Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?ciany keramzytowe

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zapewniam, że w gruncie jest o wiele mniej czynników aktywnych chemicznie niż np w powietrzu , a jest wiele budynkóe 20 letnich ocieplonych styropianem i nie wykończonych. No chyba że chce wylać kilka tysięcy litrów np oleju opaowego lub innych substancji ropopochodnych ( chyba szprycami) pod fundament. Ale ja w bazie CPN czy po wojskach radzieckich domu nie będe stawiał. Ael tak na marginesie. Dążymy do coraz lepszych parametrów ocieplania domu .myślę , że na wwspólczynniku 0,19 czy 0,18 się nie skończy. Wg. mnie z kilkanaście lat wszyscy będą porządnie ocieplać fundamenty- czym jeśli nie spienionym tworzywem . Być może zamiast PS bedzie PVC czy PU .. ale na pewno pianka z tworzywa.

Dzięki za "wsparcie duchowe". Staram się zawsze podchodzić do sprawy racjonalnie i daję się przekonać. Gdy wprowadzano w Polsce styropian do ocieplania ścian, krążyły też opinie, że po kilku latach będzie z tego tylko pył. I jakoś się trzyma. Ale to ściana, którą można ocieplić jeszcze raz. Tu jest bardziej odpowiedzialne zadanie: styropian w roli ocieplenia i ławy fundamentowej. Zawsze lepiej się zastanowić i upewnić.

Witojcie!

Jakos sie pustawo zrobilo. Pewnie wiekszosc zabrala sie za zalatwianie spraw papierkowych, bo do wiosny coraz blizej i nadchodzi godzina zero. Inni pewnie poszli szukac u zrodla, co cieszy, bo tak jest najlepiej.

Ja nadal uparcie szukam i sprawdzam uzytkownikow Legalett i ...

Dzwonilem ostatnio do Lublina, do wlascicila domu, ktory juz trzecia zime uzywa takie ogrzewanie. Pogadalismy sobie troszke i zwrocilem uwage na to, by np. na etapie planowania wybrac mocniejszy agregat (np. w moim przypadku Legalett proponuje dwa agregaty 4 + 2 kW, to zamowic 4 + 4 kW). Nie jest to konieczne, bo wystarczy ta pierwsza, tansza wersja zaproponowana przez Legalett, ale jak kogos na to stac ;-(, to drugie rozwiazanie mocno niweluje efekt bezwladnosci przy rozgrzewaniu.

Koszty ogrzewania sa w Lublinie przyblizone do tych podawanych przez producenta.

Dodatkowo w domu jest kominek i tu kolejna ciekawostka. Moj rozmowca, z praktyki ostatnich dwoch lat, zacheca do nielaczenia go z instalacja Legalett (kiedy go wykonywal nie bylo jeszcze znanej takiej mozliwosci), a zrobienie tradycyjnych, kominkowych rozprowadzen wraz z "turbinką" (znow korzysc, to szybki czas nagrzewania tym sposobem). Tak, tylko ze jednak trzeba poniesc koszty na wykonanie kominka i roprowadzen. W przypadku domku parterowego ze stropem drewnianym rozprowadzenia rur to raczej nie problem, gorzej z kasa na kominek ;-(( .

Z drugiej strony ..., a jeszcze z trzeciej ... :smile:) .

No cóż - dom buduje sie zwykle na cale zycie i trzeba to wszystko dobrze przemyslec.

Pan M szczegolnie zwraca nam uwage na dopilnowanie idealnie rownego zalania betonem (pisal o tym tez Filo). Sam tego nie dopilnowal i teraz sadzi sie z firma wykonawcza za partactwo.

Ogolnie jest bardzo zadowolony z Legalett.

O jego domu pisal "Murator" chyba w nr 1 /2001.

Tyle wiesci na teraz dla zachety dla innych ...

Pozdrawiam zyczac jak zawsze spokojnych przemyslen.

Piotr

Witajcie wszyscy i Ty, Piotrze :=)

Nie bylo mnie przez chwile, bo mnie nie bylo, ale teraz znowu jestem :smile:

Pewnie temu pustawo, bo paru kwestii nie wyjasniono do konca, nie ma kto

ich wyjasnic :wink:

Zamierzam sie ponownie skontaktowac z IED (chyba, ze mi przejdzie) i pogadac -

a nuz (noz ?) - siekiera cos z tego wyjdzie (choc bez legaletu).

Na razie

Krzysiek

Witam ,

Myślę , że watek będzie się rozwijać - natomiast trudno jest zdobywac info codziennie .

Czego ja się dowiedziałem ?

1. Nieprawdą jest , że Praefa projektuje wysokość ścian na 2,70 czy 2,75. Wymiary ( wysokość) są brane z projektu . Ale , jak powiedział p. Łukasz z Praefy w Warszawie mogą bezpłatnie przeprojektowac dom na niższy - nie jest to podobno w żaden sposób powiązane z Legalettem.

2. Kominek ogrzewjący płytę pls DGP. Podobno nył ktoś , kto zrobił w domu taką hybrydę . W ostatnią sobotę właśnie o to się zapytałem w Praefie - ale nie dostałem wiążącej odpowiedzi. CZY MOŻNA ŁĄCZYĆ KOMINEK PODGRZEWAJĄCY PŁYTĘ Z DGP I JAK TO WPŁYWA NA WYDAJNOŚĆ TYCH SYSTEMÓW? Może ktoś z forumowiczów zna odpowiedź?

Cytat:

1. Nieprawdą jest , że Praefa projektuje wysokość ścian na 2,70 czy 2,75. Wymiary ( wysokość) są brane z projektu . Ale , jak powiedział p. Łukasz z Praefy w Warszawie mogą bezpłatnie przeprojektowac dom na niższy - nie jest to podobno w żaden sposób powiązane z Legalettem.

Nie gniewaj sie Automik, ale nie lubie jak ktos tak zdecydowanie zaczyna pisac pierwszy punkt od słów: Nieprawda jest ..., a kończy słowami: nie jest to podobno.

Jestes wiec pewien tej nieprawdy? :smile:

A ja na to - a u mnie w projekcie było 2,60 i dla mnie autorytetem jest p. Adrian z Praefa IED w Sosnowcu, ktory przedstawił mi to inaczej.

Co firma to inne doswiadczenia i nie wiem, kto ma racje, bo p. Łukasza nie znam i nie wykluczam, ze prawda lezy po jego stronie :smile:.

Wystraczy, bo zaraz zapytam: A co to jest prawda?

Najwazniesze, ze Praefa - matka czyli Miedzyrzecz szybko mi to przeliczyl i jest oszczednosc kilku tys. zł.

Jestem po rozmowie z p.Wojtkiem N. z innej firmy matki - Legalett Gdańsk - takie rozmowy lubie: miło, konkretnie, na temat, ...

Rozmawialismy m.in. o kominku polaczonym z Legalett i jednoczesnie z wyjsciem kanalami z kominka do pokoi. Zaden problem, by to zrobic.

Wszystkim jeszcze raz polecam kontakt bez posredników z "matkami".

Pozdrawiam.

Piotr

• 1 month później...