Ewunia 08.03.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Te trzy koty z Austrii chore na ptasią grypę (stwierdzoan odmiana H5N1) wyzdrowiały bo one NIE były pewnie chore, tylko "nosiły" sobie tego wirusa ile my w sobie różności potencjalnie chorobotwórczych nosimy, a przecież większość NIE choruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 13.03.2006 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Niektóre kociska zdrowieją, niektóre niestety nie. I chyba lepiej jednak postarać się o izolację. Przynajmniej teraz kiedy po przylotach i po zimie będzie więcej słabych ptaków podatnych na wirusa i łatwych do upolowania. Potem powinny chyba mniej chorować. Tak mi się wydaje. Problem jest oczywiście problemem tylko zdrowia naszych kotów. O ile czegoś nie przegapiłam, to nie udowodniono jeszcze ani jednego przypadku przeniesienia ptasiej grypy z kota na człowieka. Mam natomiast pytanie inne - czy ktoś z Was znalazł coś o gatunkach ptaków bardziej lub mniej podatnych na zarażenie? Mam wrażenie, że najczęściej ptactwo wodne choruje. A co z sikorami, srokami i wronami? Moja kocica tylko z nimi ma kontakt (tzn. ona dopada sikory i bywa dopadana przez wrony i sroki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuza35 14.03.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Dzisiaj miałam akcję Błyskawica, polegającą na znalezieniu lokum dla kota. Biedulek błąkał się po mojej klatce, próbował wchodzić do wszystkich mieszkań. Podobno tak już od trzech dni. Wygłodzone biedactwo, nieprzyzwyczajone do życia na klatce, po prostu widać na pierwszy rzut oka, że to kot kanapowy. Płakał, aż ochrypł i osłabł. (swoją drogą wydawało mi się, że moi sąsiedzi liczni - 26 mieszkań - są bardziej czuli na krzywdę zwierzęcia, ale pewnie każdy myślał, że inny sąsiad coś z tym zrobi). Zareagował na moje psy tak nerwowo, że widać było, że u mnie nic z tego nie wyjdzie. Desperacko zadzwoniłam do kolegi i ZAŻĄDAŁAM wzięcia kota Ogłupiał od tego trochę, więc się zgodził (kochany chłopak). Z tym, że on nie może go zatrzymać, bo ma kotkę, która nie znosi innych zwierząt Tak więc szukam dla niego domu. Ja go chcę wziąć, ale nie wiem czy dogada się z moimi psami:( Ale przechodząc do clue. Zawezwany pan weterynarz powiedział, że teraz tego na kopy, znaczy takich przypadków. Kot, nawet kanapowy, znajdzie drogę do domu jak się po prostu zgubi (ten nie wygląda na wychodzącego, zresztą taki tym bardziej by znalazł swój dom). Ale teraz ludzie masowo wyrzucają koty DOMOWE NIEWYCHODZĄCE, np. wywożąc na drugi koniec miasta i zamykają jakąś klatkę schodową... Z powodu ptasiej grypy... Masakra... Czy ludzka głupota ma swoje granice? [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 15.03.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 NIe przyuważyłam waszego wątka i we oddzielnym siałam panikę Nie ukrywam, że kocim losem martwię się względnie mniej, tzn. zaryzykowałam los mojej kici kiedy pozwoliłam jej biegać po świecie, więc liczyłam sie z róznymi zdarzeniami. Nie myślałam jednak, że może coś grozić moim dzieciom. Nie wiem, czy i w jaki sposób zarażają się ludzie. Czy tylko poprzez konsumpcję mięsa? Czy drogą kropelkową? I czy koty są nosicielami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 15.03.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 NIe przyuważyłam waszego wątka i we oddzielnym siałam panikę Nie ukrywam, że kocim losem martwię się względnie mniej, tzn. zaryzykowałam los mojej kici kiedy pozwoliłam jej biegać po świecie, więc liczyłam sie z róznymi zdarzeniami. Nie myślałam jednak, że może coś grozić moim dzieciom. Nie wiem, czy i w jaki sposób zarażają się ludzie. Czy tylko poprzez konsumpcję mięsa? Czy drogą kropelkową? I czy koty są nosicielami? Monika zadne dzieci sie do tej pory nie zaraziły od kotów - przynajmniej ja nie spotkałam takiej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts