Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Basen w domu???

Damian170

Recommended Posts

podaj namiar na ta hiszpanska firme.

Jade do Polski w maju to chetnie sobie obejrze/kupie/wysle sprzet z Polski do domu. Przy tak duzej roznicy to i overnight sie oplaci.

A to unit ktory znalazlem u siebie:

http://www.endlesspools.com/fastlane/planning/pricing.html

co do wielkosci endless pool to max jest 10x16 stop czyli jakies 3x5m

Wydaje mi sie ze lepszym rozwiazaniem jest "normalny" maly basen (5x10) i przystawka.

Co do cen opisanych to sa ceny dla tych co nie chca nic sami robic -przyjdzie projektant, ekipa, zrobia, posprzataja po sobie a ty tylko bedziesz grymasil ze woda za mokra. 8) Dla zlotych lub nawet srebrnych raczek ten koszt spada o polowe. Tu robocizna jest najdrozsza.

Zatrudniajac ludzi bezposrednio placi sie im do 25 na godzine a Firma kasuje do 100 za godzine (overhead, ubezpieczenia, wczasy szefa :D kosztuja)

co do wielkosci endless pool to max jest 10x16 stop czyli jakies 3x5m

Wydaje mi sie ze lepszym rozwiazaniem jest "normalny" maly basen (5x10) i przystawka.

Zdecydowanie lepsze, wygodniejsze i praktyczniejsze rozwiązanie to normalny basen (jeśli koszty nie grają gł. roli).

rafgam

BTW-o jakiej przystawce piszesz?

Przeciwprad - ladnie sie to fachowo nazywa :)

Masz moze jakis plan/diagram rozwiazania o ktorym piszesz?

Proszę bardzo - różne modele http://www.basencomplex.pl/baseny-tp-urzadzeniamasazu-montowanewscianie-tajfun.htm ; http://www.arras.pl/baseny.htm (osobiście polecam Tajfun z "kierownicą" - oprócz pływania możliwość przytrzymania się = masażu)

pzdr

rafgam

No chyba ze jest to tylko duze jaccuzi

No wlasnie o czyms takim myslimy. Na wieksza inwestycje nas nie stac a i nad ta sie zastanawiamy :-?

Prawdziwe duże jaccuzi może być niewiele tańsze od basenu

pzdr

rafgam

A mozesz bardziej rozwinac mysl? Bo szczerze to chyba jestem nieswiadoma kosztow :cry: Myslelismy, ze mozna by kupic takie jaccuzi za ok. 20.000 pln no i do tego doszedlby koszt wybudowania ogrodu zimowego (malego raczej) ewentualnie dodatkowy grzejnik i jakas wymuszona wentylacja. Nie bardzo chce mi sie wierzyc, ze male kosztuje tyle co duze... :o

A mozesz bardziej rozwinac mysl? Bo szczerze to chyba jestem nieswiadoma kosztow :cry: Myslelismy, ze mozna by kupic takie jaccuzi za ok. 20.000 pln no i do tego doszedlby koszt wybudowania ogrodu zimowego (malego raczej) ewentualnie dodatkowy grzejnik i jakas wymuszona wentylacja. Nie bardzo chce mi sie wierzyc, ze male kosztuje tyle co duze... :o

Masz racje ,Kolega rafgam podal mozliwosc wydania duzych pieniedzy. Koszt jaccyzi np z VicotoriaSpa 4-5 osobowe to ok 22tys pln.

Jasne , ze mozna wydac na jacuzi z "Jaccuzi" nawet 200tys i wiecej - piekne cedrowe a jakze :). Tylko jesli nas nie stac w Jaccuzi to nawet w Poolspa mozna kupic calkiem przyzwoite urzadzenie.

Jesli to ma byc w ogrodzie zimowym to za dobrej klasy ogrod zaplacisz juz od 600pln/m2 sciany w gore /sa, a jakze duzo tansze i po 200-300/

Zamiast solidnej wentylacji klimatyzator z funkcja grzania za 5-6tys i prosty system wentylowania bez odzysku + ew. osuszacz , rolety i tez mozna sie cieszyc przyjemnoscia wspolnej kapieli.

Masz racje ,Kolega rafgam podal mozliwosc wydania duzych pieniedzy. Koszt jaccyzi np z VicotoriaSpa 4-5 osobowe to ok 22tys pln.

Jasne , ze mozna wydac na jacuzi z "Jaccuzi" nawet 200tys i wiecej - piekne cedrowe a jakze :). Tylko jesli nas nie stac w Jaccuzi to nawet w Poolspa mozna kupic calkiem przyzwoite urzadzenie.

Jesli to ma byc w ogrodzie zimowym to za dobrej klasy ogrod zaplacisz juz od 600pln/m2 sciany w gore /sa, a jakze duzo tansze i po 200-300/

Zamiast solidnej wentylacji klimatyzator z funkcja grzania za 5-6tys i prosty system wentylowania bez odzysku + ew. osuszacz , rolety i tez mozna sie cieszyc przyjemnoscia wspolnej kapieli.

Jaccuzi w cedrze za 200k - dobre :D , ale nie o tym myślałem. Napisałem, że jaccuzi może być porównywalne cenowo z basenem i tak jest w istocie. Za małe na 4 osoby o małej mocy, z małą ilością dysz zapłacisz fakt. ok 20k ale podobnie za mały basen: http://www.folkpool.pl/?ID=cennik&idkat=1 .

Przestronne jaccuzi nominalnie dla 6-7 osób - czyli komfortowe dla 4-5 z możliwościa rzeczywiście wydajnego masażu to jednak raczej ok. 35 - 40k. (gwarantuję Ci, ze różnica jest odczuwalna). Poza tym musisz sobie Ninka zadać pytanie o sposób wykorzystania basenu/jaccuzi. Czy chcesz korzystać gł. w 2-3 osoby żeby pogadać i wysączyć drinka w miłej atmosferze, czy zależy Ci na efektywnym masażu, czy ma być to atrakcja dla dzieci i gości umożliwiająca także czynną aktywność - pływanie i zabawy ruchowe oprócz masażu. Jaccuzi to jednak wypoczynek bierny a basen - czynny czyli co kto lubi. Dla mnie właśnie to przemawia na korzyść basenu, ale oczywiście to sprawa indywidualna.

pozdrawiam

rafgam

musisz sobie Ninka zadać pytanie o sposób wykorzystania basenu/jaccuzi. Czy chcesz korzystać gł. w 2-3 osoby żeby pogadać i wysączyć drinka w miłej atmosferze, czy zależy Ci na efektywnym masażu, czy ma być to atrakcja dla dzieci i gości umożliwiająca także czynną aktywność - pływanie i zabawy ruchowe oprócz masażu. Jaccuzi to jednak wypoczynek bierny a basen - czynny czyli co kto lubi. Dla mnie właśnie to przemawia na korzyść basenu, ale oczywiście to sprawa indywidualna.

pozdrawiam

rafgam

Juz odpowiadam:) Wole odpoczynek aktywny, ale w zadnym wypadku nie stac nas na basen

:( Chcielismy w zwiazku z tym miec chociaz namiastke basenu i stad pomysl na jaccuzi. No i ten pomysl z drinkiem mi sie podoba :wink: Dla dzieciakow takie babelki tez beda frajda a na basen jezdzimy bardzo czesto:)

Jasne , ze mozna wydac na jacuzi z "Jaccuzi" nawet 200tys i wiecej - piekne cedrowe a jakze . Tylko jesli nas nie stac w Jaccuzi to nawet w Poolspa mozna kupic calkiem przyzwoite urzadzenie.

No wlasnie to co napisalec troche mnie uspokoilo Znaczy sie jest szansa, ze sobie soc takiego zafundujemy...... kiedys 8)

Chcielismy w zwiazku z tym miec chociaz namiastke basenu i stad pomysl na jaccuzi. No i ten pomysl z drinkiem mi sie podoba :wink: Dla dzieciakow takie babelki tez beda frajda a na basen jezdzimy bardzo czesto:)

Jesli chodzi o wrażenia estetyczne to jaccuzi w ogrodzie zimowym to na pewno b. efektowna sprawa 8) Moim zdaniem pod tym względem bije na głowę niektóre małe baseny w piwnicy bez okien, wciśnięte między pionowe ściany. A oczywiście oprócz funkcji przy wydaniu niemałej w końcu kasy efekt wizualny też przecież ma znaczenie. Życzę udanej inwestycji - nawet jeżeli będzie to dopiero "kiedyś" :wink:

pzdr

rafgam

• 3 years później...
  • 4 years później...

Nie chciałbym nikogo szczególnie zniechęcać, ale namówić do solidnego przemyślenia basenu w domu.

Ostatnie dziesięć lat prowadziłem baseny, pierwsze pięć wyłącznie sezonowy, drugie pięć krytą pływalnię i kąpielisko otwarte. Nie wdając się w szczegóły techniczne mogę powiedzieć, że ilość urządzeń, konieczność ich serwisowania, utrzymywania w należytym stanie, zachowanie właściwych parametrów wody to dla przeciętnego Kowalskiego byłaby droga przez mękę. Oczywiście mam świadomość, że pływalnię odwiedzało kilkanaście tysięcy ludzi miesięcznie, więc i potrzeby proporcjonalne.

Z dużą ostrożnością proponuję podchodzić do ewentualnych zapewnień, że automatyka załatwi sprawę. Powinna, ale to nie reguła. Regułą jest jednak konieczność częstej kontroli, czyszczenia niecki, uzupełniania środków chemicznych. Koledzy wcześniej sygnalizowali problem wilgoci. Dochodzi również fakt, że przy najpopularniejszych sposobach uzdatniania wody (woda "chlorowana" podchlorynem, do tego zawsze potrzebny jest koagulant, środki do regulacji poziomu pH wody itd), opary w pomieszczeniu w którym są zainstalowane urządzenia uzdatniające to nie tylko para wodna, ale para zawierająca żrące elementy.

Oczywiście, jest pewien próg zamożności, powyżej którego sam bym chciał mieć basen - z technologiem wody i sprzątaczką. Podobnie jak kilka tys. m2 działki i ogrodnika ;-)

A dla reszty najlepszym (w mojej ocenie) rozwiązaniem będzie przedłużenie okresu użycia basenu ogrodowego, bez przejmowania się skroploną parą na ścianach itp.

• 1 year później...