Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolor ścian do sosnowych drzwi

tammara

Recommended Posts

Sosna nie jest zbytnio determinującym drewnem, więc palete kolorow masz bardzo szeroką do wyboru. Jak sie troszke zestarzeje to wpada w czerwień i tu już krąg sie zaciśnia.

Ale i tak wszystko zależy od klimatu jaki chcesz uzyskać.

Z takich ekstremalnych rozwiązań to świetnie wyglada z szafirowym kolorem

Pozdrawiam

Ostatnio modne są wszystkie odcienie zgaszonej żółci, widzę je wszędzie. W przypadku sosny lepszego gatunku może to być monotonne połączenie, ale jeżeli masz drewno przechodzące w odcienie pomarańczu, z licznymi sękami, to będzie ok. Ja mam sosnową podłogę i planuję pójść w kierunku przecieranych ścian w kolorach ziemi (od brązu po piaskowy żółty). Uwielbiam miasteczko Rousillon w Prowansji (http://www.roussillon-provence.com/), gdzie prawie wszystko jest na pomarańczowo - ale w takiej gamie odcieni, że nie wiadomo już jak znaleźć dla nich określenia ;-)

W obecnym domu mam drzwi, ościeżnice i listwy z naturalnej sosny, ale mocno pomarańczowej, ze sporą ilością sęków i wyraźnym rysunkiem słojów. Ściany są białe, i komponuje się to świetnie, bardzo podkreśla rysunek drewna. Są to wnętrza bardziej naturalne i raczej w stylu Ikei niż włoskiego designu ;-) ale nie nudzą się i wyglądają bardzo przytulnie.[/url]

ja mam drzwi z sosny bezsęcznej bielonej i ścianey zielone: kolor z Duluxa bodajże 90 YY62/264, myślę, że ciepła zieleń z YY czyli z domieieszką zieleni wygląda nieźle. Tylko nie wiem czy chcesz mieć sosnę bieloną. Jeżeli naturalną, to może wtedy to nie byłoby najlepsze rozwiązanie i zieleń trzeba by chłodniejsą jakąś