gonja 07.02.2003 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Witam, jakis czas temu odebralam mieszkanie w nowowybudowanym bloku i chialabym zamowic niedlugo zaluzje do okien plastikowych. Juz prawie zamowilam fachowca gdy zaczelam sie zastanawiac co wtedy dzieje sie z gwarancja na okna??? Przeciez zeby zamontowac zaluzje trzeba wywiercic jakies otworki w ramach okiennych, a wiec "ingeruje" sie w przedmiot objety gwarancja. Jak w ogole montuje sie zaluzje lub rolety do plastikowych okien. Pomozcie, moze jest jakies rozwiazanie przymocowania tych zaluzji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 08.02.2003 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 Istnieja również żaluzje, które można montować nad plastikowym oknem w otworze okiennym.Reklamowane m.in. w trójmiejskich hipermarkietach - to chyba jest pewne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 26.03.2003 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 oczywiście, więksdzość producentów okien zastrzega sobie że każde uszkodzenie konstrukcji okna (np. montaż zaluzji czy rolet) jest równoznaczne z zakończeniem okresu gwarancyjnego - powód uszkodzenie mechaniczne konstrukcji okna...wyjątkiem moze być zamówienie okien już z roletami w tej samej firmie (najlepiej zamówić okno już z roletą od razu - wtedy gwarancja powinna być uwzględniona) jest oczywiścei wyjście - albo roleta montowana do wnęki okiennej (do muru) albo nakładana na skrzydło okna...snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.03.2003 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Można też kleić np. spec. taśmą piankową lub klejem - to nie powinno kasować gwarancji. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.03.2003 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Są tzw. prowadnice kątowe, odsunięte od ramy okna.Zalety :1.brak ingerencji w ramę okna a zatem i ciągłość gwarancji,2.poduszka powietrzna między oknem i roletą - oszczędność ciepła w zimie.Wady :system nieco droższy. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.03.2003 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Nie rozumiem: Jakie prowadnice do żaluzji? Jak mocowane? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.03.2003 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 ja to zrobiłem w ten sposób,że żaluzje poziome (aluminiowe) przymocowałem do listewek wewnetrznych w oknach palstikowych. W moich oknach (zastrzegam, że są to stare profile kupowane 7 lat temu - nie wiem jak jest teraz) patrząc od środka jest przy szybie cienka biała listewka. Służy ona do maskowania krawędzi szyzby zespolonej - można ją łatwo odczepić np przy wymianie szyby na nową. Do niej właśnie na wkrętach przymocowałem żaluzje. Działają tak już 6 lat. Listewka taka jest bardzo tania. Przy zakupie okien można zamówić dodatkowe jej odcinki. W takim przypadku podczas ewentualnej reklamacji okien podmienia się listewkę na inną i po sprawie. Chce zaznaczyć, żę listewka nie spełnia żadnej roli nośnej w ramie okiennejjest to zwykła zaślepka - więc nie widze powodu, zeby martwic się nią przy gwarancji. Wada tego rozwiązania jest taka, ze profil nośny żaluzji pzresłania nieco górną krawędź szyby - można mieć zastrzeżnia estetyczne, ale mnie to akurat nie przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 28.03.2003 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 jeśli lisrtewka o krtróej pisze anonimowy jest częścią okna to oczywiście firma przy jakichkolwiek problemach z oknem (np. nieszczelność)może zakwestionować gwarancję - jeśli rozebrało sie okno samemu 9nawet taką niezbyt 'odpowiedzialną" listewką zaingerowało się w konstrukcję okna - i to czy dany element jet elementem konstrukcyjnym (nośnym) czy nie jest nie ma znaczenia///- to moje zdanie oczywiście większość nowo kupowanych okien ma np, listwy przyszybowe zaokrąglone - i nie da się zamocować do nich prowadnic rolety wewnetrznej (sam mam taki problem)najprawdopodobniej skońzcy się kupnem rolety nakłądanej na skrzydło - od góry - roleta wisi na skrzydle po prostu... snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 28.03.2003 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Snow, a gdzie widziałeś takie rolety nakładane na okno? Jak to okno wtedy się zamyka? U nas od razu powiedzieli, że można przymocować żaluzję do tej wąskiej listewki przyi wtedy NIE TRACI SIĘ GWARANCJI (okna Vidok), montaż zaluzji na ramie okna - TRACI SIĘ GWARANCJĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts