Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MARZEC - wiosna za pasem - i co z tego wynika ?

Recommended Posts

:cry: :cry: :cry:

Nie wiem, jak wy, ale ja już naprawdę nie wytrzymuję. Kilka razy dziennie (a jak jestem cały dzień w domu to kilkanaście) staje przed tarasem i gapię się na ten smętny widok. Mój nastrój udziela się tez moim córkom. Wysiałyśmy już wszystkie mozliwe roślinki, wczoraj nawet takie, które sieje się bezpośrednio do gruntu (będą rosnąć w skrzynce, więc mogłyśmy to już zrobić. Na opakowaniu wysiew od marca, ale jeśli miałybyśmy czekać z wysiewem do tegorocznej wiosny, to pierwsze kwitnienie byłoby pewnie dopiero we wrześniu :evil: ).

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...

Wczoraj zacząłem porządki na skalniaku. Usuwam uschłe pozostałości z ubiegłego roku i przy okazji trochę przegrzebuję ziemię. Już nowe pędy wyłażą.

Ogólnie porządki. Cięcie krzewów trzeba odłożyć do marca jak nie zmrozi nas i nasze roślinki.

Jak będzie cieplej należy wykonać opryski parafinowe.

Ot, Krajanka Szczęściara ! :lol:

Dzis już prawie cały snieg zniknął, bo słonko przygrzało. Powojniki po cieplejszej stronie mają pąki, wychodzą piwonie,błyskając czerwonymi stożkami, a woda stoi na zlodowaciałym trawniku. Wiatr taki, że obie pergole pochyliły się ku ziemi i stoją tak kaprawo, jak tubylec po gorzałce :)

A na jutro znów śnieg zapowiadają ...

I tylko latam jak kot z pęcherzem, podlewam, zakrywam, odkrywam i gromadzę zakupy doniczkowe pod ścianą, czekając aż ziemia odmarznie.

I bardzo Wam zazdroszczę tych tulipanów i ciepłego wietrzyku :p

Wczoraj zacząłem porządki na skalniaku. Usuwam uschłe pozostałości z ubiegłego roku i przy okazji trochę przegrzebuję ziemię. Już nowe pędy wyłażą.

Ogólnie porządki. Cięcie krzewów trzeba odłożyć do marca jak nie zmrozi nas i nasze roślinki.

Jak będzie cieplej należy wykonać opryski parafinowe.

co to są opryski parafinowe i czemu służą??

:oops: To czego pożądałam, a nie powinnam :oops:

Sośnicę japońską, i Tuję Occ. Filiferę ( nie ten klimat, ale...polecana przez Mirka szydlica japońska, ma się dobrze już drugą zimę ), ciemnierników kilka odmian ( ziemię mam kwaśną i ciężką, więc trzeba bedzie GDZIEŚ wygospodarować areał), New Dawn'y do obsadzenia bocznej furtki ( w donicach produkcyjnych sobie stoją na dworze, okryte włókniną).

Róze historyczne od dr Choduna przyjadą w marcu i byliny zapłacone - też w marcu.

A w piwnicy czekają klony japońskie, kupione późną jesienią i chyba 7 powojników, które wypuściły już liście :-?

" Gdy budzą się żądze - rozum śpi."

Muszę na kwiecień przygotować ogród pod wykop fundamentów.

Wiąże się to z przesadzeniem kilku dużych roślinek, które chcę uratować(perukowce, budleje, jakieś odmiany tujopodobne i dużo bukszpanu).

Czy już mogę się za to brać? U nas zimy właściwie nie było, dziś jest jakieś 7 stopni i słońce pięknie świeci :-?

Jesteś z " ciepłych krajów" więc można już próbować , modląc się, by zapowiadany na koniec tygodnia powrót zimy ( mrozu i sniegu), nie był długi.

Jeśli ziemia jest rozmarznieta, to w stanie wyższej konieczności, może poczekac do końca marca?

Budleja Dawida ma zielone listki :-? przycięłam ja mocno tuż nad ziemią ...róże puszczaja pąki , przebiśniegi maja juz białe pąki ...żonkile już kiełkują ...krokusy -o dziwo jeszcze nie :roll: powojniki maja nabrzmiałe pąki .....to wszystko chyba za wcześnie 8)