Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drut czy sznurek? (montaż wełny)

Recommended Posts

Witam

Jest znacząca różnica? Ktos kto to będzie mi montował przekonuje mnie do sznurka bo łatwiej sie go montuje i nie rdzewieje

Przemek

Tak naprawdę to ten sznurek do pras, też po jakimś czasie krachcieje :-)

Ale, z empirii śwagra: był świadkiem pożaru w przestrzeni "międzydachowej" (skutek nieostrożnego lutowania instalacji CO), gdzie dzięki sznurkowi (szybko przepalonemu) wełna pospadała na płyty i ogień zagasiła.

W przypadku drutu już by to nie było takie oczywiste ...

Pzdr

JKK

jeszcze jedno

Chce zachowac szczeline pomiedzy welna a folia paroprzepuszczalna... krokwie to 18, welna wejdzie prawd. 15 + 10

Czy zeby zachowac taka szczeline sznurek/drut/zylke daje sie takze od gory welny czy tylko od dolu?

Przemek

Coponiektóre folie paroprzepuszczalne mogą sie stykać z wełną,

ale u mnie dla pewności sznurek jest po obu stronach.

Pzdr

JKK

A jeśli u mnie krokiew ma 16 cm wysokości i chciałbym dać 15 cm wełny między krokwie a mam wykonane pełne deskowanie. Czy odstęp od desek wystarczy zrobić za pomocą tego sznurka 1 cm (lub 2 cm) czy też muszę dać większy odstęp i nabijać na krokwie jakieś łaty aby wyrównać to z tą wełną międzykrokwiami?

Jak robiliście ocieplenie przy 16 cm krokwiach? :D

A jeśli u mnie krokiew ma 16 cm wysokości i chciałbym dać 15 cm wełny między krokwie a mam wykonane pełne deskowanie. Czy odstęp od desek wystarczy zrobić za pomocą tego sznurka 1 cm (lub 2 cm) czy też muszę dać większy odstęp i nabijać na krokwie jakieś łaty aby wyrównać to z tą wełną międzykrokwiami?

Jak robiliście ocieplenie przy 16 cm krokwiach? :D

Jeśli masz deskowanie, to super, bo teraz do deskowania przybijasz pionowo (równolegle do krokiew) 3 może 4 paski styropianu (zależnie jaki masz rozstaw krokiew) o szerokości np. 5 cm. i grubości 2 lub 3 cm. Te paski zapewniają dystans między wełną a deskowaniem. Zapewne wyjdzie taniej (z 1belki styropianu o grubości 2 lub 3cm wyjdzie Ci cała kupa tych pasków) niż sznurkowanie, czy drutowanie od krokwi do krokwi. Sposób ten jest ponadto mniej pracochłonny, ba -nie ma nawet porównania. Na to wełna i sznurkowanie.

Sposób ten sprzedał kiedyś na forum kolega Zbych

Warto przejżeć "najczęściej zadawane pytania" na samej górze "Wymiany doświadczeń"

Powodzenia.

P.S

Teraz jest dobra cena na wełnę do ociepleń- Isovera Uni-matę kupowałem po jakieś 15.20 za metr, ursa DF40 była nieco droższa, bo kosztowała jakieś 16,00.

a ja mam sznurek polipropylenowy rolniczy TEX 1000.

ok, dzieki za odp... czyli temat sznurek czy drut to... pierdola nieistotna

Przemek

I jeszcze 3 grosze do tego tematu. Ja zastosowałem taśmę, którą wykorzystuje się do spinania palet. Nie chciałem drutu, czy też żyłki lub sznurka, gdyż może on przeciąć wełnę. Oczywiście jeżeli szybko zamontujesz płyty g-k to nie będzie to miało znaczenia, ale zawsze jest to argument za czymś bardziej podobnym do taśmy niż żyłki (tak jak drut lub sznurek).

U mnie też sznurek do snopowiązałek

Jesteście pewni, że do snopowiązałek (cieńszy, konopny), a nie do pras ;-) ? (grubszy, polipropylenowy).

Pzdr

JKK

Konopny na pewno. Ja mam też częściowo ten grubszy - w zimie sznurek do snopowiązałek występuje w ilościach śladowych ;)

Stalowy ocynkowany - skoroduje.

Konopny - zbutwieje.

Żyłka - ? (pewnie się wyciągnie)

Polipropylenowy złożony z włókien - OK.

Sznurek murarski (kolorowy) - OK, tylko drogi.

Trzeba zwrócić uwagę na naciąg tego sznurka.

Siły sa spore i krokwie mogą się wypaczyć.

Nie należy jednym odcinkiem sznurka wykonywać (zygzakiem) przęseł miedzy sąsiednimi krokwiami.

Raczej "polecieć" wzdłuż kalenicy.