Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dzienniczka Ewy i Zygmunta WB-3388

Recommended Posts

kze,

No to rzeczywiście masz rozwiązanie, które powinno być tanie w eksploatacji i w razie braku jednego z mediów inne może go zastąpić..

Pewnie nie od razu uda nam się ten domek wykończyć i w nim zamieszkać i tu zaczęliśmy się zastanawiać jak w najtańszy sposób ogrzać ten dom aby nie trzeba było spuszczać wody z rur. Wtedy przyszedł mi na myśl pomysł z GWC, a później wykorzystanie w tym celu studni kręgowej.

Wszystko będzie napędzane wentylatorem o mocy 7W.

Jakie głupie pomysły przychodzą do głowy jak ma się za dużo czasu na myślenie...

• Odpowiedzi 245
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Interesuje mnie ten Twój GWC z kręgów, chętnie bym to zobaczył. Sam mam dużo wody na działce, która wpycha mnie w objęcia RUR REHAU, a wolałbym prevent.

Co do systemu grzewczego, to trzeba liczyć zwrot i uzyskane oszczędności - czasem to się nie zwraca nawet po 40 latach.

Podjacie proszę koszty przewidywane inwestycji ogrzewania.

Daro_K,

Co tu oglądać studnia kręgowa od poziomu gruntu do dna ponad 8m głębokości.

Studnia ma z 60 lat. W tej studni jest wwiercona rura osłonowa a w nią wszedł świder i pobieramy wodę chyba z 16m poniżej dna. Na etapie fundamentów, ale już po ich zalaniu przeszliśmy z domu rurą fi 250 do studni, tu jest trójnik który wprowadziłem poprzez krąg do wnętrza studni. Wewnątrz założę kolano i pionową elastyczną rurę z tworzywa nad lustro wody. znalazłem tu Świeże powietrze doprowadzę do górnej części studni i ono będzie musiało przejść 7m nad lustro wody dalej sześcioma metrami rury miękkiej. Dalej kolejne 6m pod ziemią do piwniczki, gdzie przepustnica i podział na czerpnię letnią i zimową. Dalej wentylator fi 200mm, 7W teraz do wc na parterze a stąd rurą fi 150mm do rekuperatora. Chcę aby układ był jak najbardziej uniwersalny. Zobaczymy jak to się uda, wszystko w trakcie.

Daro_K,

A ja do swojego modelu nie zamierzam Cię przekonywać. Zrobiłem takie GWC, bo wydało mi się najsensowniejsze, poparte pozytywnymi opiniami pracowników

http://www.rekuperatory.pl.

Dopiero po roku przemyśleń doszedłem do takiej wersji jaką mam i opisałem. Oczywiście jeszcze w okresie późniejszym, ale nie tak odległym bo przed zimą zostanie dobudowana, czerpnia,na którą zużyję co najmniej 20-25mb rury fi 150.

Ivonesca,

Teraz i tak pozostanie po tym wszystkim ślad bo salon z kuchnią będzie na innym poziomie niż cała reszta, ale że to tylko maleńki korytarz, wc, pom. gosp i wiatrołap, wszystko ok 20m2 to zdecydowaliśmy to zostawić i nie skuwać wiecej. Taki układ z dwoma poziomami może być nawet ciekawy, choć nie planowany, teraz musimy się oswoić z tą myślą. Zastanawiamy się czy tej krawędzi nie zrobić w kształcie łuku, lub litery S.

Rosną tu kanie i czasami jest ich całkiem sporo, oprócz tej podstawowej zdarza się przy kompoście czubajka czerwieniejąca sporo niższa od tej pierwszej, ale równie smaczna.

Te grzyby rosną same z siebie, czy sam je przeflancowałeś? Pytam, bo mam działkę leśną, a ponieważ jestem wielką miłosniczką kani, marzę, zeby mieć je u siebie.

Pozdrawiam!

A czemu mają się nie spodobać płyty gipsowe? :o Sufity podwieszane są OK. Mozna dużo schować pod nimi.. :wink: Podobnie jak w wylewkach. Z tym, ze jakby co to kawałek sufitu w przyszłości można rozwalić i coś poprawić. Przy wylewce znacznie więcej roboty i w dodatku podłoga ulega uszkodzeniu... :(

• 2 weeks później...