Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dzienniczka Ewy i Zygmunta WB-3388

Recommended Posts

• Odpowiedzi 245
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

krze,

Nie wiem dlaczego zaczęli tynkować od parteru, sami zdecydowali, ale już kończą.

Pod koniec tygodnia wchodzi ekipa z wylewkami i dlatego tak jak u Ciebie, już działa firma od wentylacji. Oj znów będzie się działo. Bo te tynki to taka spokojna robota i powoli przybywa, maszynowe przybywały by szybciej...

SylviaW napisał

wpadłam, żeby powiedzieć, że zachwyciłam się tymi różanecznikami, fantastyczne i przepiękne.

Gratuluję ręki do kwiatów i podziwiam

SylwiaW

Staramy się z żoną, bo to nie jest łatwe, ale jakoś sobie radzimy, bo działka nie jest mała.

Nasz dotychczasowy drewniany domek, który służył nam przez lata już nam nie wystarczał. Potrzebujemy czegoś wygodniejszego i stąd potrzeba rozbudowy.

Różnica ponad 1%? :o O kurcze... to rzeczywiście coś skopali.. :evil:

Moze po prostu jakieś minimalne spadki porobisz... No nie wiem... :roll: Zawsze jak woda wyleje się to przynajmniej gdzieś spłynie, a nie będzie stała w jednym miejscu.. No nie wiem.. :-?

Po prostu zaniemówiłam bo zobaczeniu Waszych różaneczników. Bardzo podobaja mi sie te roślinki i z ich kolekcji w lesie rozumiem,ze one lubią cień?

Czy może to byc ekspozycja północna-taką mam przed domem?

Bardzo podoba mi sie usytuowanie Waszej posesji-aż czuje się swieży powiew lasu :D

Pozdrawiam cieplutko :D

sowa (monikaka),

Północna strona ogrodu ostatecznie może być, nas na północy też rosną różaneczniki, ale troszkę słabiej kwitną, ale warto sprobować.

A tak między nami to zapraszamy, w końcu daleko nie macie, jak się zdecydujecie to podeślę mapkę dojazdu na priv.

Aaaa bardzo dziekujemy za zaproszenie :D Na razie oczywiscie absorbuje nas temat przeprowadzki i wykonczenia,ale nieco później może sie wybierzemy.

Tylko to niedaleko to gdzie jest? Bo chyba gapa ze mnie ostatnia,ale nie załapałam skad jesteście?

A jesli różaneczniki nieco kapryszą w pełnym cieniu,to chyba nie mam dla nich póki co miejsca,bo moja działka jest kompletnie pusta jesli chodzi o roslinność typu dzrewa i krzewy (budowałam na polu uprawnym) wiec smakowitego przesianego cienia nie mam na lekarstwo,strona wschodnia domu to droga dla auta prowadzaca za dom,wiec odpada,południe-zbyt palace słonce,a zachód to samo.

Dobrze rozumuję? :o

Klima daje to, że ZAWSZE masz nadmuch o określonej temperaturze. Przy GWC masz namiastkę klimy. GWC daje to, że w zimę masz mniejsze straty ciepła i przez to mniejsze rachunki, a w lato masz nawiew chłodniejszego powietrza. Ale to nie daje Ci komfortu stałęj temperatury. GWC daje mniejsze rachunki. A klima komfort stałej temperatury i w zimę i w lato.

Kze i Daro_K,

Dziękuję Wam za ciekawą dyskusję o klimatyzacji i GWC.

Ogrzewanie zaplanowane jest we współpracy z rekuperatora z GWC, które będzie zasysać powietrze znad lustra wody z 10 metrowej studni kręgowej.

Dodatkowo zaplanowany jest kominek z DGP.

Ale parter ma mieć ogrzewanie podłogowe zasilane pompą ciepła Thermogolv dlatego ta kratownica - do niej będzie mocowana rura grzewcza.

Ogrzewać będzie można w kilku wariantach w zależności od potrzeby. W najchłodniejsze dni i w okresie przejściowym zaplanowaliśmy wykorzystać kominek z DGP.