paJacek 05.03.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_parterowe/elka/default.asp?id=506 Jak się wam podoba??Co o nim sądzicie?Ma to być domek dla 2 niepełnosprawnych osób.Widzicie jakieś poprawki??Na ile go wyceniacie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyna 05.03.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Witam!!! Super domek-mały ale b.funkcjonalny Idealny dla dwóch osób. Tylko wejście do pomieszczenia gospodarczego (4,3m) zrobiłabym z kuchni-wówczas pom. pełniłoby równiez funkcję spizarni- oczywiście jeśli ogrzewanie byłoby gazowe i nie wymagałoby miejsca na opał. Tam chyba jest wc- ale poco drugie ?! na jednym poziomie Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gourmand 06.03.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Witam, moim skromnym zdaniem, dom ten jest naprawdę ładny. Pomimo prostej bryły, przyciąga wzrok. Myślę, że archtekt osięgnął ten edom fekt dzięki ładnie skrojonemu wejściu i okiennicom, które znakomicie uatrakcyjniają wygląd. Mam nadzieję, że znajdzie się w otoczeniu zieleni?Co do wnętrza, tu naprawdą nie ma co kombinować. Wszystko wydaje się być funkcjonalne i rzeczowe. Powodzenia w budowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
everyday 06.03.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 ten projekt od razu wpadł mi w oko - funkcjonalny i ładny. Z pewnosciš będzie Wam wygodnie i będzie cieszył oczy. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paJacek 17.03.2006 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Jednak przeniosę kominek na sciane koło kuchni i pom. gospodarczego gdyż chcę zrobić kominek z płaszczem wodnym i ogrzewanie podłogowe a w przyszłości jak podciągną gaz dołączyć do tego piec gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 17.03.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Kilka uwag. 1. Malutki wiatrołap, gdzie naprawdę nic się nie zmieści. Zarówno wiatrołap, jak hall za nim są właściwie nie do wykorzystania - martwa przestrzeń, gdzie nic nie ustawisz. 2. Piszesz, że dom ma byc dla 2 niepełnosprawnych osób. Nie wiem o jaki rodzaj niepełnosprawności chodzi ale zastanów się, czy pomieszczenia są tak zaplanowane, że swobodnie będzie mogła z nich korzystac osoba np. na wózku albo używająca kul? 3. Ja bym się też zastanowiła nad przeniesieniem pomieszczenia gospodarczego (przesunięciem w lewo, zamieniając niejako miejsce z kuchnią), przez co wejście do kuchni może byc bezpośrednio z hallu. Na pewno jest to dużo wygodniejsze, niż ganianie z siatami dookoła i przez salon. Trzeba jednak wówczas rozważyc, czy można również przesunąc komin, żeby kuchnia nie straciła na funkcjonalności. Wejście do tak zmienionego pomieszczenia gospodarczego równiż zrobiłabym tylko z kuchni. 4. Dośc mała kuchnio-jadalnia. Znowu wracam do niepełnosprawności i zastrzegam, że oceniam pod kątam funkcjonalności dla osoby niepełnosprawnej ruchowo - może strzelam kulą w płot. Najlepiej, jeśli orientacyjnie wymierzysz w obecnym miejscu zamieszkania przestrzenie odpowiadające tym w projekcie i spróbujesz wyobrazic sobie ich prawdziwą wielkośc. Wtedy na pewno możesz ocenic, czy będą wystarczająco wygodne. Pozdrawiam i życzę mądrych decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paJacek 17.03.2006 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Osoby niepełnosprawne ruchowo ale chodzące. Komin sie zmiesci bez zajmowania miejsca w kuchni bo w projekcie jest murowany a ja zrobie Schiedla który zajmuje duzo mniej miejsca. W wiatrołapie nie potrzebuję nic ustawiać, najwyżej jakiś wieszak.Inne ustawienia mi odpowiadają. Teraz mam mieszkanie 40 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paJacek 17.03.2006 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Wcześniej myślałem o tym domu ale odpadł właśnie przez brak pom. gospodarczego:http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=85&IdKolekcji=38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 17.03.2006 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 "Elka" lepsza. Mnie trochę trudno jest wpasowac się w dom o takim metrażu ale ja uciekam z mieszkania większego, niż Twoje. Zastanów się tylko, czy zmieścisz wszystkie klamoty, jakie człowiek ze sobą ciągnie całe życie. Jeśli tak - powodzenia i szczęśliwej budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paJacek 18.03.2006 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Klamoty to nie problem, buduje sie kolo tesciowej ktora ma duzo komorek. Mam tez u niej dwa garaze na swoje samochody. Wielkosc tego domu jest dla mnie optymalna. Zreszta wiekszy= wieksza kasa. W holu jest szafa wiec nie jest tak zle. Zresztą w 2005 roku robiłem remont mieszkania i wszystkie "skarby" poszły na wysypisko śmieci. Największy mam problem z typem ogrzewania. Kominki z płaszczem są bardzo drogie a gaz będzie u nas dopiero za jakiś czas (jak się nie rozmyślą). Gaz w butli i olej odpadają ze względu na koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 20.03.2006 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Bardzo fajny domek. Też mam domek z tej pracowni i tego architekta. Moje uwagi są takie:1. Sciankę z wiatrołapu przesunęłabym w głąb domu a wejście do pom. gospodarczego zrobiłabym w wiatrołapie. Znalazło by się miejsce na wąskie szafki na buty w wieszak. Nawet gdyby w pomieszczeniu gospodarczym zostawić toaletę, to będzie przydatna gdy będziemy w ogrodzie.2. Okno w kuchni przesunąć w stronę ściany zewnętrznej. Górne szafki kuchenne nie będą go zasłaniały.(kanały wentylacyjne tworzą wnękę)3. Rozważ do ogrzewania wody podgrzewacze przepływowe, to jest na prawdę ekonomiczne Uzasadnienie z kwotami na priv.4. Tyle metrów kwadratowych ile ma Twój domek (tylko inny projekt) ogrzewamy samym kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paJacek 20.03.2006 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Hary, kominek z DGP czy płaszcz wodny??Cholera z tym oknem to masz rację, tylko ze wtedy dom od przodu zrobi sie nie ładny.Z wiatrołapen chyba zrobię tak jak napisałeś.Zresztą te okna wogóle są jakieś duże 150x150. Teraz takie mam w bloku i są strasznie duże.Myślę, że 120x120 tez by starczyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 20.03.2006 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Najzwyklejszy piec kominkowy jak dobrze pamiętam to 11 czy 13 kW. Mamy wybudowany Szyper. Parter 64 m2 pokój na poddaszu ok 20m2 podłogi. Elektryczna podłogówka w wiatrołapie i łazience. W łazience dodatkowo do kąpieli grzejnik z dmuchawą. Twoje okna nie są duże, my mamy szerokie 180 te duże a małe 90, ale masz rację zapomniałam, że okna z przodu będą wtedy niesymetryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paJacek 21.03.2006 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Hary jaki masz strop? Drewniany czy monolit?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paJacek 21.03.2006 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 A w mieszkaniu palę tym piecemhttp://img357.imageshack.us/img357/4396/f3tdbp7lm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 21.03.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Strop mamy drewniany, tak jak w projekcie. Myśmy zasadniczo nic w projekcie nie zmieniali. Wyjątek stanowi podwyższenie domu o jeden bloczek z betonu komórkowego i nie wymurowanie małej ścianki obok łazienki, która miała raczej zaznaczyć przynależność stołu do kuchni. Jak masz duże mieszkanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paJacek 21.03.2006 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 W projekcie Elka jest strop monolityczny i Ytong 36, a ja chce strop drewniany i B-K 24 + styropian 15 cm. Mieszkanie mam 40m ale jest bardzo zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 22.03.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Myśmy mieli w projekcie B-K + ocieplenie, ale nam to odpowiadało. Wybraliśmy tańszy B-K według polskich norm i do tego zaprawę ciepłochronną. Mamy dwa podciągi, więc parę miejsc musiało być z cegieł. Przy B-K 36 mielibyśmy piękne mostki termiczne. Co do Twojego mieszkania, czy miałeś jeszcze inne ogrzewanie oprócz "kozy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paJacek 22.03.2006 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Mamy jeszcze grzejniki elektryczne ale uzywamy ich tylko w lazience. Kupowales kosztorys z projektem? Ja chyba kupie bo bede bral kredyt to sie przyda. Narazie mam problem z przepisaniem dzialki bo rodzina zony rozjezdza sie po swiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 22.03.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 domek bardzo fajny...zyczę powodzenia w realizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts