wick 28.02.2010 01:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Jeszcze jedno pytanie a raczej prośba o opinie. Czy taka grubość stropu mógła mieć bezpośredni wpływ na zwiększenie ław fundamentowy (były 60x30 teraz mają być 80x30) czy powodem był raczej rodzaj ziemi, która nie jest najlepsza (gliny z domieszką ..... ), czy jedno i drugie? i jedno i drugie oraz likwidacja ścian nośnych(fundamentów) ława w proporcji 80/30 powinna mieć zbrojenie podłużne oraz zbrojenie poprzeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa1544 28.02.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Może troszkę przynudzam z tym stropem ale przeczytałam na jednym z forum że przy dużych rozpiętościach (mój strop ma rozpiętość 7.25x6.40) powinno się zastosować płytę krzyżowo zbrojoną, ja w opisie mam zbrojenie na zginanie, nie wiem czy to jest to samo??? Na dzień dzisiejszy już wiem że grubość stropu na którym miały stać ściany działowe GK jest zawyżona (18cm), a może każdy konstruktor ma inne zdanie .... chociaż nie powinien... jak juz wcześniej wspomniano nie rozpiętość ma znaczenie lecz proporcja długość/szerokość im grubsza plyta tym mniejsze ugięcie płyty zbrojenie na zginanie zmniejsza "efekt" ugięcia płyty zbrojenie na zginanie stosuje się w płytach krzyżowych oraz jednokierunkowych przy dużych rozpiętościach stropu warto zwrócić uwage na materiał ścienny nie każdy "musi" się nadawać Dziękuję Wick, bardzo mi pomogłeś . Czy bez obliczeń jesteś w stanie mi powiedzieć czy taki strop przeniesie ciężar ścianek działowych porotherm 11.5 (zamiast ścianek GK na poddaszu), czy to tylko zależy od rodzaju zbrojenia, które powinno zostać dostosowane do tych konkretnych ścianek? Jaki będzie rodzaj zbrojenia stopu to konstruktor w adaptacji napisał (oprócz wszystkich obliczeń) zbrojenie na zginanie, przęsła #10 co 20cm, podpora na ścianie #12 co 12cm. Rysunek za dodatkową opłatą (tego nie napisał lol ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.02.2010 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 jaka likwidacja ścian nośnych?ławy projektuje się na nośność podłoża,pogrubienie stropu ma praktycznie zerowy wpływ na zwiększenie ław (raptem ok.1,5m3 betonu)projektant dokonał adaptacji do konkretnych warunków gruntowycha ława 80x30 niekoniecznie wymaga zbrojenia poprzecznego co do zbrojenia stropu i zbrojenia na zginanie - to jest to samoskoro strop się ugina, a zbrojenie ma to ograniczyć, więc jest to zbrojenie na... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 28.02.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Dziękuję Wick, bardzo mi pomogłeś . Czy bez obliczeń jesteś w stanie mi powiedzieć czy taki strop przeniesie ciężar ścianek działowych porotherm 11.5 (zamiast ścianek GK na poddaszu), czy to tylko zależy od rodzaju zbrojenia, które powinno zostać dostosowane do tych konkretnych ścianek? Jaki będzie rodzaj zbrojenia stopu to konstruktor w adaptacji napisał (oprócz wszystkich obliczeń) zbrojenie na zginanie, przęsła #10 co 20cm, podpora na ścianie #12 co 12cm. Rysunek za dodatkową opłatą (tego nie napisał lol ) ze ściankami da rade skoncentruj się na słupach od więżby dachowej ile kosztowało przeprojektowanie(dziwna ta dodatkowa opłata za rysunek) spójrz na projekt stropu jako całość(nie tylko pod kątem jednego pomieszczenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa1544 28.02.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 ze ściankami da radeskoncentruj się na słupach od więżby dachowejile kosztowało przeprojektowanie(dziwna ta dodatkowa opłata za rysunek)spójrz na projekt stropu jako całość(nie tylko pod kątem jednego pomieszczenia) Koszt przeprojektowania był ujęty w kwocie za adaptację projektu. Kwoty przesłałam jako PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts