Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś stwierdził, że telefon stacjonarny jest mu zbędny?

Yogi66

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Od ponad 3 lat VOIP.

Bramka (LinkSys PAP2-T)+ 2 nr.tel. (różni dostawcy VOIP)

Ceny:

- numer telefonu - u 1 za free,u 2 - 5 zł

(na dzisiejszy dzień dostępne już chyba wszystkie strefy numeracyjne , a nawet cyt."..Obecnie możliwe jest przenoszenie numerów z Telekomunikacji Polskiej SA, jednak w najbliższym czasie dostępna będzie przenaszalność również z sieci operaotrów Netia, Exatel, Mediatel, Crowley, MNI, Era, TK Telekom. ..." - to już różnie - w zależności od dostawcy VOIP )

-połączenia

na komórkę w Pl - 0.23/0,25 zł /min. (netto)

stacjonarne - 0,06/0,09 zł/min. (lokalne,międzystrefowe,międzynarodowe - ta sama taryfa)

w sieci (dostawcy) - free :wink:

Ogólnie :

- podstawa - dostęp do internetu :D

- nieco edukacji (wybór sprzętu,dostawcy,konfiguracja ,itp) :-?

- jakość połączen - w zasadzie nie narzekam :wink:

TPSA - może gdybym młodszy był --> :oops: http://czemu.org/fun/pictures/tpsa2.jpg

Od ponad 3 lat VOIP.

Bramka (LinkSys PAP2-T)+ 2 nr.tel. (różni dostawcy VOIP)

Ceny:

- numer telefonu - u 1 za free,u 2 - 5 zł

(na dzisiejszy dzień dostępne już chyba wszystkie strefy numeracyjne , a nawet cyt."..Obecnie możliwe jest przenoszenie numerów z Telekomunikacji Polskiej SA, jednak w najbliższym czasie dostępna będzie przenaszalność również z sieci operaotrów Netia, Exatel, Mediatel, Crowley, MNI, Era, TK Telekom. ..." - to już różnie - w zależności od dostawcy VOIP )

-połączenia

na komórkę w Pl - 0.23/0,25 zł /min. (netto)

stacjonarne - 0,06/0,09 zł/min. (lokalne,międzystrefowe,międzynarodowe - ta sama taryfa)

w sieci (dostawcy) - free :wink:

Po zlikwidowaniu stacjonarnego (2005r), próbowaliśmy połączeń voip(2006). Zrezygnwaliśmy z nich dość szybko z 2 powodów:

- rwały się połączenia, były także trudności z połączeniem (prawdopodobie w dużej mierze była to wina naszego internetu)

- był to system pre paid, ale zbyt mało wykonywaliśmy połączeń aby wykorzystać nawet 10zł w ciągu 3 m-cy :D

Obecnie mamy tylko telefony komórkowe oraz Skype (używany sporadycznie)

Przed przeprowadzką do Bielska, miałam w mieszkaniu telefon stacjonarny z najniższym abonamentem (+ min. gratis). Był tak malo używany, że zamieniłam go na internet z sieci osiedlowej i to było bardzo dobre posunięcie :)

My też zrezygnowaliśmy ze stacjonarnego, każdy ma komórkę. Nie żałujemy.

u nas tak samo....

i u nas też :D stacjonarny stał zbierał kurz, a abonament (koło 70 dych) trzeba było płacić, bez sensu :roll:

My w bloku mieliśmy Netię ( z TPSA dawno zrezygnowaliśmy. bo była droższa i miała mniej do zaoferowania). Po przeprowadzce do własnego domku zrezygnowaliśmy całkiem ze stacjonarnego - internet drogą radiową (działa całkiem nieźle), a cała rodzinka ma komórki, więc po co mnożyć koszty?

Nawiasem mówiąc, w trakcie budowania domu założyliśmy kable do tel. stacjonarnego, tak na wszelki wypadek. Koszty niewielkie, a gdyby kiedyś zaistniała potrzeba podłączenia telefonu stacjonarnego, łącza już są, nie trzeba kuć ścian ani prowadzić kabli po wierzchu. Kabel wyprowadzony jest aż do ogrodzenia przy drodze, a w domu na górze i na dole w miejscu ewentualnych gniazdek są kabelki, zakryte zaślepkami.

Gość M@riusz_Radom

Nawiązując do tematu - za mnie taką decyzję podjęła TPSA pisząc, iż nie ma warunków technicznych ...

A w doooopie ich mam, net mam na wimaxie, telefony głównie komórkowe czasem telefonia internetowa i bye bye tepsa /./././

• 1 month później...

A ja już nawet bym się poświęciła i założyłabym ten nikomu niepotrzebny wynalazek z TP byle tylko z netu móc korzystać! Podobnie jak moi przedmówcy nie mam warunków technicznych... radiowy nie działa... mobilny jest bardzo kiepski...

więc jestem zdana na łaskę sąsiadki - szwagierki, sytuacja bardzo niekomfortowa! Ludzie, żeby na tej wsi globalnej dostępu do netu nie mieć? Porażka

U mnie nie ma domowego od jakichś 2 lat. Wcześniej była Netia. Nieduży abonament, wszystko fajnie, ale jak się spędza mało czasu w domu i ma komórkę, to nie widzę sensu posiadania stacjonarnego. Nie dzwonią przynajmniej jacyś durni ludzie zapraszający na pokazy czy inne debilizmy :wink: Umowa rozwiązała się sama, bo chcieli podpisać nową, ja niestety nie odesłałem, co było warunkiem podpisania nowej umowy i z kolejnym miesiącem przestałem otrzymywać rachunki bez wychodzenia z domu i jakichkolwiek formalności :p

ja chętnie pozbyłabym się telefonu TP sa ale niestety nie będę miała wtedy możliwości posiadanie Netu............a przy zawieszeniu telefonu się to nie opłaca bo najniższy abonament jest niewiele mniejszy niż stała opłata z utrzymanie lini..........