Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Lawinia - rysy mogły powstac z osiadania bydynku - ale zakładam ze jest to mniej prawdopodobne ...

jak i z nieprawidłowej technologii tynkowania - scian nie zlano woda przed tynkowaniem i nakładano jednorazowo zbyt gruba warstwe tynku ...

dom od tego sie nie zawali - ale dla własnego spokoju mozesz sprawdzic punktowo czy pustak jest niezarysowany ...

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/49528-p%C4%99kaj%C4%85ce-%C5%9Bciany/page/2/#findComment-1061223

Wiataj, ja mam podobny problem ze ścianą z BK. Jest to ściana gr.30 cm . Dom stał nieocieplony dwie zimy. Po pierwszej zimie na scianach zaczęły się pojawiać właśnie takie same peknięcia w postaci mikrorys na niektórych częściach muru. z czasem pojawało się ich coraz więcej. Bardzo się tym przejmowałem, ale po pewnym czasie przestały się pojawiać. Ja mysle,że u mnie to poprostu wina słabego podłoża / piasek/ ale fundamenty zrobiłem solidne. Teraz mam mury ocieplone styropianem i nie widzę problemu. Myślę, że w twoim przypadku rysy te powstają również na wskutek osiadania i pewnie nie jest to poważny problem. Zresztą kontaktowałem się z ludźmi, którzy wybudowali dom tak jak ja z BK i mają podobne problemy. Myslę, że jet to materiał szczególnie wrażliwy i wymagajżcy "reżimu" podczas murownia. Pozdrawiam. Henryk.
https://forum.murator.pl/topic/49528-p%C4%99kaj%C4%85ce-%C5%9Bciany/page/2/#findComment-1067058