przemekk74 05.03.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 WitamJest znacząca różnica? Ktos kto to będzie mi montował przekonuje mnie do sznurka bo łatwiej sie go montuje i nie rdzewiejePrzemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 05.03.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Witam Jest znacząca różnica? Ktos kto to będzie mi montował przekonuje mnie do sznurka bo łatwiej sie go montuje i nie rdzewieje Przemek Tak naprawdę to ten sznurek do pras, też po jakimś czasie krachcieje Ale, z empirii śwagra: był świadkiem pożaru w przestrzeni "międzydachowej" (skutek nieostrożnego lutowania instalacji CO), gdzie dzięki sznurkowi (szybko przepalonemu) wełna pospadała na płyty i ogień zagasiła. W przypadku drutu już by to nie było takie oczywiste ... Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 05.03.2006 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Żyłka gospodarcza ok.1mm. Można kupić w każdym sklepie wędkarskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_ADAS 05.03.2006 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 ja mam drut ocynkowany i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 05.03.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 a ja mam sznurek polipropylenowy rolniczy TEX 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 05.03.2006 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 a ja mam sznurek polipropylenowy rolniczy TEX 1000. ok, dzieki za odp... czyli temat sznurek czy drut to... pierdola nieistotna Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 05.03.2006 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 jeszcze jednoChce zachowac szczeline pomiedzy welna a folia paroprzepuszczalna... krokwie to 18, welna wejdzie prawd. 15 + 10Czy zeby zachowac taka szczeline sznurek/drut/zylke daje sie takze od gory welny czy tylko od dolu?Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 05.03.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 jeszcze jedno Chce zachowac szczeline pomiedzy welna a folia paroprzepuszczalna... krokwie to 18, welna wejdzie prawd. 15 + 10 Czy zeby zachowac taka szczeline sznurek/drut/zylke daje sie takze od gory welny czy tylko od dolu? Przemek Coponiektóre folie paroprzepuszczalne mogą sie stykać z wełną, ale u mnie dla pewności sznurek jest po obu stronach. Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszK 05.03.2006 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 A jeśli u mnie krokiew ma 16 cm wysokości i chciałbym dać 15 cm wełny między krokwie a mam wykonane pełne deskowanie. Czy odstęp od desek wystarczy zrobić za pomocą tego sznurka 1 cm (lub 2 cm) czy też muszę dać większy odstęp i nabijać na krokwie jakieś łaty aby wyrównać to z tą wełną międzykrokwiami? Jak robiliście ocieplenie przy 16 cm krokwiach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 06.03.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 A jeśli u mnie krokiew ma 16 cm wysokości i chciałbym dać 15 cm wełny między krokwie a mam wykonane pełne deskowanie. Czy odstęp od desek wystarczy zrobić za pomocą tego sznurka 1 cm (lub 2 cm) czy też muszę dać większy odstęp i nabijać na krokwie jakieś łaty aby wyrównać to z tą wełną międzykrokwiami? Jak robiliście ocieplenie przy 16 cm krokwiach? Jeśli masz deskowanie, to super, bo teraz do deskowania przybijasz pionowo (równolegle do krokiew) 3 może 4 paski styropianu (zależnie jaki masz rozstaw krokiew) o szerokości np. 5 cm. i grubości 2 lub 3 cm. Te paski zapewniają dystans między wełną a deskowaniem. Zapewne wyjdzie taniej (z 1belki styropianu o grubości 2 lub 3cm wyjdzie Ci cała kupa tych pasków) niż sznurkowanie, czy drutowanie od krokwi do krokwi. Sposób ten jest ponadto mniej pracochłonny, ba -nie ma nawet porównania. Na to wełna i sznurkowanie. Sposób ten sprzedał kiedyś na forum kolega Zbych Warto przejżeć "najczęściej zadawane pytania" na samej górze "Wymiany doświadczeń" Powodzenia. P.S Teraz jest dobra cena na wełnę do ociepleń- Isovera Uni-matę kupowałem po jakieś 15.20 za metr, ursa DF40 była nieco droższa, bo kosztowała jakieś 16,00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 06.03.2006 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 a ja mam sznurek polipropylenowy rolniczy TEX 1000. ok, dzieki za odp... czyli temat sznurek czy drut to... pierdola nieistotna Przemek I jeszcze 3 grosze do tego tematu. Ja zastosowałem taśmę, którą wykorzystuje się do spinania palet. Nie chciałem drutu, czy też żyłki lub sznurka, gdyż może on przeciąć wełnę. Oczywiście jeżeli szybko zamontujesz płyty g-k to nie będzie to miało znaczenia, ale zawsze jest to argument za czymś bardziej podobnym do taśmy niż żyłki (tak jak drut lub sznurek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 06.03.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Sznurek do snopowiązałek, kiedyś był bardzo poszukiwany. Przerwa od desek (pełne deskowanie dachu) była osiągnięta poprzez zastosowanie pasków styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 U mnie też sznurek do snopowiązałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 06.03.2006 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 U mnie też sznurek do snopowiązałek Jesteście pewni, że do snopowiązałek (cieńszy, konopny), a nie do pras ? (grubszy, polipropylenowy). Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 U mnie też sznurek do snopowiązałek Jesteście pewni, że do snopowiązałek (cieńszy, konopny), a nie do pras ? (grubszy, polipropylenowy). Pzdr JKK Konopny na pewno. Ja mam też częściowo ten grubszy - w zimie sznurek do snopowiązałek występuje w ilościach śladowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 06.03.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 U mnie też sznurek do snopowiązałek Jesteście pewni, że do snopowiązałek (cieńszy, konopny), a nie do pras ? (grubszy, polipropylenowy). Pzdr JKK Pewien to nie jestem może i taki do pras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 06.03.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Stalowy ocynkowany - skoroduje.Konopny - zbutwieje.Żyłka - ? (pewnie się wyciągnie)Polipropylenowy złożony z włókien - OK.Sznurek murarski (kolorowy) - OK, tylko drogi.Trzeba zwrócić uwagę na naciąg tego sznurka.Siły sa spore i krokwie mogą się wypaczyć.Nie należy jednym odcinkiem sznurka wykonywać (zygzakiem) przęseł miedzy sąsiednimi krokwiami. Raczej "polecieć" wzdłuż kalenicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 06.03.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Jestem własnie na tym etapie - mam deskowanie, więc musiała być szczelina. Zastosowałam patent ZBYCHA i.... jest super (styropian i sznurek). Więcej takich pomysłów!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 06.03.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Sznurek poly....bleble, jest świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vector 07.03.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Drut ocynkowany do pastuchów elektrycznych do kupienia w GSach.Tani (ok.30PLN/500mb). Grubość chyba 1.2mm. Trochę się ciężko owija na gwoździach ale ujdzie. Albo drut ocynkowany 0.8mm do kupienia w sklepach ogrodniczych - tym szło o wiele lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts