Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Druga warstaw wełny - ocieplenie poddasza ?

Gość

Recommended Posts

Dużo o tym już było w hasłach związanych z ociepleniem poddasza. Nikt jednak nie powiedział jak po ułożeniu wełny między krokwie i przykręceniu stelarzu montować między niego j.jedną 5cm warstwę dodatkową. Ta pomiędzy krokwiami może być przytrzymywana sznurkiem a potem można przykręcać stelarz. Jak natomiast przymocować tą drugą warstwę? . Przecież nie będą upychał jej przy przykręcaniu płyt. Chodzi mi o wełnę szklaną która przy grubości 5cm nie utrzyma się pomiędzy stelarzem na zasadzie rozpierania. Pomóżcie.

• 2 weeks później...

Ostatnio ocieplałem poddasze i zastosowałem dwie, krzyżujące się warstwy wełny. Między krokwiami 15cm( z zewnątrz wiatroizolacja)

następnie przesznurowałem ją skosami zwykłym sznurkiem budowlanym (syntetycznym) mocowanym gwoździami papowymi nierdzewkami do krokwi. Sznurek dobrze napięty musiał "grać". Przymocowałem na to sztorcem łaty z desek o szer 10cm i rozstawie odpowiadającym szerokości wełny. W tak przygotowane koryta ułużyłem wełnę o gr. 10 cm sznurując ją identycznie jak pierwszą warstwę. Na tak przygotowaną powierzchnię przymocowałem folię paraizolacjną, ale tylko w pomieszczeniach narażonych na zwiększone parowanie - łazienka i pralnia. Decyzję taką podjąłem po przeczytaniu setek ulotek i opracowań dot izolacji dachu i zastosowań paraizolacji. Ułożenie wełny "na krzyż" eliminuje mostki. Dopiero na tak przygotowanym dachu mocowałem profile pod płyty gipsowe.

Pozdrawiam

• 1 month później...

Po zamocowaniu wełny mineralnej pomiędzy krokwiami dałem stelażu metalowego co 40 cm i pomiędzy wcisnąłem wełnę mineralną 5 cm o szerokości też 40 cm brzegi wciskając pod stelaż. Niewielki ugięcia podciągnąłem napiętą folią paroizolacyjną przyklejoną taśmą dwustronnie klejącą do stelażu. Następnie przykręciłem płyty G-K które to wszystko podtrzymały.