Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mogę bez zezwolenia podnieść dach??

tomekkr75

Recommended Posts

W ubiegłym roku kupiłem dom drewniany, w stanie nie za wesołym. Dom wymaga kapitalnego remontu, lecz nie o tym chcę się dowiedzieć. Moje pytanie: czy w domu, który nie posiada projektu mogę bez zezwolenia podnieść dach o 1m w górę?? Chcę podnieść z myślą o zagospodarowaniu poddasza. Obecnie jest ono nieużytkowe. Proszę o sugestie i podpowiedzi. Za wszelkie info z góry dziękuje.

Takie działania wymagają otrzymania decyzji o pozwoleniu na budowę, zwłaszcza, jeżeli dom jest w złym stanie, to niezbędna jest ocena jego konstrukcji – być może pewne elementy należałoby wymienić na nowe, co w budynkach drewnianych i do tego starych jest działaniem częstym. Konstruktor winien też ocenić czy strop, który do tej pory był dla poddasza nieużytkowego, będzie spełniał wymogi dla poddasza użytkowego. Trzeba też zwrócić uwagę na to, jak podniesienie dachu o 1 m wpłynie na bryłę, proporcje domu.

Dzięki za szybką odpowiedź. Mój dom oglądał już inspektor budowlany, stwierdził że strop jest w dobrym stanie (do wymiany dwie belki) i nadaje się na przeróbke na użytkowe. Skleroza moja nie pozwoliła zapytać się czy mogę podnieść dach. Chodzi tylko czy bez projektu, bo takiego nie posiadam (dom z lat 40 - tych) moge coś pokombinować z dachem. Część bali od strony zachodniej i północno-zachodniej nadaje się do wymiany, lecz to uważam za najmniejszy problem. Wiem, że 1 m to dość dużo jeśli chodzi o dach, ale pomóżcie coś doradzić. Chcę po prostu powiększyć sobie dom, gdyż teraz ma 68m2 a po zabudowie poddasza zyskał bym kolejne 50m2. Dzięki z góry za podpowiedzi. Pozdrawiam

Chodzi tylko czy bez projektu, bo takiego nie posiadam (dom z lat 40 - tych) moge coś pokombinować z dachem.
Projekt oryginalny domu nie będzie Ci potrzebny, a jedynie nowy projekt przebudowy dachu, który określi przede wszystkim zakres zmian w konstrukcji oraz rodzaj pokrycia, ocieplenia, itp.

Wiem, że 1 m to dość dużo jeśli chodzi o dach, ale pomóżcie coś doradzić.
Tu chodzi w głównej mierze o to czy taka wysokość ścianki kolankowej nie spowoduje, że dom choć zyska na funkcji straci na formie. Ale to już winien ocenić projektant i ewentualnie coś doradzić, np. zwiększyć wysięg okapu czy kąt nachylenia połaci.