automik 20.02.2003 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Za Legalettem jestem od grudnia . Mam wycenę - prędzej zrezygnuję z Praefy niż płyty... Mam nadzieję , że nikt z Gdańska tego nie czyta , bo mam zamiar jeszcze zbić z ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 20.02.2003 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 A ja z kolei to, z czego na pewno nie zrezygnuję, to prefabrykowana więźba. Zamówię ją nawet jakby przyszło mi się w końcu zbudować dom z Ytonga albo innego Porothermu. Praktycznie nie jest droższa od klasycznej, a za to dużo lepsza.-------Czy ktoś może coś bliżej powiedzieć o hałasowaniu agregatów od Legalettu? Boję się tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.02.2003 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Witam, Wywołany do tablicy informuję, że: Wciąż w domu nie mieszkam ale moment ten jest już bliski. Legalett: 1. Bardzo dobra współpraca z firmą Legalett - Polska: Pozdrowienia dla Pana Wojtka ! 2. Wykonanie płyty nie jest skomplikowane ale wymaga kogoś, kto będzie pilnował zgodności z projektem nie dopuszczając do wystąpienia rutyny budowlanej. W moim wypadku ekipę stanowiłem ja, ojciec i żona. 3. Ważnym i dla mnie jak się okazało nie łatwym jest ostatni etap: czyli zalanie konstrukcji betonem i dokładne wyrównanie. Założenie jest takie aby zrobić to bardzo dokładnie tak aby można było bezpośrednio kłaść posadzkę ceramiczną albo wykładziny czy panele (po wygładzeniu). Ja się przeliczyłem z naszymi możliwościami i wyszło nie najlepiej, więc będę musiał dołożyć do interesu całkiem sporą kasę na wylewki samopoziomujące. 4. Ogrzewanie działa, do końca jak ? to będę wiedział po wprowadzce. Teraz utrzymuję 10 C - co wymaga około 3-4 h/dobę pracy generatora. Budynek jest ocieplony w około 80%. 5. Agregat trochę słychać więc raczej umieśiłbym go przedpokoju lub wiatrołapie ale nie w sypialni. Możliwe, że efekt całkowicie zniknie jak dobrze go zabuduję. Praefa: 1. Z terminowością nie miałem problemu. Zamawiałem ściany + montaż bezpośrednio u producenta: PRAEFA. 2. Bardzo ważna kwestia to przygotowanie dojazdu pod fundament. Ja przygotowałem drogę i poszerzyłem wjazd a i tak było "wiele atrakcji" łącznie z obracaniem 14m naczepy przy pomocy dżwigu. Jednak jestem wstanie uwierzyć, że potrafią dojechać wszędzie - jest tylko kwestia czasu i kosztów. Warto kwestię dojazdu dogadać przy umowie zakupu. 3. Sam montaż przebiegł sprawnie. 4. Ściany są od wewnątrz gładkie i równe. Od zewnątrz trochę gorzej ale nic co by się nie dało przykryć ociepleniem. 5. Ja wybrałem tapetowanie, pod malowanie trzeba by dać cienką gładź. 6. Warto się przyłożyć aby dobrze zaprojektować puszki, peszle i bruzdy - potem jest żal, że mogłobyć gotowe a teraz trzeba kuć 7. Wybierz konkretne okna i drzwi przed zatwierdzeniem projektu a ich osadzenie będzie proste i łatwe. Ja zwlekałem za długo i faktycznie zakupiona stolarka trochę się rozminęła z projektem. Teraz muszę się bawić z gipsem 8. Budynek ocieplony 15cm wełny wysechł dość szybko i nie mam problemu z wilgocią. 9. Generalnia wiele frajdy daje takiiiiii 2-3 dniowy przyrost wymarzonego domu . To by było na tyle. W razie pytań dodakowych służę pomocą. Pozdr, Filo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 20.02.2003 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Przepraszam za powtórkę maila.Powtórka poszła jako Anonim więc niestety nie mogę jej skasować. Pozdr, Filo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr O. 20.02.2003 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 pik33 Wlasnie poslalem Ci rysunki BETA (po 18.00 przez 40 minut nie chcialy pojsc). Po nalozeniu dwóch pokryw na agregat prawie nic nie slychac. Prawie ja wentylator w komputerze rocznik 2000. Oczywiscie Filo ma racje, ze najlepiej umiescic to w pom.gospod. ewentualnie duzej łazience, a nie sypialni . Pozdrawiam. PS. "Atomik", jak uda Ci sie zbic cene w Gdansku, to daj mi na priv znac na czym to zrobiles, bo ja tez probuje to zrobic. Na dzis mam zamiar zrobic to prawie wszystko sam (+ zbrojarze i szpec do zalania betonem z gruchy, aby nie zrobic bledu Filo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 20.02.2003 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Panowie negocjujący z Gdańskiem. Swego czasu Wojtek Narudzki ze swoim szwedzikm szefem obiecali mi, że każdy kto powoła się na naszą listę dyskusyjną dostanie dodatkowy upust za szerzenie nowych technologi Spróbujcie się powołać, Pozdr, Filo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 21.02.2003 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Obejrzałem projekt Beta - dzięki. Ale jest za duży. To, co chcę zbudować, to mniej więcej połowa tego domu. Beta ma wymiary zewnętrzne, bez garażu, 975x1516 - mój szkic 810x910. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr O. 21.02.2003 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Realia ekonomiczne i zyciowe weryfikuja marzenia.Dostalem wycene z Praefy i Legalettu. Jest o czym pomyslec, aby sie nie przerazic. Za 124 m2 pow. uzytk. w parterze ta pierwsza chce ok.65 kzl, a druga ok. 28 kzl materialy i 19 kzl robocizna (w tym podsypka, beton, fachowiec, ...?).Chyba rzeczywiscie zaczne myslec o wyborze innego projektu - domu o mniejszych wymiarach ;-( . PIK czy Ty chcesz te 5 pokoi zmiescic w parterze na tak malej powierzchni? Czy tez ma to byc z poddaszem uzytkowym? Filo, czy Twoj e-mail podany na Forum jest aktualny?Napisz jakiej powierzchni jest Twoj dom? Pozdarwia Was wszystkich nieco smutny czasem MARZYCIEL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 21.02.2003 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Na parterze nie mam szans. Tam mają być dwa pokoje. Trzy na poddaszu.Legalett o powierzchni 73 m2 wycenili mi na 25 k (około) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr O. 21.02.2003 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Przeczytałem wlasnie kilka stron (w sumie ponad 280 listow)watku o ogrzewaniu powietrzem i mam dosyc, to nie dla mnie. Co ciekawe znalazlem tam list, w ktorym ktos krotko skwitowal: Legalett jest zbyt skomplikowany. Obejrzalem strony z systemem powietrznego ogrzewanai, piecem, ... i to wg mnie jest duzo bardziej skomplikowane. Ale moze sie myle, bo kazdy chwli to co mu sie bardziej podoba ... PIK te ok. 25 to bez robocizny? Pozdrawiam.Pit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr O. 21.02.2003 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Pik Jeszcze jedno pytanie na teraz: jak zamierzasz ogrzewac gore? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 21.02.2003 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Witam, Panowie, czy oferty cenowe, które podajecie pochodzą bezpośrednio z Legalett'u Gdańsk ? Porównuje do moich kosztów płyty i powinny być wyraźnie mniejsze za m2 niż w Waszych ofertach. Buduję D04 Muratora o zabójczej powierzchni użytkowej 98 m2 Adres pocztowy aktualny. Pozdr, Filo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 21.02.2003 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 25k to ze wszystkim, z tym że to cena wyjściowa i mocno przybliżona.Co do poddasza, najprawdopodobniej w stropie typu filigran zostaną poprowadzone rury od Legalettu i w ten sposób będzie grzana także góra. Szczegóły techniczne przede mną. Ale chcę mieć także kominek. Legalett współpracuje co prawda z kominkiem, ale chcę pozostawić klasyczny grawitacyjny DGP na wypadek braku prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 21.02.2003 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Witam wszystkich ! Wydaje mi sie, ze przynajmniej system praefa powinien byc w takiej samej cenie jak kazdy system, a prawde mowiac tanszy - bo mniejsza pracochlonnosc ! Wydaje sie, ze firmy, ktore to moga zrobic maja za duzo pracy i podnosza ceny... Piotrze - pisales, ze w IED Sosnowiec dali Ci jakies wyjasnienie podwyzki cen - (ktore Cie przekonuje) - czy moglbys cos o tym napisac ? Moze "kupa" mozna zdzialac cos wspolnie Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 21.02.2003 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Jest kilka przyczyn wysokiej ceny, z tego, czego się dowiedziałem. Głównie - płaci się za nowość.Fabryka jest przy zachodniej granicy Polski - transport ścian specjalistycznym sprzętem - kosztuje.Mało jest ekip. To też podwyższa cenę.A i tak nie jest ona "zabójczo" wysoka w porównaniu z "tradycją".Cena na pewno spadnie wraz z popularyzowaniem się systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 21.02.2003 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 pik33 - chyba z tym grzaniem poddasza tak łatwo nie jest. Filigran jest cienkim stropem i nie wyobrażam sobie, żeby zmieściły się tam jeszcze rury Legalett. Najwyżej zwykłe ogrzewanie podłogowe albo dodatkowe grzejniki. W Praefa Warszawa powiedzieli, że daje się małe grzejniki, bo i tak dużo ciepła idzie z parteru. Ale dogrzewać jednak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr O. 21.02.2003 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Witajcie!Moj znajomy uzywajacy Legalett napisal kolejne ciekawe wiesci."Pewne istotne rzeczy przypominają mi się po czasiei dlatego niektóre informacje będę przekazywał wtedy kiedy sobie o nichprzypomną. Na przykład to że przy powierzchni ~90m2 i zastosowaniu kabligrzejnych trzebaby zainstalować około 17kW a nie 4kW- tak ma mój znajomy ilicznik kręci się znacznie szybciej. Owszem może on szybciej uzyskaćokreśloną temperaturę ale jakim kosztem, inny znajomy ogrzewa dom gazem zsieci ( typowe CO z piecem dwufunkcyjnym) i w okresie ostatnich chłodówzużył gazu za około 650zł/ m-c.Czy to nie przekonuje do naszego systemu gdzie praktycznie nie ponosi siękosztów inwestycyjnych na wykonanie ogrzewania budynku.Ja osobiście następny dom ( ten podobno jest dla wroga...) będę budował wtechnologii szkieletu drewnianego gdzie efektywność takiego ogrzewaniabędzie jeszcze wyższa.Pozdrawiam :smile:". PIK Chyba masz duzo kasy, bo za taki Legalett w stropie zaplacisz bardzo słono! Jesli masz tyle kasy, toradze zrobic to w partzerze - bedzie taniej, bo jedna plyta.Wyzej piszacy, moj znajomy, zastosowal grzejniki dynamiczne na poddaszu, bo jest to wg niego tansze. Krzysiek, nie bede opisywal tej historii, bo jest dluga. Zadzwon do IED i zapytaj dlaczego Pan Zając, ani nikt nastepny z klientwo IED nie chce pokaywac swojego domu, to Ci wyjasnia. Filo, u mnie s atkie koszty, bo przy 124 m2 pow. uzytk. wychodzi dla Legalett 180 m, a w tym dwa agregaty. A Ty ile zaplaciles za swoje 98m2? Czy wspolpracowales z IED? Pozdrawiam wszystkich.Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 22.02.2003 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 Ja zrozumiałem to w ten sposób, że od istniejącego legalettu w podłodze daje się rurę do góry, rozkłada po stropie i zalewa nadbetonem. Może źle to sobie wyobraziłem, w każdym razie koszt tych rur fi 10 nie jest chyba aż tak zabójczy(?) a tego nadbetonu jest chyba więcej niż 10 cm(?) Zobaczymy. Jeśli mam instalować grzejniki na poddaszu, to chrzanię ten legalett. Zainstaluję i na parterze. Legalett pod jednym warunkiem: już nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.02.2003 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 Witam!!! Jak juz pisałem (na początku) dostałem wycene z Praefy: 114 tyś za dom 300 m.kw. (sciany, parteru, strop,poddasze).Myslałem ,że to nie duzo. Ale dwa dni temu dotałem kosztorys inwestorski i wycene 3 wykonawców w systemie tradycyjnym. 150 tyś (robocizna plus materiały) stan surowy zamkniety z elewacją (wełna +tynk). Tak wiec oferta paefy jest duzo droższa. Do jej wyceny musiałbym dopłacić: fundamenty: 35 000podłoga na gruncie: 10000dach: 45 000 (370m.kw)elewacja: 20 000Jest to jakby nie było 50-70 tyś drożej. To bardzo dużo. Oczywiscie termin jest rewelacyjny, na brak kasy nie narzekam ale jednak chyba zrezygnuję. Tym bardziej, że obecnie w rozmowach z projektantką wnętrz czesto mówimy:" dobra to zobaczymy w budynku czy tą ścianke przesuniemy 10 cm w lewo czy w prawo. Kwestja kontaktów i instalacji elektrycznej to juz wogóle loteria. Wszystko zalezy od aranżacji wnętrz. Np. moja zona przy łózku w sypialni chce mieć mozliwośc gaszenia swiatła na całym pietrze... no tak ale gdzie będzie stało to łózko. Jest to nasz drugi dom i zapewniam was ,że wiekszość detali ustala sie potem, w takcie budowy. A jak juz stoja zazbrojone sciany, z puszkami elektrycznymi to... sprawa utrudniona. Zgdonie z podpisana umową stan surowy zamkniety ma byc gotowy w 3,5 misiąca. Myslę ,że to tez bardzo krótko. Waszym argumentem jest to ,że nie dostaniecie zawału w czasie budowy. Przeciez za te pieniądze które chce praefa:wynajmiecie nie "pana Kazia" który ma "duze doswiadczenie"tylko porządna firmę, z inspektorem nadzoru. Zadnych rozwiazań systemem gospodarczym.. i jestem pewny ze jeszce wam zostanie.Tak na marginesie to tez bedę miał ściany keramzytowe (tylko murowane. Mam wycene z Optiroca: materiały: fundamenty, sciany, strop, tynki wew i zew, wylewki: 80 000. (przypominam dom 300 m.kw). Nie chce was zniechęcić ale porównajcie: Praefę ze sposobem budowania z renomowana, dobrą sprawdzoną firmą. To tez frajda prez 3 miesiące jeżdzić na budowe i patrzeć jak mury rosna. grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 22.02.2003 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 Tanio wycenili.Ale jeśli już, w Praefie przepłacasz cokolwiek - jedynie za mury. Przy okazji podana wycena może ulec jeszcze zmniejszeniu. Z Legalettu zaś zawsze można zrezygnować. Co zyskujesz na Praefie?- dokładnie wykonane ściany bez mostków termicznych, do tego cienkie (zysk na m2 domu) - ściany nie wymagają sezonowania- ściany nie wymagają tynków wewnętrznych- ich stawianie trwa dwa dni- rurki pod instalacje, które niewiele kosztują i można dać je nadmiarowo - przewód przez rurkę przepuści potem każdy, bez kucia itp.- Co tracisz?Około 50 PLN/m2 ściany - w porównaniu do technologii tradycyjnej. Ot i cały bilans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts