Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dzienniczka Ewy i Zygmunta WB-3388

Recommended Posts

Jak osuszasz dom? Wymyśliłeś coś innego by zbyt wiele wody się nie wypraplało? Kurcze mi teraz robią tynki a za tydzień wylewki i też muszę osuszyć dom :-?

I pytanie kolejne: biały osprzęt elektryczny jaki wybrałeś? Jakie gniazdka, kontakty itd. Jestem ciekawa bo to przede mną :-?

A tak wogóle to kawał fajnego domu Wam wyszło! :lol: :wink:

• Odpowiedzi 245
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mayland,

Osuszam czymś takim, a muszę to zrobić, bo na parterze ma być podłoga z desek obok terakoty ta na obrzeżu.

Chwilowo wilgotność jest na pograniczu 65%, ale to się zmienia. Ściany były kilkakrotnie gruntowane, był naciągany gips następnie malowane, dlatego wilgoć słabo uwalnia się ze ścian. Dodatkowo budynek jest już ogrzewany piecykiem na drewno i został niedawno docieplony z zewnątrz. Wilgotność powietrza docelowo powinna utrzymać się na poziomie 50%. Ten osuszacz działa po zamknięciu budynku. W opisie podają, że powyżej temp. 23st.C wydajność osuszacza wzrasta. Obecnie utrzymujemy ponad 15st.C a wydajność osuszacza utrzymuje się na poziomie ok 4l na dobę.

O ile pogoda będzie sprzyjać to warto sporo wietrzyć dom.

Wybraliśmy osprzęt Simon Acord i nie dość, że jest ładny to i nie drogi.

Kurcze potrzebowałabym 2 takich conajmniej na moją powierzchnię :-?

Staram sie wietrzyć ile się da. Okna są pcv ale mam 3 dachowe drewniane i o nie boje się najbardziej. Ociepliłam też już poddasze wełną. Przykryłam ją folią więc moze nic jej nie będzie :roll:

Mam nadzieję, że pogoda się utrzyma. Niebawem też bedziemy ocieplać zewnątrz.

Bardzo fajny i duuuży dom, gratulacje!!!! Jak sobie przypomne wpisy sprzed roku to jeszcze raz duże gratulacje !!!!!! :D . Udało sie dom stoi i wygląda super.

Zastanawiam sie gdzie tkwi błąd w sztuce z tą wilgocią :cry: ?? :roll: . Wiele domów widziałem budujących sie ale nigdzie wilgoc sie tak długo nie utrzymywała, u mojego szwagra trzeba było polewac sciany wodą i to porządnie przezd tynkowaniem bo po wylewkach było sucho lak w pieprzniczce, ale dom stoi na wichrowym wzgórzu pod olsztynem i wiatry wieją we wszystkich kierunkach nieustnnie dodatkowo nie było zaszalowane podbicie garazu i tarasu wiec wiatr sobie hulał swobodnie. Tak wydaje mi sie że to las powoduje utrzymanie sie tej wilgoci i jest na to rada :D . Po prostu grzac do oporu na ful i wietrzyc a ten osuszacz to ewentualnie dodatkowo.

Powodzenia :wink:

Zygmor- gratulacje^^ Twój dziennik był jednym z pierwszych na Forum ,które przeczytałam i cały czas go śledzę. Jestem pod wrazeniem,że po tych wszystkich problemach udało Ci (Wam) się postawić dom. Będzie wygladał pięknie na wiosnę i latem na tle drzew i kwiatów. Jeszcze raz gratulacje i czekam na ciąg dalszy.

Basia

Zygmor super ...

u nas też simone ale basic model niedrogie a są super...

u nas w lecie wilgotność po tynkach wynosiła 85%-95% po wietrzeniu obecnie jest wręcz za sucho max 45-50%. chociaż u mnie las za działką a nie na działce... :roll: spadnie wilgotność na pewno

powodzenia w ocieplaniu poddasza.

:evil: Parafolia była dawana pod dach, jak nie była dawana po miedzy krokwie a płytę OSB grubości 12 mm to dach w końcu zgnije i wilgoci nigdy się nie pozbędziesz. Elewacja jest zrobiona idealnie, wina tkwi w braku parafolii pod dachem. Elewacje robiłem sam.

Z poważaniem ten fachowiec o którym mowa.

• 1 month później...

U nas była moment krytyczny gdy odkrylismy zampokniętą watę ocieplającą.

A było to tak :D -nasz naprawdę super fachowiec od wylewek kazał nam zakleic folią całe poddasze-bo ponoc jak wylewki schną/parują i wata zamaka. Podkleilismy,a jak wylewki podeschły odkleiłam kawałek folii wylała się woda-strumieniem :-? :o

Wezwałam swoich budowlańców-sam szef senior z robotniakmi sciągał całą izolację.Dopiero jak od nowa izolacja wyschła montowaliśmy ją kawałkami,a częśc dokupiłam nowej niestety :-?

Potem podkleiliśmy folię,coby wata się nas nie czepiała na strychu-ale sprawdzamy,jest suchutko.

• 3 weeks później...

http://212.244.189.200/pics/choinka.jpg

'Mizerna cicha, stajenka licha, pełna niebieskiej chwały,

oto leżący przed nami śpiący w promieniach - Jezus mały'

życzenia błogosławieństwa Bożego w każdym dniu Nowego Roku

dla Ciebie i całej rodzinki składa Maksiu z rodziną

• 4 weeks później...

Dziękujemy Wszystkim za miłe życzenia świąteczne i noworoczne.

My od niedawna probujemy mieszkać w naszym nowym domu, choć puki co tylko parter jako tako wykończony na święta, a całe poddasze w proszku, choć ciągle coś się dzieje. Ekipa jest bez przerwy i ocieplamy stropodach, te prace są dobrze zaawansowane, bo już przykręcane są płyty k-g.

• 3 months później...
Cała moja działka to zagajnik sosnowy :). Mam zamiar zostawić ok. 1200 m2 czystego lasu (sosnowy, osiemdziesięcioletni) i strasznie jestem napalona na grzyby, szczególnie, jak wspomniałam, kanie :)

Wzdłuż mojej działki mam kilkunastoletnie sosny, maślaki (niestety sitarze) same rosną na trawniku, a pod sosnami mam rydze :lol:

Mam pytanie w sprawie ogrodu: widzę jodłę koreańską rosnącą w cieniu i na dodatek wygląda na dość niską. Czy została przycięta, czy też tak ma ze względu na cień ? Pytam bo bardzo bym chciała tak okaz u siebie, ale będę miała zbyt mało słonecznego miejsca i boję się, że będę musiała z niej zrezygnować :roll:

• 1 month później...
  • 3 months później...
  • 2 months później...