KarinaZ 12.02.2003 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 z tego co wiem, nie stosuje się raczej rur gładkich, gdyż powstają turbulence i hałas, można stosować takie "rozciągane", ocieplać można wełną mineralną min. 5 cm grubości.Są też specjalne rury z małymi dziurkami cuś 05mm2, na to specjalna wełna, która nie pyli i jeszcze raz aluminium.Ale to cudo kosztuje krocie i nie stosuje się już tłumików.Odcinki od rekuperatora nie powinny być krótsze niż 5 m ( hałas ) a jeśli to możliwe to lepiej robić duuuuuże łuki niż kolanak 90 st.Dopływ powietrza i usunięcie trzeba tak policzyć, aby opory były zrównoważone, lub dopływ powietrza nieco większy ( ciut nieco ).Anemostatów z tego co pamiętam nie powinno się instalować w pobliżu okien i bezpośredniu w strefie przebywania ludzi.Wyrzutnia od zawietrznej i pamiętajcie o odległości od okien. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelP 13.02.2003 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 > Anemostatów z tego co pamiętam nie powinno się instalować w > pobliżu okien a pamietasz moze dlaczego?Pawel. (Wlasciciel swiezo co zainstalowanych anemostatow przy oknach.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felek 13.02.2003 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Karina, gdzies czytalem o przewodach prostokatnych (sztywnych). Ponoc nie halasuja tak jak te okragle i nie stawiaja takiego oporu, czyli sa duzo mniejsze straty cisnienia w instalacji. O "rozciaganych" (perforowanych i izolowanych welna) rzeczywiscie pisza ze sa cichsze ale daja one duzo wiekszy opor wiec chyba trzeba dac mocniejsze wentylatory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 13.02.2003 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 na temat rekuperacji i podłaczenia, mamy trochę materiałów, zciągniętych z netu, książek i broszur. Zbieramy już ok. pół roku. A ponieważ są pilniejsze tematy ( mamy fundamenty i idziemy wzwyż, rekuperator czeka ). Może w weekend, poczytam(y), dam znać. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 13.02.2003 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 anemostatów nie instaluje się przy oknach ....nie pamiętam dokładnie argumentacji, kiedyś czytałam, ale zdaje mi się, że chodziło o wychładzanie. Powietrze przy oknach jest zimniejsze, a rekuperator "wieje" cuś ok. 70% temp. średniodomowej. Przez to masz zupełnie zimną strefę przy oknach. II. zaburzasz obieg/krążenie powietrza w domu ; kaloryfer-okno-sufit itd.Jak sprawdzę, dam znać. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 28.01.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Karina, z mojej wiedzy wynika, że anemostaty montuje się właśnie przy oknach ale nie przy drzwiach od napisania powyższego postu minęło prawie 4 lata :) ciekawe jak Karina rozwiązała sprawę rekuperatora i anemostatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaroW 28.01.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Ad. anemostaty przy oknach czy nie - oczywiście, że przy oknach. Przecież powietrze z pomieszczenia będzie uchodziło przez szczelinę pod drzwiami (generalnie przez drzwi), więc jeśli chcemy mieć jednostajnie wymieniane powietrze, to jest logiczne, że nawiewamy w obszar zlokalizowany po stronie przeciwnej do miejsca "uchodzenia" powietrza (a zwykle okno jest na ścianie przeciwnej) etc. PozdrawiamM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 23.11.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 nie ma większego dziadostwa jak Dospel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 23.11.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 ja bede miec Mistral Geo 400 z gwc plytowym...wszystko z Warebud,licencja Proventu....2/3 instalacji i kosztow mam juz za soba i w domku....reszta za 2-3 miesiace.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 23.11.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 hm a mozesz sie pochwalic ile Cie za to skasowali?czekam na podobna wycene tylko z firmy ventus i chcialbym porownacpozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 23.11.2007 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 izat napisał:nie ma większego dziadostwa jak Dospel dlaczego tak uważasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 23.11.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 doświadczenie i opinia człowieka zajmującego się wentylacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 23.11.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 a jeszcze więcej i bardziej konkretnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 23.11.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Witam, ja tez poprosze konkrety o Dospelu. Konczą mi montowanie Economic 300 II z nagrzewnica wodną. Dlaczego dziadostwo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 23.11.2007 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 żartowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 24.11.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 izat napisała:żartowałam no to bądż cicho... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 24.11.2007 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 No nie wiem............. tak czy inaczej nie było to dla mnie obojętne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 24.11.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 też mi się wydaje że to kiepski żart jak na tak poważną rozmowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 24.11.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 i mam jeszcze pytanie: jaki byłby mniej wiecej koszt rekuperatora do domu o pow. użytkowej 134m2 i objętości ok 400m3, ogrzewanie które będę używał: to podłogówka, grzejniki i kominek najprawdopodbniej z płaszczem plus oczywiście gaz. poczytałem na tej stronie: http://www.rekuperatory.pl/glowna/main.shtml i wyszło mi że to koszt ok40tys?? troszke dużawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.11.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 nie....mi wycenili do identycznej kubatury:1. najbardziej wypasiona wersja centrala Stork 350 (pełna automatyka) na 19500 zł2. najmniej wypasiona wersja z centralą Stork 350 16500 zł3. na bazie Mistrala 400 - 14500 zł ceny (brutto) obejmują koszt centrali + montaż całej instalacji + uruchomienie.GWC rurowy (rehau) wcenili na 9000 zł. Chyba drogo. Tak myśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts