AxLe 05.03.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Czy w domku z poddaszem nieużytkowym można zainstalować okap kuchenny bezpośrednio do stropu Teriva tam wykuć otwór i połączyć go bezpośrednio z dachówką wentylacyjną. Kombinuję w ten sposób ponieważ nie mam pomysłu jak rozplanować meble kuchenne, a gdzieś muszę zdecydować się na umiejscowienie kratek wentylacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 05.03.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Czy w domku z poddaszem nieużytkowym można zainstalować okap kuchenny bezpośrednio do stropu Teriva tam wykuć otwór i połączyć go bezpośrednio z dachówką wentylacyjną. Kombinuję w ten sposób ponieważ nie mam pomysłu jak rozplanować meble kuchenne, a gdzieś muszę zdecydować się na umiejscowienie kratek wentylacyjnych. oczywiscie ze mozna, z reguly kazdy okap ma wyjscie z tylu i od gory ( wyspowe naturalnie maja tylko od gory) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 05.03.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Kombinuję w ten sposób ponieważ nie mam pomysłu jak rozplanować meble kuchenne, a gdzieś muszę zdecydować się na umiejscowienie kratek wentylacyjnych. Czyli nie masz komina wentylacyjnego ?? Przecież to on warunkuje, w którym miejscu będzie kratka. Co przesunięcia bocznego - możesz doprowadzić wylot do kratki np. białą rurą plastikową 120, częściowo ukrytą w szafce (-kach) A tak poza tym - jaki ma sens okap pod sufitem ? Powinien być jak najbliżej płyty kuchennej (zapachy, tłuszcz) - tak blisko jak tylko dopuszcza producent i nie zasłania użytkownikowi płyty Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 05.03.2006 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 W kuchni nie ma dojścia do komina. Wentylacja ma być tylko poprzez w budowane pustaki wentylacyjne. Narazie mogę zmienić ich usytuowanie, ale ponieważ nie mam jeszcze projektu kuchni wymyśliłem sobie podpięcie okapu nie do ściany szczytowej z kratką ale bezpośrednio do sufitu a póżniej do dachówki wentylacyjnej.( okap ma być zawieszony na standartowej wysokości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 06.03.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Witam, też miałem podobny problem, ostatencznie okap został podłączony do rury spiro, którą wyprowadziliśmy na zewnąrz kuchni (otwór w ścianie) a nastepnie umieściliśmy ją w ociepleniu ściany i poprowadziliśmy na poddasze i tam dalej zostanie podłączona do dachówki wentylacyjnej. W ten sposób rura idzie sobie na zewnąrz budynku i nie zabiera żadnej przestrzeni w kuchni, no i można okap zamontować w dowolnym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts