Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?ciany keramzytowe

Gość

Recommended Posts

Dostałem wycenę!!!

Dom 300 m.kw, sciany+strop 650m.kw. cena 114000 tys. Troche duzo chociaż kusi szybkośc i jakośc wykonania. natomiast boje sie np:

zmaian i kucia w instalacji elektrycznej (sciana ma tylko 15 cm) a zmiany zawsze sie wprowadza jak sie juz widzi dane pomieszczenia. Wadą tez jest np. niemoznoścprzesuniecia scianki działowej. Tradycyjnie muruje sie je na końcu wiec zawsze mozna ja przesunąc 20 cm w lewo lub prawo. takie decyzje czesto powstaja jak juz mozemy fizycznie wejsc do pomieszczenia

Teraz czekam na kosztorysy 3 firm tradycyjnych (rózne materiały BK,Ceramika, Bloczki z keramzytu i Silka) Zobaczymy jakie beda róznice cenowe

Pozdrawaim

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słuchajcie te 114 tys to ściany, parteru, poddasza i stropu.

Tak naprawde nie wiem czy to duzo czy mało. Czekam na oferte innych firm metoda tradycyjną. Prównam ceny biorac pod uwage np. brak koniecznosci tynkowania .

No i sam musze zrobic fundament. Chyba tracydyjny bo dom jest niepodpiwniczony wiec płyty chyba nie ma co wylewać?!

Pozdrawaim Grzesiek

No, mam od biedy całość. Tak naprawdę doślą w poniedziałek, bo siadł im net. Stan zamknięty z instalacjami i elewacjami, prawie pod klucz (bez podłóg, malowania i białego montażu) - trochę ponad 140k.

Za dużo w stosunku do możliwości.

No, ale jest gdzie zbijać tę cenę. Cena okien jest kosmiczna (być może moja wina, bo się machnąłem - projekt produkcji własnej - z wymiarami dwóch okien i są w rezultacie tego błędu niestandardowe). Zastanawiam się też czy ocieplenie musi aż tyle kosztować. Tudzież 6,5 k za instalację elektryczną.. to też jakoś dużo. Poza tym sami mówili, że ceny są katalogowe bez upustów, a te upusty bywają i 20%.

Jest pole do negocjacji.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-02-09 10:15 ]

PIK 33. To twoja cena jest rewelacyjna.(moja przypominam 114K)

Powiedz jak duży masz dom.??

Ile m.kw ścian ci wyliczyli??

Co z fundamntem i jaki planuja strop??

Mi wycene robił Gorzów. Może w Stolicy taniej......

Pozdrawaim Grzesiek

Acha jestem z Wrocławia

120 m2 przy podłogach.

System: fundament Legalett, ściany Praefa, strop filigran. Więźba dachowa prefabrykowana - ściany kolankowe w więźbie.

Praefa wyliczyła 302 m2. Ściany z Praefy kosztowałyby 57k. No ale duże oszczędności daje zrobienie ścian kolankowych zamiast z Praefy, w więźbie dachowej - i stropu filigran zamiast monolitu z Praefy.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-02-09 09:56 ]

Te 140 k wyglada i tak bardzo zachecajaco - ja dostalem wstepnie "po oczach" kwote

ok. 160 k za D09 (dom na 102) z legalettem (inwest-eko-dom Sosnowiec - obecnie

Praefa-inwest-itp)

Sprawdz, co w tym daja - czyli ogrzewanie dajesz elektryczne ? Jakie zapotrzebowanie mocy na ogrzewanie ? Co z cwu ?

Pozdrawiam - Krzysiek

D09 jest duży, jeśli chodzi o powierzchnię zabudowy. Ma prawie 2 razy większą powierzchnię podłogi parteru - droższy będzie Legalett - i więcej ścian. Nie ma co prawda stropu, ale za to więcej dachu o bardziej złożonym kształcie niż w przypadku mojego domku. Pewnie dlatego drożej wyszło.

Legalett elektryczny, CWU będzie na bojler. Zapotrzebowannie max, według moich obliczeń rzędu 7 kW, ale po to będę miał kominek.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-02-09 14:26 ]

PIK 333. Dziś dostałem ofertę z firmy budującej w Optirocu. Stan surowy otwarty = ok 105 000 za 170m. Nie wiem tylko ile ,,spuszczą" w momencie , gdy będzie Legalett ( bardzo mi na nim zależy).dachówka braas, sciany działowe B-K. Podobno budują bez zastrzeżeń - wszystko ( barakowóz, Wc0 mają ze sobą . Może lepiej coś takiego?

Surowy otwarty 120 m2 to ja mam w Praefie za 75k (25k Legalett, 40 k Praefa, 10 k więźba) nie licząc upustów. Przy tym Praefy nie tynkuję, pod instalację mam rurki, a ściana nie ma mostków termicznych (monolit) i jest dokładnie wykonana. Przy okazji w Legaletcie mam instalację grzewczą.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-02-10 23:56 ]

On 2003-02-09 21:43, automik wrote:

PIK , co to jest strop filigranowy , do jakiej rozpiętości można go stosować?

Cienkie płyty betonowe z których wystaje zbrojenie, zalewa się je potem betonem z gruchy. Dokładniejsze informacje dają się chyba znależć w Muratorze i innych czasopismach budowlanych. W internecie np tu: http://www.baumat.com.pl/Baumat6.htm Max rozpiętość, na w/w stronie piszą że 12 m. U mnie jest max 4.20, więc nie ma problemu z jakimkolwiek stropem. :wink:

Pik 33

Czy wiesz jaka jest przewaga stropu filigranowego z np. Terivą. Cena? Wytrzymałość? Łatwośc w konstrukcji i pracy?? Czy po jego wylaniu trzeba odczekac kilka tyg czuy mozna od razu ciągnąć piętro????