misiak 25.06.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 wyceny jescze nie bo nie moge sie zdecydowac z czego bede budowal najpierw chcialem z ytongu ale teraz mam watpliwosci po czytaniu formum czy aby napewno niby taniej wychodzi ale jak sie okaze ze ekipa bedzie robila na odpierdal to beda przewiewy i zimno wiec zaczynam myslami wracac do porotermu + styropian okazalo sie ze z tego wszystkiego zapomnialem o mapkach 1:500 i je dopiero zamowilem wiec adaptacja przeciagnie sie jakies 3 tygodnie odnosnie zmian : sa niewielkie kosmetyczne 1) likwidacja lukarny nad salonem (w calosci dach + okna dachowe ) przy wejsciu zostaje 2) powiekszenie jadalni - likwidacja wykuszu i tu nie mozemy sie zdecydowac ladnie to wyglada ale jest malo praktyczne przy nieduzych wymiarach calego domu szkoda dac pare metrow na wykusz tymbardziej ze nic to mnie nie kosztuje a moze wyjdzie jeszcze taniej bo wtedy zlikwiduje calkowice drzwi na taras w jadalni zostana tylko w salonie mysle ze salon + jadalnia powinny byc jak najwieksze bo z obserwacji moich i tak wiekszosc czasu- zycia spedza sie w czesci dziennej jak do tego dojda goscie to juz calkiem moze byc ciasno wracajac jeszce do kosztow to planuje sie zmiescic w 300 tys razem z ogrodem, chodnikami itp. ... zobaczymy czy sie uda dom widzialem na zywo w stanie deweloperskim dzieki uprzejmosci Leona i powiem wam ze bardzo duzo to pomoglo inaczej jest na projekcie inaczej na zywo Gora - jest na tyle duza ze eliminujac lukarne w srodkowym pokoju wystarczy miejsca spokojnie lukarna ladnie wyglada na projekcie ale w rzeczywistosci jest smieszna nie proporcjonalna do wielkosci budynku majac dzialke przeszlo 800 m2 i majac taras na co mi zwiekszanie kosztow balkonikiem - wole isc na tarasik, trawke itp... moi znajomi porobili balkoniki a teraz na pytanie moje czy w ciagu ostatniego roku byli chociaz 1 raz na balkonie przyznali ze nie bo ciagle przesiaduja na tarasie - tez twierdza ze to niepotrzebny wydatek Troche mam obawy tylko o lazienke ale niby wszystko wchodzi Doł - kuchnia ok , ubikacja ok , hol nie zaduzy ale blisko wejscie do salonu jakosc to uzupelnia salon ladny wystarczajacy a jadalnia tak jak juz pisalem jeszcze sie zastanawiamy sie czy likwidowac wykusz czy nie ale mysle ze jednak funkcjonalnosc wygra z wygladem i powiekszymy jadalnie o pare metrow wiecej zmian nie bede robil bo domek jest naprawde sliczny i wydaje mi sie ze nie drogi w budowie i pozniej w utrzymaniu (buduje dla siebie a nie dla ew. gosci ) metry starcza (chyba) i tak calymi dniami bedziemy poza domem Leon w stanie developerskim wydal 150 tys systemem gospodarczym - ponoc duzo sie nabiegal przez 1 rok za tym wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 27.06.2006 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 No.. widzę, że Twój domek daleko odbiegnie od katalogowego... ale czy nie będziesz żałował aż tylu zmian zewnętrznych??? Mój domek też kombinowany, bo projekt indywidualny ale.. lukarny będą dwie, bo przy dachu kopertowym przyda się więcej przestrzeni, no i dom zyskuje na wyglądzie, balkon w sypialni obowiązkowy...mam piękne widoki ale dom też znacznie powiększam bo jego wymiary to 13,30 x 10,60... No i chiałabym wcisnąć na górze mały pokoik komputerowy. Nie rezygnuj z wykusza, to dodaje domowi uroku, ta jadalnia jest piękna, przecież możesz zlikwidowac taras zadaszony i powiększyć salon-jadalnię. Co w tej kwocie 150 ty. ma Leon??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 29.06.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 No.. widzę, że Twój domek daleko odbiegnie od katalogowego... ale czy nie będziesz żałował aż tylu zmian zewnętrznych??? nie wiem - tego sie boje Nie rezygnuj z wykusza, to dodaje domowi uroku, ta jadalnia jest piękna, przecież możesz zlikwidowac taras zadaszony i powiększyć salon-jadalnię. tzn chodzilo mi wlasnie o ten kawalek tarasiku zadaszonego i myslalem ze to nazywa sie wykusz wiec wykusz napewno zostanie (mala niewiedza) chce zlikwidowac to wlasnie wciecie - tarasik zadaszony co zwiekszy mi jadalnie Co w tej kwocie 150 ty. ma Leon??? ma bardzo duzo lacznie juz z ogrzewaniem podlogowym w kuchni, ubikacji, miedzy przejsciem do garazu i do holu no i w lazience do gory dom ma tynki w srodku, elektryke cala, ogrzewanie rozprowadzone,wode, tylko montaz kaloryferow i pieca pozostaje wykonczeniowka plytki + szpachlowanie i malowanie ogolnie stan developerski z zew tylko brakuje ocieplenia no i tynkow (orynnowanie juz ma tak samo jak tarasy powiekszone powylewane ) Mój domek też kombinowany, bo projekt indywidualny ale.. lukarny będą dwie, bo przy dachu kopertowym przyda się więcej przestrzeni, no i dom zyskuje na wyglądzie, balkon w sypialni obowiązkowy...mam piękne widoki ale dom też znacznie powiększam bo jego wymiary to 13,30 x 10,60... No i chiałabym wcisnąć na górze mały pokoik komputerowy. lukarna moze zle nie wyglada ale przy wiekszych wymiarach domu bo przy tym moim zdaniem zle wyglada za mala pow. dachu mam dzialke na osiedlu domkow i widok z okna to sasiedzi i tak jak napialem juz wczesniej zadko kto uzywa malego balkoniku - chyba zeby rano latem sie przeciagnac na balkonie moim zdaniem niepotrzebny koszt a z zewn i tak to moga tylko podziwiac sasiedzi lukarne zawsze mi sie podobaly proste dachy z malym dodatkiem przy wejsciu z filarami chodzi tez o koszty mysle ze znacznie przez to ogranicze kazdemu sie co innego podoba i ponoc 3 dom jest tym wlasciwym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 29.06.2006 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 No to fajnie, że wykusz zostaje , ja mam dylemat czy zostawić go w tym samym miejscu czy przesunąć razem ze ścianką gdzie są dzrzwi na taras zadaszony. Bo tam gdzie jest w projekcie to ładnie doświetli hol tym bardziej, że boczne okno w kuchni likwiduję. Mnie zostanie jeszcze taras zadaszony, wprawdziej już niewielki, bo salon zwiększyłam do wymiarów jak w "domu w porzeczkach". kominek będzie w rogu, tak bym mogła z garażu do dwa razy w sezonie go wyczyścić, abo na ścianie przylegającej do kotłowni (tak radzi mój architekt).Dom jest piękny i tylko taka bryła jak dla mnie jest śliczna i całe szczęcie, że mój małżonek podziela mój entuzjazm . Jeśli chodzi o koszty wybudowania tego domku, to cóż... przy nakładzie własnej pracy i systemem gospodarczym planuję wprowadzić się na sam parter (mam nadzieję, że na krótko!) za 200tys. Odwiedzam budowy znajomych i widzę, że to realne Marzą mi sie też schody ze spocznikiem i wybieram się do architekta, który pracuje nad moim projektem by je przerobił, czy u Ciebie pozostają zabiegowe? Jeśli tak, to wypadałoby je ciut poszerzyć, widziałam takie u znajomego i troszeczke za wąskie. Teraz by poszerzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 01.07.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 Marzą mi sie też schody ze spocznikiem i wybieram się do architekta, który pracuje nad moim projektem by je przerobił, czy u Ciebie pozostają zabiegowe? Jeśli tak, to wypadałoby je ciut poszerzyć, widziałam takie u znajomego i troszeczke za wąskie. Teraz by poszerzał chyba tak widzialem je u leona wydaje sie ze wystarczy okaze sie w praniu jakie to z spocznikiem ? jestem nowicjuszem w tej dziedzinie i jeszcze nie jestem na tym etapie co ty a czy masz propozycje umnie na inne schody ? mimo zamowienia projektu mam caly czas watpliwosci czy aby napewno ten ale pewnie kazdy je mial dom w porzeczkach jest tez ciekawy tylko w moim przypadku wydaje sie za duzy i boje sie ze moglbym nie dac rady zmiescic sie w 300 tys a wiekszego kerdytu nie dostane ;( i czasy niepewne niby teraz dobra praca jest ale zdaje sobie sprawe ze istnieje ryzyko ze za pare lat moze sie skonczyc wiec wole z wielkoscia domu nie przesadzac chociaz moim zdaniem 140 + garaz bylo by idealnie pozostaje 115 + garaz i musi wystarczyc (i tak zonka bedzie miala sporo wiecej do sprzatania- przesiadka z 32 m2 na 115 m2 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 03.07.2006 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 300 TYS.to dosyć sporo na niewielki dom i budując systemem gospodarczym mógłbyś go nawet troche powiększyć w ramach adaptacji, jeśli oczywiście masz takie potrzeby U mnie schody będą tak jak w Twoim projekcie ale wygospodaruję więcej miejsca i zależy mi na tym by miały spocznik tz. były dwubiegowe bez "kręcenia" Okazuje sie, że mój domek to połaczenie domu w winorośli i w porzeczkach (zresztą oba w podobnym stylu) no i architekt zaproponował, że będzie indywidualny w bardzo przystępnej cenie... domek piekny więc sie nie martw, napewno będziesz zadowolony, my wertowaliśmy internet i katalogi w poszukiwaniu tego jedynego ponad rok, ale "ten typ" domu jest naszym wymarzonym i z zewnatrz i zwłasza rozplanowanie w środku jest super. Z salonu nie widac kuchni a jedynie jadalnia i ta przechodzi w kuchnię, byłam w domu "w magnoliach" układ podobny i masz wrażenie dużej przestrzeni ale nie do przesady .. podoba mi sie wprawdzie trochę bardziej garaż doklejany do bryły domu, ale w bryle też może być, a koszty znacznie mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafio_1977 04.07.2006 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 jestem własnie po tynkach troche w nim zmieniłem lukarna z tyłu nad balkonem jest wyższa nie mam przez to w środku obniżonego sufitu choć wygląd z zewnątrz trochę jest gorszy wnęka z przodu w projekcie na wejściem jest slepa ja ją nie zabudowywałem tylko powiększyłem przez to łazienkę i mam tam schowek na pralkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 04.07.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 jestem własnie po tynkach troche w nim zmieniłem lukarna z tyłu nad balkonem jest wyższa nie mam przez to w środku obniżonego sufitu choć wygląd z zewnątrz trochę jest gorszy wnęka z przodu w projekcie na wejściem jest slepa ja ją nie zabudowywałem tylko powiększyłem przez to łazienkę i mam tam schowek na pralkę gdzie sie budujesz ? czy daszek z przodu masz taki jak w projekcie ? bo ja tez chce niezabudowywac i pozostawic wneke aby powiekszyc troszke lazienke zostawiles w jadalni tak jak jest w projekcie wneke/tarasik ?? bo ja na 90 % chce zlikwidowac zwiekszajac przez to jadalnie jakie jeszcze zmiany zrobiles ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 04.07.2006 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 300 TYS.to dosyć sporo na niewielki dom i budując systemem gospodarczym mógłbyś go nawet troche powiększyć w ramach adaptacji, jeśli oczywiście masz takie potrzeby chce sie zmiescic z zagospodarowaniem dzialki grilek,trawka altanka itp. no te 20 m2 wiecej przydalo by sie ale to musi wystarczyc boje sie ze jak zaczne wymyslac za duzo to mi kasy nie starczy a chce juz bez zadnych duzych wydatkow spokojnie sobie mieszkac splacajac kredyt zwiekszajac tez m2 musze sie liczyc z wzrostem oplat miesiecznych typu prad i ogrzewanie no i zonka wiecej bedzie miala do sprzatania a i myslalem i nadal mysle czy czasami nie obnizyc salonu o jakies 15 cm tylko tym moge sobie pomniejszycz uzytkowa czes domu jaka jest salon + jadalnia kiedy zaczynasz budowe bo ja chce w wrzesniu cos zrobic chociazby stan 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafio_1977 04.07.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 ja doł obniżyłem i mam wysokość 260 cm tak samo jak góę , buduję się w podkarpackim , nie likwiduj wnęki bo domek straci urok a tak masz zadaszony kawałek tarasu, z przodu zmieniłem tylko kąt nachylenia daszku na około 40 stopni bo w projekcie jest 35 i wtedy wnęka bedzie za niska jak chcesz z niej korzystac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 04.07.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 ja doł obniżyłem i mam wysokość 260 cm tak samo jak góę , buduję się w podkarpackim , nie likwiduj wnęki bo domek straci urok a tak masz zadaszony kawałek tarasu, z przodu zmieniłem tylko kąt nachylenia daszku na około 40 stopni bo w projekcie jest 35 i wtedy wnęka bedzie za niska jak chcesz z niej korzystac mam prosbe - jest szansa na pare fotek z zew. i wew na priva ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 04.07.2006 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 rafio_1977 gdzie ty dokładnie budujesz? ja też w podkarpackim w Sanoku... Koniecznie pochwal sie swoim dziełem i pokaż fotki domu Czy cos byś jeszcze zmienił? a jak przedstawiają sie koszty do momentu w którym jesteś??? misiak ja też będę obniżać 260 wystarczy i na dole i na górze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafio_1977 04.07.2006 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 fotki miałem ale własnie sie gdzies zapodziały poszukam moze znajde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 06.07.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 rafio_19777 w jakiej miejscowości budujesz????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 08.07.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 rafcio jak bedziesz mial mozliwosc to prosze o fotki z lazienki - glownie tej wneki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafio_1977 10.07.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 fotki mam ale nie zeskanowane - zreszta co tu pokazywac poprostu jest zrobione przejscie o szerokosci jakies 90 cm i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 11.07.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 rafio co ty taki tajemniczy jestes.. , chcę zobaczyc Twój dom, bo od wiosny buduje podobny, a ty nie zdradzisz nawet gdzie budujesz??? Oj nieładnie, sąsiedzie...!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 27.07.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 czy podnosicie sciane kolankowa?sporo osob mi odradza bo ponoc problemy sa pozniej z oknami dachowymi -sa za blisko sciany kolankowej co wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 29.07.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Oczywiście, że trzeba podnieść!!! Podnosze 50 cm, trzeba przy tym uważać by zanadto nie zachwiac ładnych proporcji... da sie to zniwelować wydłużając krokwie. Odwiedziłam kilka budujących się domków z dachami czterospadowymi... i wiem czego chcę, jesli miałabym nie podnosić to wybralabym z dwuspadowym Koniecznie trzeba podnieść, w innym przypadku takie poddasze o ściance ok.100 cm jest zupełnie niefunkcjonalne... Dla mnie to, że okna dachowe wyjda troche wyżej to żaden problem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafio_1977 02.08.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 samo wydłużenie krokwi nic nie zmieni jesli w wyniku podniesienia scianki zmieni sie kąt nachylenia (ja mam sciankę wyzsza o jakies 5-6cm i to spowadowało ze mam troszeczkę mniejszy kąt nachylenia ) połaci bedzie mniejszy jesli juz podnosic sciankę kolankowa to trzeba podniesc tez stolec ale wtedy moze byc za wysoko na górze , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts