arecki1338 06.03.2006 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Mam na dzialce kilkanascie malych brzozek samosieje (okolo 170 cm wysokie), srednica pnia okolo 4 cm, jak okrslic ich wiek? do 5 lat nie trzeba nigdzie zglaszac ich wyciecia, ale skad wiedziec jak one dlugo tam rosna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 06.03.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Trzyletnia siewka dorasta do 1,5 m. Jeśli musisz wyciąć załóż że mają 4 lata i 5 m-cy i wytnij. Ale może warto zostawić i wkomponować w ogród? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balu 07.03.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Brzozowy lasek ! musisz wycinać ? a co posadzisz ? tuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki1338 07.03.2006 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 no wlasnie musze, bo mi koliduja z postawieniem domu. moze nie wszystkie, ale wiekszasc, ysle, zeby kilka przesadzic w inne miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 08.03.2006 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Jak chcesz mieć ładny ogód to wycinaj póki czas. Potem nie pozbierasz się z grabieniem tych małych brzozowych listków z całego ogrodu. Jest przecież tyle fajnych drzewek ozdobnych, zimozielonych, ale też liściastych, które nie są tak upierdliwe jesienią.pozdro K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 08.03.2006 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Najmniejszy opad liści zaobserwowałem w supermarketach- tam są różniste drzewka plastikowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 08.03.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Najmniejszy opad liści zaobserwowałem w supermarketach- tam są różniste drzewka plastikowe Iglaste też. Przetrzymają każdą suszę i mróz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinka1410 09.03.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 sekatorem wolno ciapać! ja mam najlepszy. jak brzoza to biore te 10 cm. Nie wolno ścinać drzew !Przycinać wolno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 10.03.2006 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Jak chcesz mieć ładny ogód to wycinaj póki czas. Potem nie pozbierasz się z grabieniem tych małych brzozowych listków z całego ogrodu. Jest przecież tyle fajnych drzewek ozdobnych, zimozielonych, ale też liściastych, które nie są tak upierdliwe jesienią. pozdro K A ja bede sadzic brzozy bo chce miec ladny ogrod - brzozy sa piekne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia72 13.03.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Ostrożnie z tym przycinaniem, zniszczenie spowodowane niewłaściwą pielęgnacją terenów zieleni, zadrzewień, drzew lub krzewów, też zagrożone jest karą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 17.03.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 No wiedziałam, że się narażę tymi brzózkami...Ale to z doświadczenia. Kupiłam działkę, która byłą właściwie polem niużytkowanym od kilku lat, wiec wysiały się na nim samosiejki właśnie. Byłam przeszczęśliwa, doglądałam każdej, w trakcie budowy pilnowałam budowlańców, żeby nie niszczyli, co się dało to przesadzałam pod płot... bo przecież brzózki to takie piękne drzewa .... a teraz co roku jak przychodzi mi zbierać, co ja mowię - wydrapywać z trawy te p... małe listeczki - jesienią i jeszcze wiosną... Brzozy są piękne - w lesie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 18.03.2006 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 a teraz co roku jak przychodzi mi zbierać, co ja mowię - wydrapywać z trawy te p... małe listeczki - jesienią i jeszcze wiosną... Brzozy są piękne - w lesie! proponuję kupić odkurzacz do liści i po klopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 19.04.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Jest przecież tyle fajnych drzewek ozdobnych, zimozielonych, ale też liściastych, które nie są tak upierdliwe jesienią. pozdro K A czy może ktos poradzić jakie drzewka sa ładne i nie upierdliwe? podobają mi się brzozy, ale mam ciut za małą działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 19.04.2006 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Rośliny polecane do ogrodu:- Abies koreana (jodła koreańska) Dosyć wolno rosnące drzewo (po 10 latach 1,5 m.), pokrój szerokostożkowy. Igły krótkie, z wierzchniej strony zielone i błyszczące, od spodu białawe, szyszki długości 4-7cm koloru niebiesko-fioletowego. Preferuje gleby żyzne i wilgotne, może rosnąć na stanowiskach słonecznych i pół słonecznych. Idealna do małych ogródków przydomowych. - Picea glauca Laurin ( świerk biały odmiana Laurin ) Miniaturka znanej odmiany Conica, jedna z najwolniej rosnących odmian świerka białego, ( po 10 latach 0,5 m. ) Pokrój wąskostożkowy, igły ciemno zielone delikatne. Odmiana o niewielkich wymaganiach glebowych. Idealna na skalniaki. - Picea omorica (świerk serbski) Odmiana szybkorosnąca (po 10 latach 2,5 m. ) Korona wąska strzelista, gałęzie przewisają się w dół. Igły dwubarwne z wieszchu ciemnozielone, od spodu niebieskozielone. Wymagania glebowe niewielkie. Polecany do nasadzeń pojedynczych oraz na nieformowane żywopłoty. - Picea pungens Glauca Globosa (świerk srebrny Glauca Globosa)Odmiana szczepiona, karłowa pokrój szerokostożkowy półkulisty. Wzrost powolny ( po 10 latach 1m), pędy krótkie , sztywne igły srebrzystoniebieskie . Wymagania glebowe niewielkie. - Pinus mugo Pumilio (sosna górska Pumilio)Niski, szeroki krzew o wzroście powolnym ( po 10 latach 0,5m), Pędy nisko rozłożone nad ziemią, igły ciemnozielone, krótkie. Wymagania glebowe bardzo małe. Polecana do grup roślinnych, do uprawy w pojemnikach oraz jako umocnienie skarp.- Tsuga canadensis (choina kanadyjska)Drzewo pokroju szerokostożkowatego. Wzrost dosyć szybki (po 10 latach 2m. ) Igły kródkie ciemnozielone, pędy lekko przewisające, cienkie. Wymagania glebowe niewielkie. Polecana do nasadzeń pojedynczych oraz na cięte żywopłoty. - Betula pendula Purpurea (brzoza brodawkowata Purpurea) Drzewo średniej wielkości, o wąskiej koronie. (po 10 latach 3-4 m.) Kora na młodych pędach czerwonobrązowa. Liście ciemnoczerwone, później jasnoszare, jesienią brązowoczerwone. Wymagania glebowe niewielkie. Polecana do nasadzeń pojedynczych lub w grupach. - Malus Royalty (jabłoń Royalty) Drzewo powoli rosnące zwarte nisko rozgałęzione o stożkowatej koronie. Wzrost powolny (po 10 latach 2-3 m. ). Liście koloru róbinowoczerwonego, błyszczące. Kwiaty ciemnoczerwone bardzo liczne pojawiające się przed rozwojem liści. Odmiana wymaga gleb żyznych, umiarkowanie wilgotnych. Polecana do małych ogrodów oraz zieleni osiedlowej. - Acer palmatum Atropurpureum (klon palmowy Atropurpureum)Niewielkie drzewko dorastające do 3 m wysokości. Liście ciemnoczerwone powcinane, wachlarzowate. Preferuje stanowiska osłonięte i słoneczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kangoo 19.04.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 pytanie było o wiek brzózek, ale jeżeli tych drzewek nie ma zaznaczonych na mapie to mozna ciąć, nikt nie powinien się przyczepić bo są to drzewa nie objęte ewidencją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 19.04.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 pytanie było o wiek brzózek, ale jeżeli tych drzewek nie ma zaznaczonych na mapie to mozna ciąć, nikt nie powinien się przyczepić bo są to drzewa nie objęte ewidencją NIEPRAWDA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kangoo 19.04.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Skoro nieprawda, to dlaczego wszyscy tak robią i dlaczego nikt ich nie karze ??? Ja sam nie ruszałem większych brzóz (mam ich trochę na działce), ale gdybym chciał je ciachnąć, a potem bym sobie je spalił w kominku i nie byłoby po nich śladu, to jak mi ktoś udowodni że coś tam rosło i na jakiej podstawie wymierzą mi karę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 19.04.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Nie wszyscy tak robią, tak jak nie wszyscy:- wyrzucają śmieci do lasu- wylewają szambo do nieczynnej studni- wywalają eternit z dachu na drogę gruntową- wyrzucają peta przez okno z samochodu itd,itp Ale niektórzy tak robią.A o zasadach wycinki drzew pisałem już kilka razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kangoo 19.04.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Nie wszyscy tak robią, tak jak nie wszyscy: - wyrzucają śmieci do lasu - wylewają szambo do nieczynnej studni - wywalają eternit z dachu na drogę gruntową - wyrzucają peta przez okno z samochodu itd,itp Ale niektórzy tak robią. A o zasadach wycinki drzew pisałem już kilka razy. Nie czepiam się, tak tylko rzuciło mi się w oczy, że większość tych, których znam (widuję na codzień), czy tez większość mieszkańców wsi tak właśnie robi. Może mieszkałem w złej okolicy, dobrze że teraz mieszkam w porzadnej . Aha, i wcale nie robię tych rzeczy o których pisałeś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 19.04.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Nawet nie podejrzewałem. To tylko do słowa 'wszyscy' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts