Gość 29.01.2002 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2002 Dużo o tym już było w hasłach związanych z ociepleniem poddasza. Nikt jednak nie powiedział jak po ułożeniu wełny między krokwie i przykręceniu stelarzu montować między niego j.jedną 5cm warstwę dodatkową. Ta pomiędzy krokwiami może być przytrzymywana sznurkiem a potem można przykręcać stelarz. Jak natomiast przymocować tą drugą warstwę? . Przecież nie będą upychał jej przy przykręcaniu płyt. Chodzi mi o wełnę szklaną która przy grubości 5cm nie utrzyma się pomiędzy stelarzem na zasadzie rozpierania. Pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullabysta 30.01.2002 01:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2002 Może taśmą klejącą lub pakową, a zaraz po tym folię musisz dać(lub nie, ale ja bym dał) pzdrwArtur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 30.01.2002 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2002 Ja będę robił podobnie i będę robił w ten sposób, że zastosuję cinką żyłkę np. do łowienia ryb, i ędę ją mocował zszywkami są płaskie i niebędą później przeszkadzać oczywiscie to wszystko można zastosować do konstrucji drewnianej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 30.01.2002 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2002 Do lat drewnianych uzyj papiakow i zylki. Welna docinana szerzej niz odleglosc pomiedzy latami. Do lat metalowych tez zylka tylko mozesz laty owijac lub mocowac zylke do lacznikow lat i krokwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack 30.01.2002 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2002 Najlepiej zamiast maty dać płyty, ich wymiar waha się zwykle między 50 a 60 cm. Mniej więcej co tyle centymetrów musisz dać i tak listwy stelaża pod płyty gipsowo-kartonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 31.01.2002 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2002 tylko bedziesz mial wiecej laczen i gesciej musisz sznurowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 31.01.2002 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2002 Mi w projekcie wpisano wełna 15 + styropian 5. Kto wie "co poeta" miał na myśli? Czy chodziło mu o łatwiejsze włożenie tych 5cm? Czy chodziło o zatrzymanie pary; chyba jednak nie bo i tak mam wpisaną folię paroizolacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 31.01.2002 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2002 Jak dasz styropian to nie bedzies musial sznurowac ale musisz dac gesciej laty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foxal 10.02.2002 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2002 Ostatnio ocieplałem poddasze i zastosowałem dwie, krzyżujące się warstwy wełny. Między krokwiami 15cm( z zewnątrz wiatroizolacja)następnie przesznurowałem ją skosami zwykłym sznurkiem budowlanym (syntetycznym) mocowanym gwoździami papowymi nierdzewkami do krokwi. Sznurek dobrze napięty musiał "grać". Przymocowałem na to sztorcem łaty z desek o szer 10cm i rozstawie odpowiadającym szerokości wełny. W tak przygotowane koryta ułużyłem wełnę o gr. 10 cm sznurując ją identycznie jak pierwszą warstwę. Na tak przygotowaną powierzchnię przymocowałem folię paraizolacjną, ale tylko w pomieszczeniach narażonych na zwiększone parowanie - łazienka i pralnia. Decyzję taką podjąłem po przeczytaniu setek ulotek i opracowań dot izolacji dachu i zastosowań paraizolacji. Ułożenie wełny "na krzyż" eliminuje mostki. Dopiero na tak przygotowanym dachu mocowałem profile pod płyty gipsowe.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robas 10.04.2002 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2002 W związku z dyskusją o docieplaniu poddasza mam pytanie, jaka powinna zostać szpara wentylacyjna pomiędzy pełnym deskowaniem, a warstwą wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojptak 10.04.2002 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2002 Po zamocowaniu wełny mineralnej pomiędzy krokwiami dałem stelażu metalowego co 40 cm i pomiędzy wcisnąłem wełnę mineralną 5 cm o szerokości też 40 cm brzegi wciskając pod stelaż. Niewielki ugięcia podciągnąłem napiętą folią paroizolacyjną przyklejoną taśmą dwustronnie klejącą do stelażu. Następnie przykręciłem płyty G-K które to wszystko podtrzymały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 10.04.2002 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2002 Też bym tak zrobił jak wojptak. Może tylko należy uściślić dla tych co nie zajażyli. Na krokwie należy położyć listwy (stelaż)prostopadle do krokwi a nie tak jak kontrłaty od strony dachówki. Wtedy wełne można wsunąć pod stelaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts