zygmor 01.07.2007 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 kze, No to rzeczywiście masz rozwiązanie, które powinno być tanie w eksploatacji i w razie braku jednego z mediów inne może go zastąpić.. Pewnie nie od razu uda nam się ten domek wykończyć i w nim zamieszkać i tu zaczęliśmy się zastanawiać jak w najtańszy sposób ogrzać ten dom aby nie trzeba było spuszczać wody z rur. Wtedy przyszedł mi na myśl pomysł z GWC, a później wykorzystanie w tym celu studni kręgowej. Wszystko będzie napędzane wentylatorem o mocy 7W. Jakie głupie pomysły przychodzą do głowy jak ma się za dużo czasu na myślenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 02.07.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Podczas budowy strasznie duzo gruzu powstaje.. Wiem coś o tymm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 02.07.2007 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Interesuje mnie ten Twój GWC z kręgów, chętnie bym to zobaczył. Sam mam dużo wody na działce, która wpycha mnie w objęcia RUR REHAU, a wolałbym prevent.Co do systemu grzewczego, to trzeba liczyć zwrot i uzyskane oszczędności - czasem to się nie zwraca nawet po 40 latach. Podjacie proszę koszty przewidywane inwestycji ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 02.07.2007 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Daro_K,Co tu oglądać studnia kręgowa od poziomu gruntu do dna ponad 8m głębokości.Studnia ma z 60 lat. W tej studni jest wwiercona rura osłonowa a w nią wszedł świder i pobieramy wodę chyba z 16m poniżej dna. Na etapie fundamentów, ale już po ich zalaniu przeszliśmy z domu rurą fi 250 do studni, tu jest trójnik który wprowadziłem poprzez krąg do wnętrza studni. Wewnątrz założę kolano i pionową elastyczną rurę z tworzywa nad lustro wody. znalazłem tu Świeże powietrze doprowadzę do górnej części studni i ono będzie musiało przejść 7m nad lustro wody dalej sześcioma metrami rury miękkiej. Dalej kolejne 6m pod ziemią do piwniczki, gdzie przepustnica i podział na czerpnię letnią i zimową. Dalej wentylator fi 200mm, 7W teraz do wc na parterze a stąd rurą fi 150mm do rekuperatora. Chcę aby układ był jak najbardziej uniwersalny. Zobaczymy jak to się uda, wszystko w trakcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 03.07.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Realizacja sufitu zalezy od ilości kasy... Dobrze, ze udało się zawalczyć z wylewkami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 03.07.2007 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Bez tych wylewek nie mogliśmy ruszyć alej. Ale z wylewkami jeszcze nie koniec, czytaj dziennik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 03.07.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Dzięki Zygmor za instrukcję - wiele patentów już tu widziałęm;) Sam jestem niezecydowany jaki rodzaj GWC zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 03.07.2007 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Daro_K, A ja do swojego modelu nie zamierzam Cię przekonywać. Zrobiłem takie GWC, bo wydało mi się najsensowniejsze, poparte pozytywnymi opiniami pracownikówhttp://www.rekuperatory.pl. Dopiero po roku przemyśleń doszedłem do takiej wersji jaką mam i opisałem. Oczywiście jeszcze w okresie późniejszym, ale nie tak odległym bo przed zimą zostanie dobudowana, czerpnia,na którą zużyję co najmniej 20-25mb rury fi 150. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharoon 05.07.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Witaj Zygmor! Nie skomentuję dziennika, tylko ogród. Wzrok mnie omylił, czy masz kanie na działce? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 05.07.2007 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Rosną tu kanie i czasami jest ich całkiem sporo, oprócz tej podstawowej zdarza się przy kompoście czubajka czerwieniejąca sporo niższa od tej pierwszej, ale równie smaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 06.07.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 ale miałeś numer z tymi wylewkami cieszę sie że teraz jest OK pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 06.07.2007 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Ivonesca,Teraz i tak pozostanie po tym wszystkim ślad bo salon z kuchnią będzie na innym poziomie niż cała reszta, ale że to tylko maleńki korytarz, wc, pom. gosp i wiatrołap, wszystko ok 20m2 to zdecydowaliśmy to zostawić i nie skuwać wiecej. Taki układ z dwoma poziomami może być nawet ciekawy, choć nie planowany, teraz musimy się oswoić z tą myślą. Zastanawiamy się czy tej krawędzi nie zrobić w kształcie łuku, lub litery S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharoon 09.07.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Rosną tu kanie i czasami jest ich całkiem sporo, oprócz tej podstawowej zdarza się przy kompoście czubajka czerwieniejąca sporo niższa od tej pierwszej, ale równie smaczna. Te grzyby rosną same z siebie, czy sam je przeflancowałeś? Pytam, bo mam działkę leśną, a ponieważ jestem wielką miłosniczką kani, marzę, zeby mieć je u siebie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 09.07.2007 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 One tak same z siebie...Ale sporo zależy od tego co rośnie na działce. Jakbyś miała zagajnik sosnowy to możesz spodziewać się przez jakiś czas maślaków pod nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharoon 10.07.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Cała moja działka to zagajnik sosnowy . Mam zamiar zostawić ok. 1200 m2 czystego lasu (sosnowy, osiemdziesięcioletni) i strasznie jestem napalona na grzyby, szczególnie, jak wspomniałam, kanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 11.07.2007 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Też lubię kanie i dziś będąc o świcie na dzialce zrobiłem tę fotkę, http://images23.fotosik.pl/23/43819d0164ade492m.jpgto pierwsze kanie w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 12.07.2007 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Dobrze, że zmieniłeś koncepcję oświetlenia. Te bardzo paradne i eleganckie są .. strasznie prądo-żerne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia64 12.07.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 No,no Zygmorku Prace idą do przodu i o to w tym naszym budowaniu chodzi .Co do sufitu - to nic ze nie będzie taki sam jak na zdjęciach Wasz będzie jeszcze ładniejszy bo dopasowany do Waszego domku Trzymam kciuki za dalsze prace i serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 14.07.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 A czemu mają się nie spodobać płyty gipsowe? Sufity podwieszane są OK. Mozna dużo schować pod nimi.. Podobnie jak w wylewkach. Z tym, ze jakby co to kawałek sufitu w przyszłości można rozwalić i coś poprawić. Przy wylewce znacznie więcej roboty i w dodatku podłoga ulega uszkodzeniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia64 23.07.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Trzymam kciuki za wylewki !!! Pozdrawiam jak zawsze serdecznie I czekam na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts