40) powinno się zastosować płytę krzyżowo zbrojoną, ja w opisie mam zbrojenie na zginanie, nie wiem czy to jest to samo??? Na dzień dzisiejszy już wiem że grubość stropu na którym miały stać ściany działowe GK jest zawyżona (18cm), a może każdy konstruktor ma inne zdanie .... chociaż nie powinien... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 27.02.2010 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Może troszkę przynudzam z tym stropem ale przeczytałam na jednym z forum że przy dużych rozpiętościach (mój strop ma rozpiętość 7.25x6.40) powinno się zastosować płytę krzyżowo zbrojoną, ja w opisie mam zbrojenie na zginanie, nie wiem czy to jest to samo??? Na dzień dzisiejszy już wiem że grubość stropu na którym miały stać ściany działowe GK jest zawyżona (18cm), a może każdy konstruktor ma inne zdanie .... chociaż nie powinien... Jak masz zawyzoną grubośc to zmniejsz np. do 15 cm Bedziesz zadowolona bo w k.....y zaoszczedzisz Jakieś 3m3 betonu do tego przy wylewkach dasz połowe cementu i jakoś przejdzie , bo przeciez ten pierwszy dom to dla wroga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa1544 27.02.2010 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Może troszkę przynudzam z tym stropem ale przeczytałam na jednym z forum że przy dużych rozpiętościach (mój strop ma rozpiętość 7.25x6.40) powinno się zastosować płytę krzyżowo zbrojoną, ja w opisie mam zbrojenie na zginanie, nie wiem czy to jest to samo??? Na dzień dzisiejszy już wiem że grubość stropu na którym miały stać ściany działowe GK jest zawyżona (18cm), a może każdy konstruktor ma inne zdanie .... chociaż nie powinien... Jak masz zawyzoną grubośc to zmniejsz np. do 15 cm Bedziesz zadowolona bo w k.....y zaoszczedzisz Jakieś 3m3 betonu do tego przy wylewkach dasz połowe cementu i jakoś przejdzie , bo przeciez ten pierwszy dom to dla wroga Sama nie zwiększałam ani nie będę zmniejszać grubości stropu; od tego jest konstruktor. Nie wspominałam też o kosztach i oszczędnościach bo nie o to chodzi.... Moje pytanie dotyczyło rodzaju zbrojenia stropu, ale dzięki za wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 27.02.2010 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Tu masz rysunki do płytę krzyżowo zbrojoną : http://www.specbud.pl/pl/web/index.php/apps/index/id/1#13 W plytach krzyzowo-zbrojonych, czyli opartych wzdluz calego obwodu, zbrojenie glówne uklada sie prostopadle do podpór, a wiec w dwóch kierunkach.Plyty krzyzowo zbrojone moga miec ksztalt kwadratu lub prostokata. Jezeli w plycie prostokatnej stosunek boku dluzszego do krótszego przekracza 2, to plyta powinna byc jednokierunkowo zbrojona. W plytach krzyzowo zbrojonych prostokatnych prety zbrojenia glównego równolegle do krótszego boku plyty umieszcza sie pod zbrojeniem równoleglym do dluzszego boku plyty, gdyz przenosi ono wiekszy moment zginajacy. Zbrojenie plyt krzyzowo zbrojonych, podobnie jak i jednokierunkowo zbrojonych, wynika z obliczen statycznych i zasad wymiarowania konstrukcji zelbetowych podanych w PN-84/B-03264.Plyty stropowe krzyzowo zbrojone stosuje sie glównie nad pomieszczeniami o czterech scianach nosnych (np. piwnice) oraz w wypadku plyt wieloprzeslowych opartych na czterech podciagach lub ryglach w budynku o konstrukcji szkieletowej.Stropy zelbetowe plytowe maja gladka powierzchnie górna i dolna, totez latwo na nich wykonywac podlogi oraz nadawac wlasciwy wyglad sufitom.Istotna wada stropów plytowych jest koniecznosc montazu deskowania i stemplowania, które podtrzymuja konstrukcje stropu, poczynajac od ulozenia i zabetonowania zbrojenia, az do osiagniecia wytrzymalosci betonu umozliwiajacej rozdeskowanie plyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa1544 28.02.2010 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Tu masz rysunki do płytę krzyżowo zbrojoną : http://www.specbud.pl/pl/web/index.php/apps/index/id/1#13 W plytach krzyzowo-zbrojonych, czyli opartych wzdluz calego obwodu, zbrojenie glówne uklada sie prostopadle do podpór, a wiec w dwóch kierunkach. Plyty krzyzowo zbrojone moga miec ksztalt kwadratu lub prostokata. Jezeli w plycie prostokatnej stosunek boku dluzszego do krótszego przekracza 2, to plyta powinna byc jednokierunkowo zbrojona. W plytach krzyzowo zbrojonych prostokatnych prety zbrojenia glównego równolegle do krótszego boku plyty umieszcza sie pod zbrojeniem równoleglym do dluzszego boku plyty, gdyz przenosi ono wiekszy moment zginajacy. Zbrojenie plyt krzyzowo zbrojonych, podobnie jak i jednokierunkowo zbrojonych, wynika z obliczen statycznych i zasad wymiarowania konstrukcji zelbetowych podanych w PN-84/B-03264. Plyty stropowe krzyzowo zbrojone stosuje sie glównie nad pomieszczeniami o czterech scianach nosnych (np. piwnice) oraz w wypadku plyt wieloprzeslowych opartych na czterech podciagach lub ryglach w budynku o konstrukcji szkieletowej. Stropy zelbetowe plytowe maja gladka powierzchnie górna i dolna, totez latwo na nich wykonywac podlogi oraz nadawac wlasciwy wyglad sufitom. Istotna wada stropów plytowych jest koniecznosc montazu deskowania i stemplowania, które podtrzymuja konstrukcje stropu, poczynajac od ulozenia i zabetonowania zbrojenia, az do osiagniecia wytrzymalosci betonu umozliwiajacej rozdeskowanie plyty. Dziękuję . Tylko czy to jest to samo co zbrojenie na zginanie czy to są dwa różne tematy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 28.02.2010 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Może troszkę przynudzam z tym stropem ale przeczytałam na jednym z forum że przy dużych rozpiętościach (mój strop ma rozpiętość 7.25x6.40) powinno się zastosować płytę krzyżowo zbrojoną, ja w opisie mam zbrojenie na zginanie, nie wiem czy to jest to samo??? Na dzień dzisiejszy już wiem że grubość stropu na którym miały stać ściany działowe GK jest zawyżona (18cm), a może każdy konstruktor ma inne zdanie .... chociaż nie powinien... jak juz wcześniej wspomniano nie rozpiętość ma znaczenie lecz proporcja długość/szerokość im grubsza plyta tym mniejsze ugięcie płyty zbrojenie na zginanie zmniejsza "efekt" ugięcia płyty zbrojenie na zginanie stosuje się w płytach krzyżowych oraz jednokierunkowych przy dużych rozpiętościach stropu warto zwrócić uwage na materiał ścienny nie każdy "musi" się nadawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts