Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MARZEC - wiosna za pasem - i co z tego wynika ?

Recommended Posts

Oj tak, w tym roku wiosna szybko nadchodzi. U mnie też lada dzień zakwitną przebiśniegi, przebiły się żonkile, hiacynty, tulipany mają już ładne kilka cm. Na różach też już są pączki. U sąsiadów kwitnie pięknie jakiś krzak podobny do forsycji (żółte, pardzo podobne kwiatki), ale łodygi tego krzaka są zielone. Wie ktoś może co to za roślina?

I mam jeszcze pytanie, czy taka przyspieszona wiosna ma wpływ na termin przycinania drzewek? Muszę tej wiosny przyciąć katalpę, czy marzec będzie odpowiednią porą?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj tak, w tym roku wiosna szybko nadchodzi. U mnie też lada dzień zakwitną przebiśniegi, przebiły się żonkile, hiacynty, tulipany mają już ładne kilka cm. Na różach też już są pączki. U sąsiadów kwitnie pięknie jakiś krzak podobny do forsycji (żółte, pardzo podobne kwiatki), ale łodygi tego krzaka są zielone. Wie ktoś może co to za roślina?

I mam jeszcze pytanie, czy taka przyspieszona wiosna ma wpływ na termin przycinania drzewek? Muszę tej wiosny przyciąć katalpę, czy marzec będzie odpowiednią porą?

Pozdrawiam

ad1) pewnie jaśmin nagokwiatowy/Jasminum nudiflorum

ad2) katalpa jest bardzo wrażliwa na przymrozki, możesz ciąć ale warto trzymac na podorędziu otulinę i założyć ją, gdy wrócą przymrozki

Ech, Ty Szczęsciaro z Ciepłych Krain :-)

Ja dziś troszkę zgrabiłam z grządek rozmarzniete liście, reszta przyklejona jeszcze - została.

Ale...śniegu już prawie nie widać ! :p :p :p

U sąsiadów kwitnie pięknie jakiś krzak podobny do forsycji (żółte, pardzo podobne kwiatki), ale łodygi tego krzaka są zielone. Wie ktoś może co to za roślina?

http://images27.fotosik.pl/155/213a9e0c1f323e5bm.jpg

Hania ma rację, to jaśmin nagokwiatowy (Jasminum nudiflorum) na zdjęciu mój osobisty, teraz właśnie pięęęęęęknie kwitnie

pozdrawiam ciepłolubnych :D

Przepiękny !

Aż milej się zrobiło :p po dzisiejszej nocy (-10C) i znów wszystko zamarznięte i lód na brzegach rzeki, ku uciesze kąpiących się psów :)

A moim strapieniu. :cry:

Rano przyszły pocztą, kłacza i cebule lilii, ziemia tak zmarznieta, że nawet ostrą sztychówką nie dała się wzruszyć, więc musiałam kupić w ogrodniczym worek ziemi i posadzić te nieszczęscia w doniczkach :)

Ja czekam z zakupem cebulek i kłączy do marca, żeby je bezpiecznie już w ziemi posadzić :) No i w tym roku planuję już obsadzić do końca ogród, doczekać się już nie mogę wizyt w ogrodniczym :) W zeszłym roku mąż się ze mnie śmiał, że się w kreta zamienię jak tak będę ciągle ryć w ziemi :D

Pozdrawiam wszystkich ryjących ;)

Chapeau bas, przed Mirkiem.

Spełniają się Jego najgorsze przepowiednie.

Po ociepleniu, ostry mróz bez śniegu, zielona trawa zmrożona, chrupie pod stopami, Rh. w rurkach. W dzień znów, pełne słońce i dodatnie temperatury, a w nocy - tęgie ochłodzenie...Co się rozhartowało, odchoruje lub padnie.

W marcu, jak w garncu? Przecież to luty.... :-?

Łoooo matko, wygląda na to, że zima rzeczywiście wraca :evil: Nie mogła sobie wybrać lepszego momentu, w przyszłym tygodniu wyjezdzam i nie będzie mnie do marca :evil: Ogrodem oczywiście nie będzie miał się kto zająć :-? Tak sobie wykombinowałam, że przed wyjazdem poobkładam na wszelki wypadek to co delikatniejsze gałązkami świerkowymi, bo mam jeszcze lekko zmarniałą już choinkę ze świąt - ale grunt, że się jeszcze nie posypała. Jak mi tulipany szlag trafi, to się chyba wścieknę... :evil:

Byłam dziś w Auchan bo kredki dla dziecka do szkoły.... no i kupiłam kilka host :oops: kredki na szczęście też :wink: Hosty mocno podpędzone, pewnie w cieple trzymali, mają już kilkucentymetrowe kiełki. Ja mieszkam w ciepłym rejonie, na weekend zapowiadali 15 stopi, ale sadzić je już, czy jakoś w domu przetrzymać? i jak?

Do końca marca trwa kalendarzowa zima :-)

Jeśli jesteś pewna braku mrozów, to możesz je posadzic w ogrodzie i przygotowac włókninę do ocieplenia/ cieniowania w razie konieczności.

Jeśli nie musisz wysadzać, zostaw te podpędzone , liściaste w chłodnej, jasnej piwnicy aż do czasu, kiedy ustabilizuje się pogoda.:-)

Teraz są rozhartowane, a to raczej nie wróży im przeżycia przymrozków ( jesli nadejdą) :-?