Ninus 09.02.2008 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Oj tak, w tym roku wiosna szybko nadchodzi. U mnie też lada dzień zakwitną przebiśniegi, przebiły się żonkile, hiacynty, tulipany mają już ładne kilka cm. Na różach też już są pączki. U sąsiadów kwitnie pięknie jakiś krzak podobny do forsycji (żółte, pardzo podobne kwiatki), ale łodygi tego krzaka są zielone. Wie ktoś może co to za roślina?I mam jeszcze pytanie, czy taka przyspieszona wiosna ma wpływ na termin przycinania drzewek? Muszę tej wiosny przyciąć katalpę, czy marzec będzie odpowiednią porą?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 09.02.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Oj tak, w tym roku wiosna szybko nadchodzi. U mnie też lada dzień zakwitną przebiśniegi, przebiły się żonkile, hiacynty, tulipany mają już ładne kilka cm. Na różach też już są pączki. U sąsiadów kwitnie pięknie jakiś krzak podobny do forsycji (żółte, pardzo podobne kwiatki), ale łodygi tego krzaka są zielone. Wie ktoś może co to za roślina? I mam jeszcze pytanie, czy taka przyspieszona wiosna ma wpływ na termin przycinania drzewek? Muszę tej wiosny przyciąć katalpę, czy marzec będzie odpowiednią porą? Pozdrawiam ad1) pewnie jaśmin nagokwiatowy/Jasminum nudiflorum ad2) katalpa jest bardzo wrażliwa na przymrozki, możesz ciąć ale warto trzymac na podorędziu otulinę i założyć ją, gdy wrócą przymrozki Ech, Ty Szczęsciaro z Ciepłych Krain Ja dziś troszkę zgrabiłam z grządek rozmarzniete liście, reszta przyklejona jeszcze - została. Ale...śniegu już prawie nie widać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 09.02.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 U sąsiadów kwitnie pięknie jakiś krzak podobny do forsycji (żółte, pardzo podobne kwiatki), ale łodygi tego krzaka są zielone. Wie ktoś może co to za roślina? http://images27.fotosik.pl/155/213a9e0c1f323e5bm.jpg Hania ma rację, to jaśmin nagokwiatowy (Jasminum nudiflorum) na zdjęciu mój osobisty, teraz właśnie pięęęęęęknie kwitnie pozdrawiam ciepłolubnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 09.02.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Ech, Duśka, Duśka U nas to tego, nawet w kwiaciarniach nie sprzedają A u Ciebie, czyli u sąsiadów, naprawdę w ogrodzie rośnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 09.02.2008 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Ooooo dokładnie o ten krzak mi chodziło! Jutro zrobię fotkę tego "sąsiadowego", prześłicznie obsypany kwiatami. Chyba sobie takiego sprawię Dzięki za radę odnośnie katalpy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 11.02.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Obiecana fotka "sąsiadowego" krzaka: http://img137.imageshack.us/img137/1954/jasminac6.jpg Cudo! Najbardziej cieszą mnie takie pierwsze kwiatki po zimie, teraz przynajmniej wiem, o co w sklepie pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 11.02.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Przepiękny ! Aż milej się zrobiło po dzisiejszej nocy (-10C) i znów wszystko zamarznięte i lód na brzegach rzeki, ku uciesze kąpiących się psów A moim strapieniu. Rano przyszły pocztą, kłacza i cebule lilii, ziemia tak zmarznieta, że nawet ostrą sztychówką nie dała się wzruszyć, więc musiałam kupić w ogrodniczym worek ziemi i posadzić te nieszczęscia w doniczkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 11.02.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Ja czekam z zakupem cebulek i kłączy do marca, żeby je bezpiecznie już w ziemi posadzić No i w tym roku planuję już obsadzić do końca ogród, doczekać się już nie mogę wizyt w ogrodniczym W zeszłym roku mąż się ze mnie śmiał, że się w kreta zamienię jak tak będę ciągle ryć w ziemi Pozdrawiam wszystkich ryjących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 11.02.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Chapeau bas, przed Mirkiem. Spełniają się Jego najgorsze przepowiednie. Po ociepleniu, ostry mróz bez śniegu, zielona trawa zmrożona, chrupie pod stopami, Rh. w rurkach. W dzień znów, pełne słońce i dodatnie temperatury, a w nocy - tęgie ochłodzenie...Co się rozhartowało, odchoruje lub padnie. W marcu, jak w garncu? Przecież to luty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 12.02.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Łoooo matko, wygląda na to, że zima rzeczywiście wraca Nie mogła sobie wybrać lepszego momentu, w przyszłym tygodniu wyjezdzam i nie będzie mnie do marca Ogrodem oczywiście nie będzie miał się kto zająć Tak sobie wykombinowałam, że przed wyjazdem poobkładam na wszelki wypadek to co delikatniejsze gałązkami świerkowymi, bo mam jeszcze lekko zmarniałą już choinkę ze świąt - ale grunt, że się jeszcze nie posypała. Jak mi tulipany szlag trafi, to się chyba wścieknę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 12.02.2008 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 O tej porze nie ma powodu do paniki, nawet jak będzie minus 15 stopni. Dobrze, że zima wraca teraz a nie np. za 3 tygodnie. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 13.02.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Pinus, no trochę mnie uspokoiłeś A może ta zima przejdzie jakoś bokiem.... ehhh marzenia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 13.02.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Nie bokiem, tylko wschodem.. Pinusa zahaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 13.02.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Nie bokiem, tylko wschodem.. Pinusa zahaczy A jakoś za bardzo mnie to nie martwi Trzeba będzie (ewentualnie) przygotować więcej materiału .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 20.02.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Byłam dziś w Auchan bo kredki dla dziecka do szkoły.... no i kupiłam kilka host kredki na szczęście też Hosty mocno podpędzone, pewnie w cieple trzymali, mają już kilkucentymetrowe kiełki. Ja mieszkam w ciepłym rejonie, na weekend zapowiadali 15 stopi, ale sadzić je już, czy jakoś w domu przetrzymać? i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 20.02.2008 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Do końca marca trwa kalendarzowa zima Jeśli jesteś pewna braku mrozów, to możesz je posadzic w ogrodzie i przygotowac włókninę do ocieplenia/ cieniowania w razie konieczności. Jeśli nie musisz wysadzać, zostaw te podpędzone , liściaste w chłodnej, jasnej piwnicy aż do czasu, kiedy ustabilizuje się pogoda. Teraz są rozhartowane, a to raczej nie wróży im przeżycia przymrozków ( jesli nadejdą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 20.02.2008 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Piwnica jest, owszem chłodna, ale nie jasna garaż też ciemny... Lepsza zimna, ciemna piwnica czy jasny wiatrołap +15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 20.02.2008 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Jasny wiatrołap. Funkie mają liście, więc wznowiły wegetację, czyli muszą mieć światło do fotosyntezy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 21.02.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Dzięki Hanka, stoją w wiatrołapie w oczekiwaniu na ciepełko na dworze. Teraz jest u nas jakieś 8 stopni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 22.02.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Synoptycy ogłaszają koniec zimy!http://wiadomosci.onet.pl/1697477,11,item.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts