Grzegorz63 17.02.2003 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Pisząc ten post powyżej nie zauważyłem, że już ktoś nazwał to "perpetum-mobile". Ale to utwierdza mnie w przekonaniu, że są jeszcze ludzie myślący na tym świecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 17.02.2003 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Dla Grzegorza. 1. Piec zwykły: 92 % energia grzania 6 % strata wylotowa (wyższa temperatura spalin) 2 % strata do otoczenia (wyższa temperatura wody)-----------------------100 % + 11 % niewykorzystane ciepło kondensacji = 111 % 2.Piec kondensacyjny 97 % energia grzania 2 % strata wylotowa kominowa ( mniejsze bo niższa temp. spalin) 1 % strata ciepła do otczenia(mniejsze bo niższa temp. wody)----------------------------100 % + 9 % wykorzystana energia kondensacji + 2 % niewykorzystane ciepło kondenacji = 111 % Czyli piec wykorzystuje 97 % energi spalania i 9 % energi kondensacji co daje 106 % sprawnośći. Realna podawana to max 109 %. Domyśłam się że wtedy piec ma 1 % straty własnej i 1 % straty kondensacji. To są już skrajnie dobre wyniki. Graniczna teoretyczna sprawność takiego pieca to 111 %. Raczej niemożliwa do osiągnięcia. Natmomiast twoje wątpliwości Grzegorz co do sprawnośći 109 % są słuszne. Przyjęty sposób podawania sprawności odnosi się do nie do ciepła spalania ale do wartości opałowej gazu. Wartość opałowa nie uwzględnia energi uciekającej w ogrzanej parze wodnej jako produkcie spalania gazu czyli tych teoretycznych 11 %. Jeśli przyjmiemy za poziom odniesienia ciepło spalaniaczyli całkowitą energię jaką można uzyskać ze spalania gazu wraz z ukrytą energią pary wodnej to sprawność nigdy nie przekroczy 100 %. Ale zwykły z kolei piec gazowy będzie miał w uproszczeniu wtedy sprawność 100 - 2 - 6 - 11 = 81 % a kondesacyjny z kolei 98 %.Zysk ok 17 %. I tak jest w rzeczywistości. Czy to jest zrozumiałe for all ? Pozdrawiam Krzysztof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts