renjul 06.03.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Czy to problem?W niewielu projektach tak jest. Czy to ze względu na szkodliwość takiego umiejscowienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartekP 06.03.2006 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Takie rozwiązanie jest popularne w Hiszpanii, południowej Francji, Italii itd.Często łączy się wówczas komin z grilem tarasowym. W Polsce raczej bym odradzał, ze względu na temperatuty. Podobno - i to wydaje się logiczne - nie najlepiej będzie pracował komin (źle ocieplony) jeśli z jednej strony bedzie ogrzany ciepłem domu, z drugiej mrozony zimnem z zewnątrz.Pewnie da się to zrobić dobrze, ale obawiam się, że nie łatwo będzie znaleźć odpowiedniego fachowca. Po co ryzykować? Najlepiej wybrać komin z połżeniem centralnym wzgledem domu - łatwiej rozprowadzić ciepło po pozostałej części mieszkalnej, wszędzie jest podobna odległość. Ja mam komin i kominek dokładnie na środku dużego salonu - można go obejść dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 06.03.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Aby komin dobrze ciągnął, temperatura w jego środku nie powinna być niższa, niż w budynku. Tylko wtedy ciągnie, a nie dmucha w dół. Im w kominie zimniej, tym gorzej się rozpala. Jak się rozpali i nagrzeje, to zacznie ciągnąć, ale rozpalenie może być koszmarem - pełno dymu w całym domu. Dlatego komin w ścianie zewnętrznej powinien być bardzo dobrze izolowany od zewnątrz, a najlepiej jest, gdy jest w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 06.03.2006 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Aby komin dobrze ciągnął, temperatura w jego środku nie powinna być niższa, niż w budynku. Tylko wtedy ciągnie, a nie dmucha w dół. Im w kominie zimniej, tym gorzej się rozpala. Jak się rozpali i nagrzeje, to zacznie ciągnąć, ale rozpalenie może być koszmarem - pełno dymu w całym domu. Dlatego komin w ścianie zewnętrznej powinien być bardzo dobrze izolowany od zewnątrz, a najlepiej jest, gdy jest w środku. Juz wszystko rozumiem - dzieki za wyjasnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 06.03.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Są kominy systemowe z ociepleniem - taki właśnie zamierzam postawić na zewnątrz budynku. Takie rozwiązanie ma dla mnie wiele zalet:- niższy koszt stropu i dachu - bez dziur i obróbek- nie zajmuje miejsca w budynku- mogę go zbudować później niż resztę domu- ciekawie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 06.03.2006 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Są kominy systemowe z ociepleniem - taki właśnie zamierzam postawić na zewnątrz budynku. Takie rozwiązanie ma dla mnie wiele zalet: - niższy koszt stropu i dachu - bez dziur i obróbek - nie zajmuje miejsca w budynku - mogę go zbudować później niż resztę domu - ciekawie wygląda A jaka jest cena takiego komina? Czy jest w stanie zrównoważyć koszty obróbki blacharskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartekP 06.03.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Przecież i tak trzeba prowadzić kanały wentylacyjne. Nawet z kominem w ścianie zewnetrznej trzeba "podziurawić dach" także w innych miejscach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 07.03.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Są kominy systemowe z ociepleniem - taki właśnie zamierzam postawić na zewnątrz budynku. Takie rozwiązanie ma dla mnie wiele zalet: - niższy koszt stropu i dachu - bez dziur i obróbek - nie zajmuje miejsca w budynku - mogę go zbudować później niż resztę domu - ciekawie wygląda A do czego on ma być? Jeśli do kominka, nadal odradzam. One są dobre do pieca gazowego lub na olej, ale nie do kominka. Spróbuję wyjaśnić dlaczego. Pomijam tu nawet sprawę materiału - czy wytrzyma pracę z kominkiem. Chodzi o temperaturę i "cug". Te kominy, mimo ocieplenia, na starcie są nadal zimne, bo skąd ma być to ciepło. Izolacja chroni przed utratą, ale nie grzeje. Nieco inaczej jest, jeśli komin jest w zewnętrznej ścianie - nagrzewa się od budynku. Komin wolnostojący jest zimny, trzeba go szybko podgrzać, aby zaczął ciągnąć. Piec gazowy zrobi to szybko, a kominek nie. Zanim się rozpali, zdąży tak nadymić, że będziesz mieć go dość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 07.03.2006 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Są kominy systemowe z ociepleniem - taki właśnie zamierzam postawić na zewnątrz budynku. Takie rozwiązanie ma dla mnie wiele zalet: - niższy koszt stropu i dachu - bez dziur i obróbek - nie zajmuje miejsca w budynku - mogę go zbudować później niż resztę domu - ciekawie wygląda A do czego on ma być? Jeśli do kominka, nadal odradzam. One są dobre do pieca gazowego lub na olej, ale nie do kominka. Spróbuję wyjaśnić dlaczego. Pomijam tu nawet sprawę materiału - czy wytrzyma pracę z kominkiem. Chodzi o temperaturę i "cug". Te kominy, mimo ocieplenia, na starcie są nadal zimne, bo skąd ma być to ciepło. Izolacja chroni przed utratą, ale nie grzeje. Nieco inaczej jest, jeśli komin jest w zewnętrznej ścianie - nagrzewa się od budynku. Komin wolnostojący jest zimny, trzeba go szybko podgrzać, aby zaczął ciągnąć. Piec gazowy zrobi to szybko, a kominek nie. Zanim się rozpali, zdąży tak nadymić, że będziesz mieć go dość. To miałby byc drugi komin w kotłowni. Ten od kominka na pewno bedzie w srodku domku. Tyle ze u nas gazu nie ma i w najbliższej przyszłościa na pewno nie będzie. tak więc piec na ekogroszek, ewentualnie olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 07.03.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Piec na olej albo ekogroszek mogą mieć dmuchawę. To by zainicjowało ciąg w kominie. Powinno działać, choć to tylko moje zdanie - nie jestem fachowcem z tej branży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwo_72 07.03.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 To się troszke przestraszyłam....moj architekt tak to właśnie zaprojektował!!!! I komin od kominka (raczej ozdobnego niż grzejącego dom) mam w ścianie zewnętrznej!!! I co teraz??? Jak to dobrze ocieplić lub jaki komin?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 07.03.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Przecież i tak trzeba prowadzić kanały wentylacyjne. Nawet z kominem w ścianie zewnetrznej trzeba "podziurawić dach" także w innych miejscach Ja robię wentylację mechaniczna, wiec w dachu żadnej dziury nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 07.03.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Są kominy systemowe z ociepleniem - taki właśnie zamierzam postawić na zewnątrz budynku. Takie rozwiązanie ma dla mnie wiele zalet: - niższy koszt stropu i dachu - bez dziur i obróbek - nie zajmuje miejsca w budynku - mogę go zbudować później niż resztę domu - ciekawie wygląda A do czego on ma być? Jeśli do kominka, nadal odradzam. One są dobre do pieca gazowego lub na olej, ale nie do kominka. Spróbuję wyjaśnić dlaczego. Pomijam tu nawet sprawę materiału - czy wytrzyma pracę z kominkiem. Chodzi o temperaturę i "cug". Te kominy, mimo ocieplenia, na starcie są nadal zimne, bo skąd ma być to ciepło. Izolacja chroni przed utratą, ale nie grzeje. Nieco inaczej jest, jeśli komin jest w zewnętrznej ścianie - nagrzewa się od budynku. Komin wolnostojący jest zimny, trzeba go szybko podgrzać, aby zaczął ciągnąć. Piec gazowy zrobi to szybko, a kominek nie. Zanim się rozpali, zdąży tak nadymić, że będziesz mieć go dość. Kominy Schiedla i inne systemowe jak najbardziej nadają się do kominka. Ocieplenie poprawia się bardzo prostą metodą - montujemy rury 160 w pustakach 200 i mamy miejsce na dodatkowe ocieplenie. Wewnętrzna rura szamotowa jest na tyle cienka że rozgrzeje się w kilka minut. Rozpalanie może być problemem ale nie musi, jeśli komin będzie wystarczajaco wysoki, wystarczająco duzej średnicy i przynajmniej do rozpalania użyjemy bardzo suchego drewna - nie kopci do pokoju. Do rozpalania i wstępnego rozgrzania komina doskonale nadaje się mała ilość suchego drewna sosnowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 15.08.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Podbijam temat. Jak w przypadku kominka na ścianie zewnętrznej doprowadzić powietrze z zewnątrz? Poprzez proste przejście przez ścianę na wys. ok 50cm i zastosować przepustnicę zamykaną podczas nieużytkowania kominka, czy zrobić przepust i poprowadzić kanał na odpowiedniej głębokości z wyjściem np. na końcu tarasu? Czy pierwszy sposób w jakiś znaczny sposób przyczyni się do strat cieplnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.08.2014 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Z punktu widzenia problemu o który pytasz, jest to bez znaczenia. Jesli nie masz wkładu, do którego możesz podłączyć tą rurę w sposób szczelny - odseparowany, robienie takiego nawiewu jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts