Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy 800 zł/m.kw. za stan surowy otwarty to dużo?

Recommended Posts

Sorki - nie napisałem najważniejszego:)

Oczywiście chodzi o robociznę+materiały, z tym, że część materiałów dostarczam sam, a uwzględniając ich koszt całość stanu surowego otwartego powinna się zamknąć kwotą 175 tys...

Jak rozumiem nie jest to dla niektórych z Was wcale dużo, ale dom będzie nie np. pod Warszawą, Wrocławiem czy Krakowem tylko pod Nowym Sączem, a to chyba duża różnica...

175kzł to dużo, ja w Warszwie zapłaciłem dużo mniej za większy dom, ale za materiałami chodziłem sam.

ja wydałam 650zł na m2 stanu surowego otwartego, drogi dach, ściana trójwarstwowa z wełną, ale dom jest prosty, ekipa tania, materiały wszystkie własne po rewelacyjnych!!! cenach, wszystko na mojej głowie, byłabym w stanie zejść na 550zł za m2, gdybym kupiła najtańszy dach i robiła ścianę dwuwarstwową

wniosek końcowy: w normalnych warunkach trzeba liczyć 650-700zł za m2 za stan surowy otwarty, 800zł to drogawo, ale płacisz, za spokój (aczkolwiek, ja bym sie nie odważyła budować bez pilnowania ekipy, nawet najlepsze potrafią sie zepsuć), ale profesjonalne firmy tak sobie liczą

jesli chodzi o dom na gotowo, to z 1500zł za m2 jesteś bez szans,

my staramy się oszczędzać, materiały nadal po rewelacyjnych cenach, ekipy średnie cenowo, ale wszystko dobrze zrobione, bez strat, drogie okna, reszta bez szaleństw, wykończone tarasy, balkony, elewacja, cokoły itp., w środku pomalowane ściany, drzwi wewnętrzne, gotowe posadzki, łazienki, kominek, mozna sie wprowadzać, gotowy każdy szczegół(ostatnie prace za miesiąc), na całośc wydalismy 1850zł za m2, mogliśmy oszczędzić, kupić najtańsze okna, znaleźć tańsze ekipy, wtedy

wydalibysmy około 1700zł na gotowo, taniej się moim zdaniem nie da, ale jesli wydasz 1500zł to będziesz w stanie się wprowadzić i wykańczać już mieszkając

Jeszcze jedna sprawa, o której chyba nikt nie wspomniał, przy okazji budowania ekipami kupującymi materiały.

Musisz pamiętać, że zawsze w interesie ekipy opłacanej ryczałtem leży oszczędzanie na materiałach - bo ta oszczędność zostaje im w kieszeni. Dlatego pamiętaj o bardzo szczegółowym rozpisaniu jakich materiałów (ew. producentów) ekipa będzie używać do budowy twojego domu; oraz jakie prace będą wchodziły w poszczególne etapy budowy.

W przypadku mojego projektu ( http://www.domek.net.pl/mur_cieply_z_garazem/mur_cieply_front.htm ) koszt 800zł za m2 stanu surowego otwartego, byłby kosztem wysokim. W przypadku innego projektu te 800zł mogłoby być za mało.

Mnie stan surowy otwarty kosztował 78tyś. Pow. netto to 130+16m2, a użytkowa to 116m2. Czyli w przeliczeniu to 673zł lub 535zł za m2.

W moim przypadku koszt stanu surowego otwartego nie przekroczy 33% kosztów budowy samego budynku bez przyłączy i wyposażenia typu meble kuchenne.

Witajcie,

Mogę się wypowiedzieć na przykładzie sąsiada który budował z profsjonalną firma i nic go nie obchodziło oprócz płacenia (oczywiście materiały wybierał inwestor ale kupowała firma)

Dom melania bodajrze Archpelagu (220m2)

cena stanu surowego z pokryciem dachu: 150 tys zł

ściana 3-warstwowa z wełną

częsciowo elewacja z klinkieru (8 tys cegieł klinkirowych)

pełne deskowanie dachu, dachówka ceramiczna

Wynik 681 zł/m2

Moim zdaniem umiejscowienie działki nie ma wpływu na koszty budowy - materiały i robocizna wszędzie kosztuja podobnie. Oczywiście wszędzie (a zwłaszcza wokolicach Wawy) znajdą sie cwaniaczki chcące łatwo zarobić parę groszy extra na ludzkiej naiwności.

Pewnie każdy z budujących robił casting na ekipę u mnie były spore rozbieżności od 26 tys do 55tys za 240m2

Pozdrawiam

Tamlin

• 2 weeks później...

No spory czas mnie nie było, a widzę, że mój temat doczekał się szerszego oddźwięku...

W międzyczasie znalazłem ekipę, która mi mój domek wybuduje za znacznie rozsądniejszą cenę - wyjdzie pewnie ok. 630 zł/m.kw.

to już jest dosyć konkretna różnica w porównaniu z pierwotnymi 800 zł.

W każdym razie stan surowy otwarty domu, bez orynnowania, ale za to najprawdopodobniej już z ogrodzeniem (najprostszym z możliwych, bo działka ma 48 arów - wbetonowane słupki, siatka ogrodzeniowa i tylko od strony drogi fundament) o pow. 199 m.kw. wyniesie mnie ok. 125 tys. zł.

Zgadzam się, że to jest dopiero conajwyżej 40% całej inwestycji (nie liczę zagospodarowania ogrodu), ale wynika z tego, że powinienem - pod warunkiem, że nie będę szalał z wykończeniem - zmieścić się w 300 tys.

Jeśli się liczy stan surowy otwarty jako 30% inwestycji to wydaje mi się, że zakłada się na prawdę sporo ponad przeciętny standard wykończenia.

Pozdrawiam

i dzięki za odpowiedzi

Mirek

U mnie wychodzi stan surowy z pokryciem dachu dachówką ceramiczną 120 tys PLN. Domek Kleo Archipeklagu, czyli parterowy 116m2 użytkowej. Cena za 1m2 wychodzi mi ponad 1000 PLN :(

Ano widzę, że to wychodzi bardzo różnie - kwadratowo i podłużnie...:)

Być może trochę za mało natrudziłeś się przy wyborze wykonawcy.

Ja szczerze mówiąc może nawet mógłbym znaleźć tańszego, ale po tym jak rozmawiałem z dwoma i cena wynosiła w obu przypadkach ok 175-180 tys., to jak trzeci zaoferował mi cenę 125 tys. to już nawet nie targowałem się i nie szukałem...

Problem w tym, że niektórzy profesjonalni wykonawcy liczą nie faktyczne koszty robocizny i materiałów, tylko po prostu przyjmują że matr kwadratowy stanu surowego otwartego, zamkniętego, czy pod klucz ma być tyle i koniec - niezależnie od tego jaki dom budują.

Ale można znaleźć wykonawców nie ceniących się tak bardzo, a jednocześnie posiadających dobre referencje, wykonujących swą robotę rzetelnie i tak, że nie musisz wszystkiego pilnować na budowie - no i liczących faktyczne koszty indywidualnie, a nie średnio od metra.

Ja tak zrobiłem i dzięki temu mam w kieszeni na tym etapie już ok. 50 tys. zł a to już jest baaardzo dużo.

Nie wiem na jakim etapie budowy jesteś i gdzie budujesz oraz w jakiej technologii, ale jeśłi masz jeszcze czas to poszukaj innego wykonawcy, bo moim zdaniem powinieneś się zmieścić bez problemu w 90 tys. zł, a co najwyżej 100 tys.

Powodzenia w budowie

Mirek

Mirek N.S. - nie porównuj cen z Nowego Sącza (gdzie jak myslę się budujesz) z cenami z Warszawy, czy innych miejsc w Polsce. W moich okolicach halangry (pomocnicy) nie chcą przyjść do roboty za mniej niż 8-10PLN za godzinę, a 50km dalej można bez problemu znaleźć hanagrów za 4-5PLN za godzinę. Ostatnio jeden z wykonawców (szukam ekipy do tynku zewnętrznego - bo stara wyjechała za chlebem :evil: :evil: :evil: do Francji) powiedziałm mi: Pani, jak sie kupiło ziemię w tej okolicy i tam się buduje dom, to trza płacić - tam biedni się nie budują :evil: :evil: :evil: .

Mnie stan surowy (pod pape - bez dachowki) ma wyniesc 130 tys. za dom ok. 190m2 pow. uzytkowej, sciana 3- warstwowa: ceramika+welna. Budowa okolice W-wy. Wszystko zalatwia firma, mnie teoretycznie nic nie obchodzi :)

Witam,

Czy moge dostac namiary na teoja ekipe. Dom o podobnych wymiarach, ale cena stanu surowego duzo wyzsza. Wolalabym miec swiety spokoj za mniejsze pieniadze jesli to mozliwe.

Pozdrawiam,

• 5 months później...
No ja ma już dom 200m2 użytkowej z garażem 35m2 i wydałem około 130-140tys z tym że mam 11 okien dachowych (4 z siłownikami) + dachówka betonowa

quote]

to jest stan surowy?

czy juz tam mieszkasz?

bo jakos tak strasznie malo sie wydaje ...

piszesz, ze masz juz dom wiec brzmi to troche jak bys juz tam mieszkal

Mnie stan surowy (pod pape - bez dachowki) ma wyniesc 130 tys. za dom ok. 190m2 pow. uzytkowej, sciana 3- warstwowa: ceramika+welna. Budowa okolice W-wy. Wszystko zalatwia firma, mnie teoretycznie nic nie obchodzi :)

Witam,

Czy moge dostac namiary na teoja ekipe. Dom o podobnych wymiarach, ale cena stanu surowego duzo wyzsza. Wolalabym miec swiety spokoj za mniejsze pieniadze jesli to mozliwe.

Pozdrawiam,

Jeśli to nie problem to czy mogę równiez poprosić o namiar na tę firmę?

Pozdrawiam - :roll: