pik33 11.02.2003 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 Prawdę mówiąc nie wiem - po prostu, filigran został mi zaproponowany w Praefie jako jedna z opcji. Strop robią na 3 sposoby. Oprócz filigranu, pełny prefabrykowany strop z płyt Praefa 16 cm oraz drewniany w więźbie dachowej. Dlaczego robią filigran, a nie np. Terivę, nie pytałem jeszcze.Na mój gust strop filigran tak jak każdy inny zalewany z gruchy musi swoje odstać żeby związał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 11.02.2003 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 Strop filgran jest prefabrykowany. Zalety: podobne jak elementy Praefa. Wady, między innymi, użycie dźwigu i konieczność dużej precyzji ścian. Ale to przy Praefie już jest.Więcej:http://www.malopolska.goldhome.pl/OFERTA/filigran.htm BTW. Jestem obserwatorem - sympatykiem tego tematu, bo też chcę spróbować z keramzytem.Pozdrawiam tych, co już zaczęli i przecierają szlak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 11.02.2003 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 Do Anonimowego . Firma robiąca domy z Optiroca http://www.dombud-3.com.pl Co dziwne firma wzięta z oferty którą przedstawiła przy budynku referencyjnym z Praefy w Czeladzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 11.02.2003 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 Skoro padła nazwa firmy Dombud-3, to jestem na etapie przyglądania się jej. Jest troszkę "wirtualna" - na stronie nie ma adresu. Rozmawiałem telefonicznie z szefem - mówi rozsądnie, a obiecują niskie ceny. Ten wątek jest nieco ograniczony (ściany z keramzytu, a oni robią z różnych materiałów), ale może ktoś miał z nią do czynienia? Przyjdzie wiosna, zrobię obchód tego, co budują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 13.02.2003 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Hej Pik.Czy mozesz mi laikowi wyjasnic co znaczy "No ale duże oszczędności daje zrobienie ścian kolankowych zamiast z Praefy, w więźbie dachowej"Czy chodzi o to, ze sciana kolankowa bedzie z drewna , czy o cos innegoI jeszcze jedno pytanie. Czy liczyles ile Ci wyjdzie dom pod klucz w srednim standardzie wykonczenia.Dla porownania podam przyklad kolegi - 105m na parterze pod klucz i poddasze niewykonczone ok 40m - 205tys PLN - szkielet prefabrykowany drewniany, ogrzewanie elektryczne z rekuperatorem EMil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 13.02.2003 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Byłem wczoraj w Praefie z rysunkami domu Zacisze z garażem - można zobaczyć: http://apa-domy.com.pl Wstępne wyliczenie dla standardu developerskiego (bez podłóg i białego montażu, ale ze wszystkimi instalacjami) 230-260 kPLN.Dużo zależy od stropu i dachu. Strop filigran jest droższy, choć solidniejszy i szybszy do wykonania. Mogą zrobić prefabrykowany stropodach (również użytkowy). Wtedy strop i ścianki kolankowe są w drewnie. Czyli taki "półkanadyjczyk" na górze. Dokładniejsze wyliczenia (z rozpisaniem na poszczególne etapy)dostanę za dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 13.02.2003 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Do jprzedworskiNo nie, 240 kPLN za 100 m. kw. ? (i to nie calkiem pod klucz)To ja odebralem 160 kPLN za "na 102" za oferte racze wysoka Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 13.02.2003 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Emil:Tak, ściana kolankowa z drewna. Po prostu system produkcji więżby prefabrykowanej pozwala na zrobienie więżby i ściany kolankowej "w jednym". Więźbę taką wycenili na około 11k (powierzchnia dachu 144 m2).Dzięki temu, dopłacając jakieś 2k do więźby, oszczędza się kilkanaście k na ściankach kolankowych.Można w ogóle zrobić dom w stylu: na dole Praefa, na górze Kanada. Jednak ze względów konstrukcyjnych niektóre ściany działowe poddasza pozostaną keramzytowe, pozostale można zrobić jako lekki szkielet. W ten sposób udało się zejść z 57k (wszystko z Praefy) do 40k (parter Praefa, strop filigran, ściana kolankowa drewniana zintegrowana z więźbą dachową).Można by zejść w dół jeszcze 2-3 k integrując z więźbą dachową.. strop. Jednak to jest już oszczędność pozorna. Trzeba wzmacniać wtedy konstrukcję parteru, poza tym strop drewniany ma swoje wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 13.02.2003 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 "Zacisze" z garażem ma przy podłogach ok. 220 m2, a nie 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 13.02.2003 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Zacisze ma rzeczywiście ok. 220 m mierząc podłogi i stop (łącznie z garażem), choć użytkowo jest mniej ze wględu na dach (ściany kolankowe są tam raczej symboliczne). Wycena (zgrubna)dotyczyła całości tak, jak na rysunkach. Z tego można zjeżdżać np. zostawiając poddasze jako otwartą przestrzeń i zabudowując ją póżniej. Dół jest w pełni wystarczający dla np. 3-osobowej rodziny. A można zrobić go jako dom całkiem parterowy i wtedy ma 100m kw. + garaż. Wtedy wyjdzie zdecydowanie taniej. Czekam na rozpisaną wycenę, zobaczę, ile co kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2003 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Witajcie! Od roku interesuje sie systemem Praefa + Legalett. Strony na ten temat firm z Gdańska, Międzyrzecza, Warszawy i Sosnowca (od kilku miesiecy nieczynna) znam prawie na pamiec. Odwiedziłem IED w Sosnowcu i Praefe w Warszawie. Jestem zdecydowany budować w ten sposob dom o pow. uzytk. 120 m2 parter, bez poddasza uzytkowego + garaz 20 m2. Zamnierzam dom postawic w miesiacach maj - czerwiec 2003.Informacje z Praefa Miedzyrzecz i Legalett Gdansk dostaje via e-mail blyskawicznie.Mam tylko dwa problemy:1. Jestem z okolic Rzeszowa.2. Nie dostałem jeszcze wyceny mimo kilku miesiecy oczekiwania (Praefa Warszawa). Podano mi tylko 1350 d0 1500 zł za m2 pod klucz (co innego mowil architekt, a co innego wlasciciel firmy). Mam w zwiazku z tym do Was trzy pytania: 1. W jaki sposob mozna ufac firmie, ktora jest nieslowna przez kilka miesiecy?2. W jaki sposob i od kogo uzyskaliscie wycene na Praefa + Legalett?3. Czy widzieliscie juz taki dom zamieszkały od przynajmniej roku i rozmawialiscie z wlascicielami czy rzeczywiscie ekspolatacja np. w okresie zimy jest przyblizona do tej opisywanej przez ww. firmy? Bede wdzieczny za wszelkie informacje i sam takze sluze informacjami, ktore na temat Praefa i Legalett posiadam.PozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 14.02.2003 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Nie wiem czemu Praefa Warszawa nie odpowiedziała, ja wycenę mam od nich. Może jeśli posłałeś jednego maila, to go po drodze wcięło - po prostu zadzwoń do nich i zapytaj. Ale też do tego muszą mieć rysunki z przekrojem i najlepiej po prostu tam pojechać. A w Rzeszowie chyba jest ekipa która potrafi z tego stawiać domy.Jeszcze jedna rzecz, kosztowny transport Praefy. Mają oni w planach uruchomienie wytwórni w centrum Polski co obniży cenę w takich miejscach jak Białystok czy Rzeszów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 14.02.2003 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 A, jeszcze z wyceną, ona może znacznie się różnić w zależności od przyjętych założeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Czy to prawda że ściany z keramzytu trzeba zbroić specjalnym zbrojeniem? I jeżeli tak to w jakim stopniu upływa to na utrudnienie i podrożenie budowy w stosunku do tradycyjnego murowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 17.02.2003 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Ściany z keramzytu zbroi sie w fabryce "siatka" z pretow stalowych. WYglada to tak, ze mamy forme, w formie ukladamy siatke stalowa , poza miejscami gdzie beda dzwi i okna, a potem zalewamy to mazia przypominajaca normalny betoz. Tyle widzialem na filmie. Zapewme potem idzie to do pieca.Trudno wiec mowic o podrozeniu kosztow, bo to jest po prostu w cenie sciany. Od razu Pytanie Do kolegi od Zacisza z garazem. Bardzo jestem ciekaw czy zdecydujesz sie na budowe dwuetapowa ( poddasze wykonczone pozniej) bo sam o tym mysle, no i podobnej powierzchni domu. NO i ciekawi mnie cena uzyskana w Praefie PozdrawiamEmil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.02.2003 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 On 2003-02-14 16:56, pik33 wrote: Nie wiem czemu Praefa Warszawa nie odpowiedziała, ja wycenę mam od nich. Może jeśli posłałeś jednego maila, to go po drodze wcięło - po prostu zadzwoń do nich i zapytaj. Ale też do tego muszą mieć rysunki z przekrojem i najlepiej po prostu tam pojechać. A w Rzeszowie chyba jest ekipa która potrafi z tego stawiać domy. Jeszcze jedna rzecz, kosztowny transport Praefy. Mają oni w planach uruchomienie wytwórni w centrum Polski co obniży cenę w takich miejscach jak Białystok czy Rzeszów. Witajcie! Tak, racja. Wysyłałem kilka razy rysunki e-mail. Dzwoniłem i nawet ostatnio byłem w Warszawie i nadal czekam. Co do tej fabryki w centrum Polski, to słysze o tym juz od roku i pewnie jeszcze przynajniej z rok poczekamy na nią. O ekipie w Rzeszowie nic nie wiem. Nie wie też Warszawa, ani Sosnowiec. Coz, ostatecznie pewnie skorzystam bezposrednio z Praefy Miedzyrzecz i Legalettu Gdansk, bo sa slowni i solidni. Pozdrawiam. Paweł PS. Poszukuje Filo. Czy masz z nim jakis kontakt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 17.02.2003 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Czym mogę służyć ? Filo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 17.02.2003 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Czym mogę służyć ? Filo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.02.2003 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 On 2003-02-17 22:42, Emil wrote: Ściany z keramzytu zbroi sie w fabryce "siatka" z pretow stalowych. WYglada to tak, ze mamy forme, w formie ukladamy siatke stalowa , poza miejscami gdzie beda dzwi i okna, a potem zalewamy to mazia przypominajaca normalny betoz. Tyle widzialem na filmie. Zapewme potem idzie to do pieca. Trudno wiec mowic o podrozeniu kosztow, bo to jest po prostu w cenie sciany. Ale to chyba produkcja "wielkiej płyty"! Ja chcę mieć ściany murowane! Jeszcze raz ponawiam pytanie: Czy to prawda że trzeba wkładać pręty stalowe w spoiny pomiędzy bloczkami keramzytowymi? I w jakim stopniu wpływa to na podrozenie wykonania muru w stosunku do tradycyjnego murowania? Czym grozi niezastosowanie tego zbrojenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 18.02.2003 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 Widzę, że Filo się odezwał, czyli chyba jedyny w tym gronie "posiadacz" Preafy ma się dobrze. Jak tam mrozy?Co do mnie, czekam na wstępną wycenę. Chyba brak pieniędzy zmusi mnie do działania dwuetapowego i poddasze w tym Zaciszu zrobię później. Choć nie jest to całkiem "później" - kanały wentylacyjne i tak muszą być zrobione, to samo komin, a może jeszcze wydzielę łazienkę. I tak przed jesienią nie zacznę, nie bardzo się więc nadaję na królika doświadczalnego. Może ktoś zacznie wiosną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts