Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MARZEC - wiosna za pasem - i co z tego wynika ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rodzina mnie tak wystraszyła, że mimo iż na zimę róże były okryte tylko kilkoma gałązkami świerkowymi to przedwczoraj poleciałam kupić agrowóokninę i je okryłam lekko :lol: Ale to dlatego,że inteligentnie jedną różę przed tymi mrozami przesadziłam w nowe miejsce, bo zmieniłam koncepcję tarasu i parę roślin rosło już w miejscu tego mającego powstać tarasu właśnie. Pozostałe wsadzone rośliny muszą sobie poradzić same - spora część jest zimozielona więc mam nadzieję, że będzie ok.

Ale popatrzcie - wiosna a śniegiem sypie. U nas nie sypało tak nawet zimą :lol:

Aby sobie poprawić humor posadziłam do doniczek parę sadzonek bratków - na noc będę na razie chować do środka,ale chociaż jakiś efekt wiosny będzie :wink:

Bardzo dziękuję za porady :D

U nas w mieście już klomby poobsadzane bratkami, trzymaja się dzielnie ( w ogóle nasze władze straszną kasę inwestują w kwiaty na miejskich skwerach, ale tego akurat nie mam serca im wypominać ;-) )

U mnie na rabatce też już kwitną, te, które wysiałam w zesżłym roku.

A pod tujami wystają niebiesiutkie łebki - cebulice. Dzisiaj zauwazyłam :-)

Ja już mam dość tej marcowej zimy :evil:

Mroźny wiatr przemroził kwiaty na mojej młodej forsycji. A tak się cieszyłam że będzie kwitnąć.

Krokusy i pierwsze tulipany stoją co chwilę w śniegu, i też nie wyglądają ciekawie.

i jak tu lubić nasz klimat??

W dodatku mój ukochany piesek obgryzł pąki kwiatowe azalii. :cry:

U mnie było przez Święta -10. Śnieg nadal leży, sople do połowy okna.

Dopiero posadzone bratki przemarzły ale odbiją. Krokusy zasypane śniegiem ale za to zakwitły tulipany.

Rododendrony i hortensje na szczęście zawinęłam przed wyjazdem więc nie powinny przemarznąć. Zima w pełni :(

Dzisiaj posadziłam trochę cebul, resztę chcę dosadzić jutro. I tu mam pytanie, kupiłam bulwy zawilców (teraz moczą się w wodzie) i nijak nie mogę rozróżnić, gdzie jest góra a gdzie dół tych bulw :-? Czy jak powsadzam część z nich odwrotnie do ziemi - co jest bardzo prawdopodobne - to czy coś z nich wyrośnie?

Pozdrawiam

No to pierwszy wiosenny weekend za nami :)

Przyświeciło tak mocno, że nawet sople stopniały :)

Przyleciał bociek. Odsłoniłam kwiatki. Mam nadzieję, że juz nie będzie przymrozków.

Czy można juz zacząć wystawiać kwiaty w donicach?

Mam kilka juk i agawy w garażu. Można tak powoli przyzwyczajać do słońca?

szok :o to co się u nas dzieje :o

Już wieczorem sypało jak za srogiej zimy (której nie było :roll: ) i zabrakło prądu..jak pradu to i wody..rano biwak w domu :roll:

Do tego obraz działki po nocy pozal się Boze...zaspy, czapy snieżne, śnieg mokry i cieżki,wszystko powyginane, poprzewracane, świezo posadzone bzy pokładły się na ziemię...

Taka wiosna :roll:

Czy ktoś ma jakieś prognozy na nadchodzace dni??

szok :o to co się u nas dzieje :o

Już wieczorem sypało jak za srogiej zimy (której nie było :roll: ) i zabrakło prądu..jak pradu to i wody..rano biwak w domu :roll:

Do tego obraz działki po nocy pozal się Boze...zaspy, czapy snieżne, śnieg mokry i cieżki,wszystko powyginane, poprzewracane, świezo posadzone bzy pokładły się na ziemię...

Taka wiosna :roll:

Czy ktoś ma jakieś prognozy na nadchodzace dni??

No podobno w okolicach Szczecina zimowa aura i klęskowa. Taka pogoda podobno jeszcze z 2 - 3 dni.

Jestem ciekawa czy u Was zaczęły juz kwitnąć ałycze (zwane mirabelkami). W Wlkp. ogrodnicy zawsze twierdzą że gdy kwitna ałycze zazwyczaj jest pare dni ochłodzenia i dopiero potem przychodzi wiosna. Z małą przerwa na okolice zimnych ogrodników i Zośki. U mnie te ludowe obserwacje zawsze sie sprawdzają.

No podobno w okolicach Szczecina zimowa aura i klęskowa

No to ja własnie z tych okolic :roll:

W samym Szczecinie też pradu nie ma, pracować nie mogą..

Ja słyszałam, ze od weekendu ma się ocieplić i to znacznie..tfu, tfu..oby nie zapeszyc bo nie deprecha całkiem zje..

No podobno w okolicach Szczecina zimowa aura i klęskowa

No to ja własnie z tych okolic :roll:

W samym Szczecinie też pradu nie ma, pracować nie mogą..

Ja słyszałam, ze od weekendu ma się ocieplić i to znacznie..tfu, tfu..oby nie zapeszyc bo nie deprecha całkiem zje..

Też zaklinam pogodę. U nas rano cos koło jednego stopnia w plusie. Odstawiam indiański taniec zeby morele nie przemarzły bo pieknie kwitną.

Popieram dzisiaj wyjatkowo depresyjna pogoda. Nawet w szklarni nic sie humor nie poprawia, a do tego mam okropnego lenia.

Jestem ciekawa czy u Was zaczęły juz kwitnąć ałycze (zwane mirabelkami). W Wlkp. ogrodnicy zawsze twierdzą że gdy kwitna ałycze zazwyczaj jest pare dni ochłodzenia i dopiero potem przychodzi wiosna. Z małą przerwa na okolice zimnych ogrodników i Zośki. U mnie te ludowe obserwacje zawsze sie sprawdzają.

u nas ałycze kwitną jak ogłupiałe - przy drogach zrobiło się bardzo wiosennie

od czwartku ma być znacznie cieplej więc z tymi ałyczami to chyba prawda

ewa