KasiaKru 06.03.2006 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Szukam osoby która buduje lub juz zbudowała dom D79 z muratora. Ja jestem z okolic Łodzi, ale moge jechać nawet w drugi koniec Polski aby zobaczyc jaki jest efekt po wybudowaniu "subtelnego". Bardzo proszę o jakiekolwiek informację!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nata76 06.03.2006 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Witaj, zamiesciłam kilka postów niżej podobny temat,ale nikt mi nie odpowiedział. Dzwoniłam do "MURATORA" i poinformowano mnie,iż jeszcze nie ma realizacji tego projektu Też bardzo chciałbym go zobaczyć, po prostu bardzo, bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 08.03.2006 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 My na razie jesteśmy na etapie składania pozwolenia na budowę, w drugim wątku opisaliśmy zmiany w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikorka123 30.03.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 właśnie dostałam projekt Subtelnego, wybrałam go, bo jest prosty, funkcjonalny i (wg opinii) nie drogi w budowie ALE... Zaszło w nim wiele zmian, mam nadzieję - na korzyść Będę budować pod Poznaniem, chętnie zobaczyłabym ten dom w budowie lub ukończony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 07.04.2006 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Witaj Sikorka, czy robiliscie juz jakis wstepny kosztorys? (Jakos nie wierze tym na stronie projektow muratora) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikorka123 09.04.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 kosztorysu dokładnego jeszcze nie robiliśmy, czekamy na wyceny od firm budowlanych (tzn. na koszty robocizny), ale myślimy, że uda nam się zejść poniżej kosztów podanych w katalogu, dodatkowo odchodzi nam budowa wiaty i garażu, ale przesuwamy ścianę z podcieniem, mamy wtedy większe pole manewru wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 12.04.2006 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 -> czekamy na wyceny od firm budowlanych (tzn. na koszty robocizny), Moglabys sie podzielic 'wynikami finansowymi' (oczywiscie jak juz je bedziesz miec). Jestem mocno zainteresowany tym projektem a niestety jak widac bardzo malo osob go wybralo. -> ale przesuwamy ścianę z podcieniem tez o tym myslalem ale zona stwierdzila, ze i bez tego dom bedzie wygladal jak oborka wiec raczej nie mam szans na przeforsowanie tego pomyslu Przy okazji, dysponujecie moze jakim 'trojwymiarowym' obrazem domu po tej adaptacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikorka123 12.04.2006 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 na wycene jeszcze czekamrównież miałam dylematy odnośnie bryły budynku po przesunięciu ściany z podcieniem, ale w tej chwili aranżacja wnętrz jest dla mnie bardziej przejrzysta, łatwiejsza do zaprojektowania pomieszczeń Mam teraz dwa pomieszczenia gosp plus spiżarke, a jest to dla nas ważne, bo nie budujemy garażu A jeśli chodzi o zewnętrzny wizerunek domu, to trzeba wyjątkowo pomyśleć o elewacji, aby dom stracił wygląd "obory", jak uznała Twoja żona Może bonie poziome? Ciekawy kolor?Ale tym będę się zajmowała po wszystkim Narazie to zacząć!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 12.04.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 KasiaKru -> Szukam osoby która buduje lub juz zbudowała dom D79 z muratora. Ja jestem z okolic Łodzi Gdybys zupelnym przypadkiem zaczela budowe tego domku w tym roku to z przyjemnoscia bym sie wprosil na budowe po postawieniu scian Ja niestety bede mogl wystartowac najwczesniej w przyszlym roku. PS Gdybys uzyskala jakies info ze ktos, gdzies ten dom wybudowal i bylby sklonny go pokazac to w miare mozliwosci bysmy (ja z zona) sie podlaczyli do wyprawy. zawsze to osczednos na kosztach podrozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 12.04.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Bonie poziome? A co to jest? Co do wygladu zewnetrzenego. Moim zdaniem wyglad "obory" wcale nie musi byc wada tego domu. W bodaj ostatnim muratorze jest artykul o przeksztalceniu prawdziwej obory w dom i musze przyznac, ze efekt jest naprawde calkiem calkiem. Rewinski zrobil to samo i dom wyglad rowniez calkiem fajnie. Jedyna kwestia to wkomponowanie takiej bryly w otoczenie bo jednak malo jest budowanych domow o tego typu ksztalcie, ale na to to juz niestety nie ma sie zbyt duzego wplywu. A w ramach podsumowania to powtorze czyjas wypowiedz z tego forum, ze lepiej wydac pieniadze na wykonczena wewnetrzne bo dom sie buduje dla siebie a nie dla sasiadow a zdecydowanie wiecej czasu spedza sie w srodku niz w ogrodku. (zeby jeszcze do tego zone przekonac ) tak na marginesie. rozpoczynasz budowe w tym roku? jesli tak to moze pozwolilabys sie nam wprosic na budowe jak juz sciany z dachem wyrosna? zawsze to jednak lepiej obejrzec dom 'na zywo' niz na jakims rysunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikorka123 12.04.2006 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 bonie to takie specjalne wgłębienia (jakby fugi) w styropianie i tynku, tak mówiąc "niefachowo", jako laik, napewno spotkałeś to w rzeczywistości (może nie wiedząc, co to jest), ale więcej info w literaturze typu "Murator" zgadzam się z Tobą, że najważniejsze jest wnętrze a bryła SUBTELNEGO jest stara jak świat, moja babcia mieszkała w takim prostym domku i napewno świetnie wkomponuje się w środowisko (to, które mu stworze, czyli ogród i innych domów) zamierzam rozpocząć budowę w tym roku, a za ok.1,5 wprowadzić się (mam nadzieję, że się uda), a jakby co to zapraszam do Wielkopolski na obejrzenie stanu surowego (z Łodzi to nie taki kawał drogi) ja również chętnie obejrzałabym ten projekt w realizacji, ale narazie nikt się nie odzywa w tej sprawie, trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikorka123 27.04.2006 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 hej, mam już wstępne wyceny, otóż koszty robocizny oszacowane zostały na ok. 18tys (bez dachu), więźba plus krycie dachu ok.10tys. (ale jeszcze poprosimy o kosztorys innego wykonawcę dachu, gdyż uważamy to za dużą sumę), zaś koszty materiałów to ok.45tys. plus pokrycie dachu Oczywiście stan surowy otwarty Tak, więc myślę, że razem będzie to ok.80tys Koszty materiałów być może da się jeszcze zmniejszyć, ale to później już przed zaczęciem budowy zorientujemy się w tej kwestii I JAK? DUŻO, MAŁO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tszewc 28.04.2006 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Z czego będziecie budować? Ja chcę postawić ściany z Ytonga (jednowarstwowe) a dach z dachówki - jeszcze nie wiem jakiej Co prawda wprowadziłem trochę zmian ale ciągle jest to D79 z jego zamysłem. Wyceny będę robił za tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 29.04.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Sikorka -> nie jestem ekspertem ale patrzac po forum i roznych zestawieniach cenowych to cena wydaje sie byc w miare normalna. Tszewc -> jakiej grubosci mur planujesz? Ja szczerze mowiac nie mam jeszcze pojecia czy stawiac jedno czy dwuwarstwowe. Wiekszosc znajomych z roboty, ktorzy sie ostatnio pobudowali poszla w MAX'a z ociepleniem ze styropianu. Dlaczego? Nie mam pojecia - bede musial pogadac z nimi przy najblizszej imprezie firmowej. Dach chcialbym zrobic z dachowki cementowej - chyba, ze znajde sensowna ceramiczna (dach z blachodachowki z tego co mi ludzie mowili wcale nie jest duzo tanszy - wiezba wcale nie moze byc duzo lzejsza bo ponoc jest projektowana raczej pod obciazenia zewnetrzne czyli opor wiatru i snieg a nie tylko pod ciezar samego pokrycia) Przy okazj, jesli nie bedzie to stanowilo tajemnicy to podziel sie informacja na temat ceny jaka Cie uracza. I tak na marginesie, czy ktores z Was mogloby mi podeslac slepy kosztorys jesli takowy jest dolaczany do projektu? Okazalo sie niedawno, ze szwagier mojej dobrej znajomiej jest budowlancem (a przy okazji sasiadem ) i chcialbym zeby wycenil ile w moim rejonie ten dom bedzie kosztowal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tszewc 04.05.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Ściany chcę postawić z bloczków PP1,5/400 (40 cm szerokości) - najcieplejszych. Deklarują U=0,23 W/m2K czyli tyle co dobry mur warstwowy.Co do dachówki to do niedawna myślałem o najtańszej betonowej ale teraz mam do niej obiekcje. D79 ma dość płaski dach a dachówka BRAAS nie ma zamków na górze. Dlatego zacząłem myśleć o najtańszej ceramicznej - ma zamki z boku i u góry.Uwaga! D79 ma zaprojektowany dach pod blachodachówkę i trzeba go przeliczyć pod dachówkę! U mnie konstruktor zagęścił wiązary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikorka123 05.05.2006 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 witam! im bliżej rozpoczęcia budowy, tym więcej dylematów! z czego w końcu budować? tzn.wiem - ceramika, ale czy MAX, czy Porotherm 25 P-W, czy inna firma np. pustak thermopor marki Leier, poroton -Robena? firma budująca wycenę zrobiła mi w oparciu o porotherm (cena 4,30zł za sztukę), ale znalazłam dziś właśnie produkt Leiera (pustak 25 P-W, kl.15) po 3,58zł/szt, a może inne firmy oferują jeszcze niższe ceny za porównywalną jakość? trzeba to szybko sprawdzić! bo w przyszłym tygodniu robią fundamenty!!!!!ale potem chwila przerwy i... zastanowienia nad ostatecznym materiałem Jeśli chodzi o dach D79-to podobno jest on stworzony właśnie do blachodachówki (prosty, mało odpadów) i niech już tak zostanienajgorsze w tym wszystkim to NADMIAR tych produktów i potem trudno się zdecydować Do siego!Pozdrawiam sympatyków Subtelnego MS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasioJacek 25.08.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Witamy, Też intesywnie próbujemy podjąć ostateczną decyzję projektową i skłaniamy się do Subtelnego ale po znacznych przeróbkach - kuchnię chcemy przenieść do dużej sypialni (i jeszcze zmieści się spora spiżarka) obok której w miejsce łązienki i wc byłaby jadalnia. Łazienka byłaby zamiast garderoby i miejsca na szafę. A łazienkę przy sypialniach powiekszylibyśmy kosztem schowka. Zastanawiamy się na niewielkim predłużeniem domu i powiększeniem sypialni. Tylko obawiamy się że to już prawie zupełnie inny projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikorka123 20.09.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 NARESZCIE!!! dawno się nie odzywałam, ale było po temu kilka powodów MÓWIĘ, JAK SPRAWY WYGLĄDAJĄ - fundamenty były zrobione pod koniec czerwca i czekałam 2 miesiące na dalsze prace. W tym czasie uległy zmianom niektóre rzeczy - mury już są!!! z "THERMOPOR"u LEIERa ( pustak ceramiczny 25cm), jeszcze brak ścianek działowych, czekamy na dokończenie prac murarskich i dach! zdecydowaliśmuy się w końcu na dachówkę ceramiczną (konkretnie Marsylka firmyKoramic w kolorze antracytowym); szczyty Subtelnego też będą murowane; dom w środku jest przestronny (ale przypominam, że go powiększyliśmy o część podcienia) A MOŻE JUZ KTOŚ TEŻ ZACZĄŁ "SUBTELNEGO"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 26.09.2006 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Witam, A dlaczego zmieniacie z betonu komórkowego na ceramikę? Mnie wykonawca zwrócił uwagę na ocieplenie stropu, że powinno być grubsze, przyjamniej 25 cm, no i przestrzeń zajmowana przez stelaż do którego przykręca się płyty g-k sufitu podwieszanego też powinna być wypełniona aby poprawić tłumienie dźwięków. W kuchni zmniejszyliśmy okno do 150/160 natomiast w głównej sypialni daliśmy 180/160. W ten sposób na scianach są takie same okna, co daje bardziej harmonijny wygląd elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tszewc 19.08.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Witam po długiej nieobecności. Mój dom już ma się ku końcowi. Jak zwykle wszystko trwa dłużej niż się zaplanowało ale do końca roku zamieszkam Czy ktoś z forumowiczów może pochwalić się już zakończoną budową? Ciekaw jestem spostrzeżeń z budowy i pierwszych z zamieszkiwania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts