Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Karpiówka czy zakladkowa?

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • 3 months później...

Poległem - kłądę karpiówkę, bo gdy potrzedłem do zamówienia była w cenie zakładkowej, na którą dodatkowo dłużej się czeka (przynajmniej na Kreatona).

Za położenie karpiówki wykonawcy podrzucili mi cenę o 5zł za m2 co daje 80zł/m2.

Niestety trzeba się dostosować do tgo co jest, oraz do cen i uzbroić się w cierpliwość.

Ja mam ten sam problem ale uważam ze karpiówka wygląda dużo ciekawiej jeśli masz dach kopertowy to bym się nie zastanawiał. Tylko kupuj ta droższa Coramika lub mercedesa Rupaceramika OPAL różnica miedzy jedną a druga jest około 20% , fakt ze na zakładkowej dachówce możesz zaoszczędzić około 30% w zależności jakiej firmy kupujesz. Jeśli chodzi o robociznę to wiem ze i są zdziercy i rozsądni wykonawcy na samym początku w poszukiwaniu ekipy ceny rozpoczynały się od 45 do 50 zł za m2 a skończyła się na 28,- zł.

Dodam ze na zakładkowej dachówce idzie o prawie poło mniej łat. Tylko nie kupuj dachówki Roben przekleństwo dla dekarzy sprzedaję się bo ma dobra cenę

Nie wiem co masz do Robena :roll: ? dachówka jak każda inna ani mniej ani bardziej krzywa od innych, tylko cienki dekarz twierdzi że to jego zmora (zwłaszcza jak olewa staranne przybijanie łat) :wink: powiem więcej za cenę jaką ma ten produkt uważam że jest to bardzo porządna ceramika, polecam szczególnie Roben Plus

Co do zakładkowej i karpiówki hmm... zdecydowanie karpiówka w łuskę, a że niewielu na nią stać (także na jej robociznę) to już inna bajka, ale nasz były prezydent ma :wink: piękną glazurkę

• 3 years później...
Witam. Mam pytanie ile kosztuje położenie karpiówki w łuskę? mam do położenia 280m2 . Nie orientuję się w cenach, dach dwuspadowy +rynny, obróbki+ koszty rozbiórki. proszę o szybką odpowiedź. jestem z okolic opola

Płacę 70 zł/ m2 dachu [więźba, folia, łaty/ kontrałaty/ pokrycie w łuskę, obróbki blacharskie, deska czołowa, rynny, montaż 5 okien] - dach dwuspadowy z 2ma lukarnami..

mój dekarz z 40 letnim doświadczeniem odradził mi karpiówkę nie ze względu na cenę ale:

- niska wytrzymałość materiałowa dzisiejszej karpiówki /ukruszanie się i deformowanie już na dachu po 2 latach leżenia/

pokazał mi dach który sam robił z karpiówki /tragedia/

niestety czasami trzeba zastosować karpiówkę np przy "wolich okach"

u nas na pomorzu i kaszubach położenie karpiówki to 80 zł za m2 wzwyż

firma sprawdzona w karpiówce to minimum 90 zł za m2

ale to cena tylko dach i rynny, okana /obróbka/

zwykła dachówka to 40 zł zam2

claris /przedmówca/ to u ciebie za dmo robią sprawdż ich dobrze bo moi znajomi co takie tanie firmy brali to całą karpiówkę druga firma ściągała i kładła jeszcze raz

• 2 weeks później...