Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Załóżmy nietypową sytucje że mam domek letniskowy, parterowy o niedużych skosach.

Domek stoi już zbudowany, chcę na środku postawić mały kominek do ogrzewania - najzwyklejszy wkład kominkowy obudowany skrzynią z płyty g-k.

Czy muszę murować komin i w nim puścić przewód spalinowy czy wystarczy lekka konstrukcja stalowa na dachu, przewód spalinowy z rury taki jakie się wpuszcza do komina.

Zaznaczam tu że skosy są niewielkie, a więc komin nie będzie długi.

Oczywiście przy przejściu przez dach wycięty odpowiednio większy otwór z zachowaniem odległości od elementów konstr. i dachu wszystko obłożone wełną stosowaną do kominka.

Czy prawo jednoznacznie nakazuje kominy murowane , jeśli tak to poproszę o ten paragraf.

Podobna sytuacja może zaistnieć jeśli ktoś chciałby zrobić np. taki kominek w już istniejącym domu na piętrze. W tym wypadku komin byłby zbyt ciężkim elementem.

Za wszelkie odpowiedzi i porady dzięki z góry.

https://forum.murator.pl/topic/49591-czy-komin-spalinowy-musi-byc-murowany/

Witaj.Co prawda nie jestem ekspertem ale odpowiem jak ja to widze.Komin spalinowy jest też dwuścienny,tzn. w środku rura spalinowa a na zew. rura osłonowa.Musisz sie dowiedzieć jaką średnicę potrzebujesz do danego władu kominkowego oraz minimalną wysokość komina.Wiech
https://forum.murator.pl/topic/49591-czy-komin-spalinowy-musi-byc-murowany/#findComment-1059789