EZS 03.03.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 mamy plan zagospodarowania. Idziemy po wypis i wyrys. Co to jest wypis a co to wyrys??? Co jest potrzebne, żeby wiedzieć, czy ten właśnie projekt mogę kupić i będzie pasował do warunków? Dodam, że zamawiam dla działki, z której kupię tylko połowę po podziale (sprawa w sądzie). Ale chyba to nie przeszkadza? Warunki zabudowy będą przecież takie same...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 03.03.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Dla określenia/dowiedzenia się przez Ciebie, jaki dom (i na działce o jakiej minimalnej powierzchni) możesz zbudować ważniejszy jest wypis z planu. Wypis może dotyczyć działki "pierwotnej" (tj. przed podziałem) i będzie miał zastosowanie również do działek powstałych po podziale (warunek - zachowanie ich minimalnej powierzchni określonej w planie).[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.03.2006 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 wielkie dzięki. domyślam się, że wypis to wypisane warunki .A co to ten wyrys? Wyrysowana działka? Przecież to ja im daję mapkę z kartografii razem z podaniem. Więc co jeszcze tam mogą "wyrysować"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.03.2006 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Wyrys, to włanie aktualna mapka z naniesionymi liniami rozraniczajšcymi i liniš zabudowy, co, czego zabrakło u mnie i teraz mam same kłopoty z tego powodu... Możesz ku przestrodze poczytać TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 03.03.2006 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Wyrys to fragment planu (część "mapowa"), na którym zaznaczona jest twoja działka i linie określone w planie (np. zabudowy). Po to jest właśnie kopia mapy zasadniczej, którą dostarczyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.03.2006 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Rozumiem. Czyli i wyrys się przyda, nawet, jeżeli nie będzie docelowy.... Ciekawe, jaka będzie linia zabudowy na tej nowej (po podziale) działce. Podział jest w poprzek czyli część zwykle zabudowywaną mam kupić ja a druga część zostaje w "ogrodach", z wydzieloną działeczką na drogę, oczywiście. Na szczęście to nie ja się będę martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 04.03.2006 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Wypis i wyrys to dokument służący do ujawnienia stanu faktycznego na dany dzień w rejestrze gruntów, w odniesieniu do konkretnej nieruchomości.Nie ma nic wspólnego z planem zagospodarowania ani z usytuowaniem budynku. Jest konieczny do zawarcia umowy notarialnej sprzedaży. Jak nazwa wskazuje składa się z dwóch części: opisowej czyli wypisu z rejestru gruntów (nr działki , powierzchnia, użytki, nr księgi wieczystej) oraz wyrysu czyli części kopii mapy ewidencyjnej w małej skali aby usytuować położenie i kształt działki. Do właściwego wyboru budynku, konieczny jest wypis z planu zagosp. przestrz. i kopia mapy zasadniczej w skali 1:500 lub 1:1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 05.03.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 James, jesteś pewny, że piszesz prawdę?Moim zdaniem mylisz dwa (a właściwie cztery) różne dokumenty, dwie procedury administracyjne i to wykonywane przez dwa różne organy.Wypis i wyrys z rejestru gruntów i budynków wydaje (z up. starosty) komórka powiatu (starostwa) na podstawie ustawy prawo geodezyjne i kartograficzne - i ogólnie dotyczą tego, o czym piszesz powyżej,Wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego jest wydawany przez komórkę organizacyjną gminy (z up. wójta, burmistrza, prezydenta) na podstawie ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym - i zawierają m.in. to, o czym piszę ja i EZS. Czy kontynuować temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts