Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okapu kuchennego

Recommended Posts

Czy w domku z poddaszem nieużytkowym można zainstalować okap kuchenny bezpośrednio do stropu Teriva tam wykuć otwór i połączyć go bezpośrednio z dachówką wentylacyjną. Kombinuję w ten sposób ponieważ nie mam pomysłu jak rozplanować meble kuchenne, a gdzieś muszę zdecydować się na umiejscowienie kratek wentylacyjnych.

Czy w domku z poddaszem nieużytkowym można zainstalować okap kuchenny bezpośrednio do stropu Teriva tam wykuć otwór i połączyć go bezpośrednio z dachówką wentylacyjną. Kombinuję w ten sposób ponieważ nie mam pomysłu jak rozplanować meble kuchenne, a gdzieś muszę zdecydować się na umiejscowienie kratek wentylacyjnych.

oczywiscie ze mozna, z reguly kazdy okap ma wyjscie z tylu i od gory ( wyspowe naturalnie maja tylko od gory)

Kombinuję w ten sposób ponieważ nie mam pomysłu jak rozplanować meble kuchenne, a gdzieś muszę zdecydować się na umiejscowienie kratek wentylacyjnych.

Czyli nie masz komina wentylacyjnego ?? Przecież to on warunkuje, w którym miejscu będzie kratka. Co przesunięcia bocznego - możesz doprowadzić wylot do kratki np. białą rurą plastikową 120, częściowo ukrytą w szafce (-kach)

A tak poza tym - jaki ma sens okap pod sufitem ? Powinien być jak najbliżej płyty kuchennej (zapachy, tłuszcz) - tak blisko jak tylko dopuszcza producent i nie zasłania użytkownikowi płyty :-)

Pzdr

JKK

W kuchni nie ma dojścia do komina. Wentylacja ma być tylko poprzez w budowane pustaki wentylacyjne. Narazie mogę zmienić ich usytuowanie, ale ponieważ nie mam jeszcze projektu kuchni wymyśliłem sobie podpięcie okapu nie do ściany szczytowej z kratką ale bezpośrednio do sufitu a póżniej do dachówki wentylacyjnej.( okap ma być zawieszony na standartowej wysokości)

Witam,

też miałem podobny problem, ostatencznie okap został podłączony do rury spiro, którą wyprowadziliśmy na zewnąrz kuchni (otwór w ścianie) a nastepnie umieściliśmy ją w ociepleniu ściany i poprowadziliśmy na poddasze i tam dalej zostanie podłączona do dachówki wentylacyjnej. W ten sposób rura idzie sobie na zewnąrz budynku i nie zabiera żadnej przestrzeni w kuchni, no i można okap zamontować w dowolnym miejscu.