Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Patapet zewnętrzny -proszę o radę

Recommended Posts

Najlepiej wyślij PW do JAREKO - to praktyk, ja tylo teoretyk.

Wg. mnie warto wcisnąć krawędź parapetu pod ościeżnicę ( jest tam taki wrąb ). Jeśli się nie da, zastosuj niskooctowy silikon dobrej firmy. Mi akurat wpadł w ręce zupełnym przypadkiem jakiś niemiecki wynalazek, co wygląda jak silikon, ale wogóle to dobre firmy, a ich uszczelniacze wyglądają i śmierdzą podobnie, jak ten wypróbowany niemiecki wynalazek. Jak mi się uda odnaleść jeszcze puchę po nim, to dam Ci znać co to za cudak.

I pamiętaj, że silikon najlepszej firmy nawet wewnątrz trzeba co kilka lat wymieniać. To badziewie, którym uszczelniłem swoje okenka tak nawet na czuja, dalje radę już te dwa-trzy lata.

Jak się da to parapet zewnętrzny zakończony pod oknem, najlepiej przykręcony do listwy podokiennej. Jezeli się nie da to uszczelniacz budowlany trwale elastyczny i dopiero dokręcić do okna zostawiając koniecznie odsłonięte rowki w ramie okna. Parapet wew. min 0,5 cm podsunięty pod okno (okno powinno na nim leżeć) może być więcej ale żeby nie było mostka termicznego, jak jest listwa podokienna to parapet dosunięty do niej. Materiał to zależy na co cię stać opinie są takie ze zewnętrzny najlepiej alu, wew byle nie plastik może być z tańszych rozwiązań konglomerat (choć napewno są materiały lepsze ale i troższe)