Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy to dobry pomysł ??? (ogrzewanie)

czy to dobre rozwiązanie ?? czy nie ?? jak uważacie ??  

8 użytkowników zagłosowało

1. 1. czy to dobre rozwiązanie ?? czy nie ?? jak uważacie ??

Recommended Posts

dom 99m2 parterowy z poddaszem....

jestem na etapie montowania centralnego z wodą ktoś podpowiedział mi ciekawe rozwiązanie co Wy na to ???

kocioł jednofunkcyjny junkers z podłączeniem do komina (2300zł) i do tego osobne urzadzenie RICHMOND 113litrów (1300zł) ...

z tego co sie dowiedziałem ( a dowiadywałem się z wielu różnych źródeł) taki zestaw jes bardzo oszczędny i dość tani (3600 brutto) dodatkowo kocioł nie pracuje w lato czyli opszczedność biednego junkersa ...

jeśli chodzi o Richmonda to znam osoby co mają go już około 12-13 lat i jeszcze nie miały żadnych problemów...

czyli ankieta !!!

• 1 month później...

Oczywiście że tak: :D Powody :

1) podączenie kotla do zasobnika wygląda h owo;

2) masz niezależnie ciepłą wode i co czyli awaryjność 50/50;

3)ogrzewacze o których piszesz nie są podlączane do prądu , jeżeli masz wodociąg to wodę masz praktycznie zawsze.

Niektórzy znajomi, którzy mają kotły dwufunkcujne przystosowane do pracy z zasobnikiem wcale nie korzystają z tej opcji tylko dokupili zasobnik z palnikiem, tak jak planujesz, nie chce byc posądzany o krypto reklamy ale takie zasobniki są wieczne. Powodzenia!

• 1 month później...
no i podłączone wszystko działą super, pomysł teścia był zaje....fajny, w tej chwili (jak jest ciepło) junkers nie działa... chodzi jedynie richmond, który daje radę nawet z naszą wanną... nie ma najmniejszych problemów z wodą.. faktycznie nie jest do niego potrzebne zasilanie elektryczne. Jeści chodzi o Junkersa to w lato i inne ciepłe dni ma "urlop" przez co zwiększa sie jego żywotność, a co za tym idzie mniej przepracuje od kotła z zasobnikiem (o połowę)... pozdrawiam

• 2 weeks później...