Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dzienniczka Ewy i Zygmunta WB-3388

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 245
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 6 months później...
  • 5 years później...

Dziękujemy za życzenia

Szkoda, że tu nie zaglądałem od wielu lat.

Mieszkamy już w naszym domu, 6 zim już za nami, ogrzewamy dom tylko kominkiem z DGP.

Dom z wentylacją mechaniczną - rekuperatorem.

Był oczywiście jeden problem w naszym domu, choć nie łatwy do usunięcia.

Na nieużytkowym poddaszu na płaszczyznach płyt osb na których leży gont papowy, gromadziła się wilgoć.

Problem polegał na tym, że pod gontem ułożona była papa podkładowa, która na szczycie dachu została ułożona na zakładkę i to trzeba było rozciąć i umożliwić wilgoci ujście.

Inne tematem jest coroczna konieczność kupna drewna kominkowego i budowa rozbudowanej drewutni, aby opalać dom sezonowanym drewnem.

Ale to już za nami.

Na gaz nie mamy szans, bo daleko, a w drodze woda i kanaliza a z boku kabel wysokiego i niskiego napięcia.

Chyba, że zdecydujemy się na zbiornik...

1e4466991e62b145.jpg

Zygmor wpadłam nacieszyć oczy Twoim ogrodem leśnym.:)

Co do ogrzewania mam ten sam problem. Zniżkę na prąd nam zabrali i zrezygnowaliśmy z ogrzewania elektrycznego. Na gaz też nie mamy widoków i tylko kominek nam został. U nas o tyle trudna sprawa, że nie palimy codziennie, przyjeżdżamy tylko na weekendy.

Mocno zastanawiamy się nad dodatkowym ogrzewaniem, ale dom bez piwnicy i ciężko coś wykombinować.

Pozdrowienia dla Ewy