sylvo 06.03.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Właściciel: Anna i Sylwester PękulŁochów, mazowszegaleria http://www.fotogalerie.pl/galeria/sylvo1905 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 06.03.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Witaj Super dom, gratulacje, choć większość forumowiczów, którzy już wybudowali domy twierdzą, że stan surowy otwarty to najprostrza i najprzyjemniejsza część realizacji. Fajnie jest jak mury pną się do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 06.03.2006 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Przyjemnie było robić stan surowy bo murowałem razem z tatą i teściem, tak więc jestem emocjonalnie bardzo związany z tym domem, tzw budowa domu sposobem gospodarczym. Jedynie więźbę cieśle stawiali.Trochę przeróbek jest ale wszystko by było ładniej i funkcjonalniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 06.03.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Bardzo fajny domek . Lubie domy proste z wyrazem .Bede sledzila twoj watek bo tez mysle o prostym sympatycznym domku . Powodzenia Bryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 06.03.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 świetny projekt bardzo mi się podoba, lubię okna balkonowe a u Ciebie takich sporo czy na dachu jest papa a co planujecie położyć docelowo? widzę że większość rzeczy robicie sami, pewnie przekłada się to na koszty, jeśli można spytać ile dotychczas poszło wam pieniędzy na ten dom, pytam bo my także wiele prac planujemy wykonać samodzielnie a przy tym planuje zbudować dom "po kosztach", więc Twoje wskazówki będą na pewno bardzo cenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 06.03.2006 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Właśnie prostotą konstrukcji kierowaliśmy się z żoną wybierając projekt - wiadomo że jak nie jest skomplikowany to i koszty wybudowania są mniejsze. Na dachu teraz jest papa, ale w garażu jest już złożona blachodachówka - czeka wiosny. Co do kosztów to surowy stan 40.000 - działka własna, - pustaki już były, - więźba z własnego lasu, - 70% drutu miałem, - murarze to tata i teść, tak więc za darmoche robili - ja pomocnikiem - pomoc przy fundamencie i sklepieniu to koledzy Tak więc dom stawiany własnymi rękoma. Jakby za wszystko przyszło zapłacić to dopiero działkę i pustaki byśmy mieli. Na budowie zatrudnie daję cieśli, dekarzom i hydraulikowi, żona ze mną walczy jeszcze o glazurnika ale się nie poddam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 07.03.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 tak właśnie myślałam, że dużo rzeczy robicie sami 40 tyś to faktycznie nie dużo ja po kalkulacjach chcę się zamknąć w 50tyś z granicą błędu 5% ale my także wykonujemy wiele prac sami typu fundamenty, piwnica, stropy, schody, mamy także pomagać przy innych etapach aby było taniej, materiały też mamy trochu kombinowane bo tu bez vatu to z promocji itd. Szkoda że nie założyłeś dziennika budowy byłby mi pomocny na pewno, ale zapraszam do mojego dziennika, mam nadzieje że uda mi się tak jak Tobie zbudować dom za takie pieniądze. Powodzenia życzę w dalszym budowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 07.03.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 przeglądnęłam jeszcze raz Twoja galerie i jeszcze kilka pytań mi się nasuwa widzę że fundamenty robiłeś takim sposobem jak my (ten system nie jest popierany na tym forum przez niektórych forumowiczów z niewiadomych względów ale co tam) ale zauważyłam że cały beton kręciliście w betoniarce powiedz czemu czy koszty na prawdę były tak różne ile Cię kosztował kubik taką metodą? Jak gruby strop robiliście jakiej grubości cięliście krowie, bo my wybieramy się do lasu lada dzień Jaki jest to wogóle projekt widzę że mamy dzieciaczka w podobnym wieku Robercik ma 14 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 07.03.2006 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Już nie pamiętam jaka była różnica w cenie betonu, ale była. W promieniu 50 km nie ma żadnego producenta i koszty transportu były duże.Strop 10 cm, wzmocniony dodatkowo belkami.Krokwy 7x14, grubsze z mojego drewna nie wychodziły, trzeba będzie je nadbijać. Dach jest projektowany pod dachówkę, daję blachę to i obciążenia będą mniejsze. Dach przeprojektował i wzmocnił cieśla.Projekt jest z pracowni Archon "Dom w hortensjach"Na fotce jest Dominika, wtedy nie miała dwóch lat. Teraz ma trzy a międzyczasie przybyła nam Weronika, teraz ma rok.Dziennika nie zakładałem bo jak budowałem to czasu na pisanie nie miałem, a zimą już wszystkiego nie pamiętałem. Wyczerpująco dzienniki prowadzą ci którzy są głownie inwestorami i mają czas na klikanie. Ja po całym dniu na budowie tylko o śnie marzyłem, komp odpoczywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 07.03.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 a jak wysoką masz ścianę kolankową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 07.03.2006 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Około 120cm, ale jak będzie podłoga na gotowo to pewnie 110 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts