buba48 06.03.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Po 3 latach eksploatacji zauważyłam na tynkach zewnętrzynych budynku zarysowania. Od wewnątrz nie ma natomiast żadnych śladów pęknięć. Co może być tego powodem ? Ocieplenie budynku wykonane jest z wełny mineralnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.03.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 W jakim miejscu te spękania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 06.03.2006 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Sorry Geno ! Miałem chwilowe kłopoty z zalogowaniem w zwiazku ze zmianą adresu skrzynki pocztowej. Tynk popękał pod oknami na skraju parapetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.03.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Sorry Geno ! Miałem chwilowe kłopoty z zalogowaniem w zwiazku ze zmianą adresu skrzynki pocztowej. Tynk popękał pod oknami na skraju parapetów. Najprawdopodobniej nie wkleili siatki w narożach - siatka ~20x35 cm pod kątem 45' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 06.03.2006 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Jakąś siatkę na wełnę kładli przed smarowaniem. Czy o to chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.03.2006 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Jakąś siatkę na wełnę kładli przed smarowaniem. Czy o to chodzi ? Najpierw stosuje się klej a potem wkleja siatkę jeśli o to chodzi natomiast w narożach otworów dodatkowo wycina się prostoką 20x35 cm i wtapia w klej ustawiając pod kątem 45' -zapobiega to pęknięciom w narożach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 07.03.2006 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Geno wszystko się zgadza, ale dlaczego zarysowania pojawiły się na zewenątrz ? Wewnątrz budynku na tynkach nie ma żadnych zarysowań. Myślę, że powodem może być obciążenie parapetami. Są dość ciężkie, bo z marmuru. Zostały lekko wpuszczone pod okna i w ścianę budynku. Zewnętrzna część parapetów spoczywa na wełnie. Nie wiem czy wykonawca zabezpieczył je jakimiś podporami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 07.03.2006 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Bo pękł tylko tynk na ociepleniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 07.03.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Geno wszystko się zgadza, ale dlaczego zarysowania pojawiły się na zewenątrz ? Wewnątrz budynku na tynkach nie ma żadnych zarysowań. Myślę, że powodem może być obciążenie parapetami. Są dość ciężkie, bo z marmuru. Zostały lekko wpuszczone pod okna i w ścianę budynku. Zewnętrzna część parapetów spoczywa na wełnie. Nie wiem czy wykonawca zabezpieczył je jakimiś podporami. Różnica temperatur np. w ciągu doby - dodatkowo w narożach występują lokalne znacznie skoki naprężeń więc jeśli się nie zastosuje dodatkowej siatki może popękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts