Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś stwierdził, że telefon stacjonarny jest mu zbędny?

Yogi66

Recommended Posts

No właśnie taka myśl przyszła mi do głowy po analizie rachunków z telekomunikacji za okres ostatniego roku.

Każdy z domowników ma swoją komórkę z całkiem przyzwoitym pakietem minut wliczonym w abonament. Dzieciaki ponadto porozumiewają się z rówieśnikami za pomocą Gadu-Gadu i Skypa. Komórki służą im przede wszystkim do wysyłania SMS-ów.

Internet mam dostarczany przez innego operatora niż TP.

Rozmowy międzynarodowe także przeprowadzamy za pomocą Skypa.

Z żoną nie jesteśmy maniakami telefonicznych pogaduszek. Telefon służy nam do załatwienia sprawy - rozmowy są zwięzłe.

Co do analizy rachunków. Mój abonament wynosi 42,70 zł miesięcznie brutto. Za ostatni miesiąc miałem naliczona opłatę za przeprowadzoną jedną rozmowę telefoniczną trwającą 1 impuls (JEDEN!!!). W poprzednich miesiącach od stycznia 2005 r. -"wydzwonionych" impulsów było od 0 do 18.

Gdyby nie fakt, że od czasu do czasu ktoś do nas zadzwoni na telefon stacjonarny nie wahał bym się ani chwili nad rezygnacją z abonamentu TP.

Zastanawiam się nad przejściem na taryfę o nazwie plan socjalny. Wysokość tego abonamentu wynosi brutto 28,06 zł brutto. Co prawda oszczędność jest minimalna a cena impulsu jest dwukrotnie wyższa ale przecież i tak właściwie z tego telefonu nie inicjujemy rozmów.....

Jak to wygląda u Was? Czy Wy również częściej używacie komórek niz. telefonu stacjonarnego?

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kiedy jeszcze mieszkałem w bloku, TPSA była wykorzystywana tylko jako dostawca netu, no i wykonywałem jakąś jedną rozmowe na dwa miesiące. Albo trzy. Teraz net mam przez radiówkę (nie było możliwości technicznych na neo), więc o telefon stacjonarny nawet się nie staram. Bo i po co?

Walczyliśmy z TPSa o przyłącze kablowe, aby korzystać z neostrady i tylko to było naszym motorem do działania. Niestety mogli zaoferować nam jedynie łącze drogą radiową, a takie wyklucza neostradę. Podziękowaliśmy więc za usługi.

Poniewaz nie zadowala nas jakosc uslug radiowych zalozylismy sobie neo (z braku innych dostawcow na naszym terenie). Niestety okazalo sie, ze bez wykupienia abonamenty sie nie da. No wiec mam juz ten telefonm a skoro juz sti to i sie czasem zadzwoni, choc wlasciwie nie wychodzimy poza obreb darmowych minut. Gdyby nie potrzeba internetu wogole bysmy nie mieli telefonu stacjonarnego.

Ja tak twierdzę.

My z tel stacjonarnego praktycznie nie dzwonimy. Jestesmy w sieci tel komórkowej już długo, dzieki temu za w sumie niewielki abonament mamy mnóstwo darmowych minut i to spokojnie nam wystarcza.

Poza tym są maile, gadu-gadu.

Trzymamy tylko tel stacjonarny ze względu na rodziców, którzy do nas dzwonią. Na komórę zapłaciliby kupę kasy.

Trzymamy tylko tel stacjonarny ze względu na rodziców, którzy do nas dzwonią. Na komórę zapłaciliby kupę kasy.

Mu podarowalismy rodzicom komorki, jakie nam zostaly z wymiany aparatow, ze zdjetymi simlockami i kartami. Teraz moga do nas dzwonic za niewielkie pieniadze na komorki.

Zastanawiam się nad przejściem na taryfę o nazwie plan socjalny. Wysokość tego abonamentu wynosi brutto 28,06 zł brutto. Co prawda oszczędność jest minimalna a cena impulsu jest dwukrotnie wyższa ale przecież i tak właściwie z tego telefonu nie inicjujemy rozmów.....

Jak to wygląda u Was? Czy Wy również częściej używacie komórek niz. telefonu stacjonarnego?

u nas nie ma linii telefonicznych . do wioski 2.5 km .

tpsa powiedzieli , że owszem założą telefon ale radiowy .

wzieliśmy ten tańszy abonament za 28 zł. i od razu zameldowaliśmy się w tele-2 .

wszystko funkcjonuje OK .

tylko net przez to łącze radiowe nie działa .

:cry: :cry:

i tu pytanie do Whispera

Teraz net mam przez radiówkę (nie było możliwości technicznych na neo)

jak działa net przez radiówkę ???

czy działa w obie strony ??

jak za to się zabrać ??

ja nie mam stacjonarnego 8)

na komórce - 5 darmowych numerów do 5ciu osob z ktorymi gadam szczegolnie duzo (ból ze musza byc tego samego operatora jak ja) no i do pozostałych staram sie ogolnie ograniczac jak dzwonie (a nie jest to latwe oj nie :( ) a na dluzsze pogadanki - skype albo faktycznie gg