hanka55 22.02.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Hmmm, a w TV 2 dzis, zapowiadali na marzec, powrót zimy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 22.02.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Wiesz, bardziej mi była na rękę ta wersja z ciepłym marcem... tyle mam do zrobienia przed startem budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 22.02.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 aga - ja już mam nawet w mieszkaniu doniczki z roślinami, które w przystępie babskiej głupoty kupiłam w lutym i...nie mam ich jak posadzić w ogrodzie, bo jeszcze śnieg i lód. A jak wsadzę w zimna ziemię to i tak odchoruja, albo co gorsze- padną. Gleba do rozpoczęcia wegetacji, musi miec te +10C. Było ciepło parę dni, wybiły żonkile, w zeszłym tygodniu przyszło -20C i wszystkie nieokryte śniegiem końcówki sa już suche i zamarłe jak na jesieni... Tego własnie sie boję. W końcu mamy przed soba jeszcze miesiąc kalendarzowej zimy Chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 09.03.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 No kochani - wiosnę ruszyła już pełną parą! Założę się, że Hanka już powsadzała swoje roślinki Ja się powoli zabieram za ogród- planuję roboty w tydzień przed świętami- na razie wybiły krokusy i inne cebule- ale tylko te pierwsze kwitną http://s51.photobucket.com/albums/f377/iga9/?action=view¤t=k-PICT0343.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 09.03.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Ja się już roboty w ogródku doczekać nie mogę, ciągle chodzę i planuję gdzie co jeszcze posadzę A póki co tylko sprzątam resztki liści, grabię, zamiatam... i patrzę na swoje kwiatki Niestety przebiśniegi już powoli przekwitają, krokusami też długo się nie nacieszę. Ale jest szansa, że przed świętami zakwitną żonkile Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 09.03.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Igo, serce się raduje, gdy patrzę na Twoje krokusy. No tak, nie oparłam się głupocie i wsadziałam już 2 metrowego Atropurpureum do skrzyni koło nowego oczka, ale...zaraz poszedł w kartonowe tuby. U nas znów zimno, a klon z chłodnej piwnicy przeniesiony. Ninus - u nas krokusy dopiero zaczynają wychodzić, takie malusie 3-5mm pędzelki, a żonkile i narcyzy to parocentymetrowe, zielone "antenki"; tulipany botaniczne maja już kolorowe liście i pąki kwiatowe Już bliżej do wiosny, niż do zimy i to cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 11.03.2008 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 To było w zeszłym roku A teraz ..... To było już dwa lata temu A teraz? Forsycje kwitną, trawnik cały w fiołkach, skowronek drze dzioba tuż nad domem... Wiosna! Znów nam ubyło lat! Wiosna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 15.03.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 A u mnie przebiśniegi, krokuski w trzech kolorach, i stokrotki, te są niezmordowane Tulipany i większość bylinek też ruszyła pełną parą. a żagwin szaleje już od lutego. Wczoraj miałąm urlop i sobie przez jeden dzień obserwowałam szachownice cesarskie, które posadziłam na jesieni - po raz pierwszy. Rano jedna nieśmiało wychodziła z ziemi, a wieczorem juz trzy prezentowały się na rabatce - natura jest niesamowita, nie uważacie? Sama bym chętnie przeszła na fotosynezę Ktoś się dołącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 15.03.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 U nas wiosna - forsycje kwitną, żonkile, krzaki zaczynają puszczać liście, wrzośce pięknie kwitną, cieplutko, wiosna! Uwielbiam Wrocław - tutaj zawsze jest szybko cieplutko Dziś cały dzień sadzenia, przesadzania, porządkowania Posadziliśmy drzewka owocowe - jabłonki, wiśnię i krzaki - agrest i porzeczkę. Dziś było bardzo ciepło ale prognozy pogody są takie że za parę dni mają być przymrozki w nocy i śnieg. Czy może to zagrozić nowo posadzonym drzewkom? Czy osłonić je geowłókniną albo jakoś inaczej zabezpieczyć? Czy zostawić jak jest i liczyć że nic się nie stanie? Do ew. przymrozków będą już kilka dni w ziemi więc może nic się nie stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 15.03.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Słoneczka , u nas teraz -5C, a ja posadziłam 11 róż! Na jutro zapowiadają ochłodzenie, a później opady śniegu... Forsycja nie kwitnie, krokusy jeszcze nie wyszły z ziemi, a róze pienne nadal w galotach Mamy jeszcze kalendarzową zimę....i nawroty - tej prawdziwej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 16.03.2008 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 U nas raz ciepło, raz zimno...a w ogrodzie wygląda tak: Tulipany: http://img155.imageshack.us/img155/7426/98765183js0.jpg wierzba mandżurska: http://img404.imageshack.us/img404/5387/72892224lj6.jpg forsycja: http://img404.imageshack.us/img404/3366/10ji9.jpg bez: http://img144.imageshack.us/img144/9669/11pv0.jpg żonkile - nie mogłam się powstrzymać i już stoją w wazonie http://img155.imageshack.us/img155/6223/12bf9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 16.03.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Ale piękne widoczki, arcobaleno Aż się pogodniej zrobiło ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 17.03.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Kochani. Zima wraca... A ja już kilka miesięcy temu zaplanowałam urlop aby zająć się ogrodem i nawet w zeszłym tygodniu kupiłam rośliny... takie zmarnowane przyjechały. No i dziś nawet dziś wsadzałam, bo już stały ileś czasu . A w nocy ma być mróz Wy już jesteście bardziej zaprawieni w bojach - przeżyje toto te parę dni zimy? Wsadzać nowe? Później już urlopu nie będę na to miała i nie wiem co robić - tak mnie pogoda zaskoczyła A u mnie właściwie ogród od zera zakładany. Kiedy siać trawę? Bo w przymrozki chyba nie ma sensu co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 17.03.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Słonko, nie wiemy nawet z jakiej krainy jesteś.... U nas nad ranem ma być -7, a jutro -10C, więc...świeżo posadzone róże z przemrożonymi pąkami, przykryłam donicami, a reszta jest po agrowłókniną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 18.03.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Ja z serca wielkopolski U nas rano padał śnieg, ale nie jest żlebo ok. 0. J już wszystkiego, co okrywa [miałam akurat tylko gałązki świerkowe] się pozbyłam,bo cały czas u nas było powyżej +10. I tam mnie to zaskoczylo. Myślicie, że róże przeżyją -2 w nocy jak w ciągu dnia jak tak +4? Czy okryanie dzisiaj coś da skoro już 1 noc było wszystko wystawione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 18.03.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 http://meteo.pl/prognoza dla Poznania, zapowiada na tą i przyszłą dobę -5C, a odczuwalną - 10C nad ranem, więc lepiej okryć, bo śniegu jak na lekarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 18.03.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Ja z serca wielkopolski U nas rano padał śnieg, ale nie jest żlebo ok. 0. J już wszystkiego, co okrywa [miałam akurat tylko gałązki świerkowe] się pozbyłam,bo cały czas u nas było powyżej +10. I tam mnie to zaskoczylo. Myślicie, że róże przeżyją -2 w nocy jak w ciągu dnia jak tak +4? Czy okryanie dzisiaj coś da skoro już 1 noc było wszystko wystawione? Iga, róze nie są takie wrażliwe na mrozy. Ich pędy całkiem dobrze sobie radzą. Niektórym moim obrywałam zielone liście całkiem niedawno... Moje sadzone w zeszłym roku (późnym latem) mają już teraz spore przyrosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 18.03.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Kurka - chyba jakąś folią po prostu okryję.Bardziej się martwię o te roślinki posadzone wczoraj... niby posadzone z donieczek do ziemi a doniczki i tak stały na dworze ale się jakoś boję, bo po posadzeniu podlałam je. Czyta woda nie zamarznie i nie zamarzną korzenie? Może głupio pytam, ale doświadczenia brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 18.03.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Kurka - chyba jakąś folią po prostu okryję.Bardziej się martwię o te roślinki posadzone wczoraj... niby posadzone z donieczek do ziemi a doniczki i tak stały na dworze ale się jakoś boję, bo po posadzeniu podlałam je. Czyta woda nie zamarznie i nie zamarzną korzenie? Może głupio pytam, ale doświadczenia brak Podlewać po posadzeniu i to obficie. Nie przesadzajcie z tym przemarzaniem wysadzonych drzew i krzewów . .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 18.03.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 a ja się najbardziej boję o moją hortensję, którejś wiosny właśnie w marcu jak zdjęłam ocieplinę i miała rozwinięte listki z pąków to przyszedł mróz i je wymroził na amen... Chyba jakieś kartony skombinuję, ale takie duże ? Bo moje róze raczej wytrzymałe są... Też juz zdjęłam ubranka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts