Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

czy możecie mi podać średnie ceny adaptacji projektu? Obdzwoniłam wszystkich architektów z książki telefonicznej i adaptacja projektu gotowego w Szczecinie (kompleksowo aż do złożenia w starostwie o pozwolenie) kosztuje około 3500 do 4000pln. Nie da się nic taniej?

Zależy to chyba trochę od ilości zmian które trzeba dokonać w projekcie. Ja płaciłem w 2004 r., przy niewielkich zmianach w samym budynku 2000 zł i wydawało mi się to dużo. Ale wykonywał mi to pracownik gminy, który pomógł mi trochę w inych sprawach, więc była to trochę rekompensata za te w sumie drobne sprawy oraz nawiązanie znajomości na przyszłość.

3500 do 4000 pln to bez zmian. Z mediami na działce. Czyli zatwierdzenie przez projektanta, konstruktora, branżystów. I niestety nie mam znajomości.

No to nie masz wyjścia. Jeszcze nie raz spotkasz się z sytuacją, że budujących domy traktuje się jak "dojne krowy". Np. spotkanie z geodetą 3 albo i 4 razy i za każdym razem kilkaset złotych.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam,

czy możecie mi podać średnie ceny adaptacji projektu? Obdzwoniłam wszystkich architektów z książki telefonicznej i adaptacja projektu gotowego w Szczecinie (kompleksowo aż do złożenia w starostwie o pozwolenie) kosztuje około 3500 do 4000pln. Nie da się nic taniej?

Witam

W Bielsku-Białej:

- plan zagospodarowania działki 732 brutto

- zmiany w projekcie gotowym (8-9 rysunków do zmiany + przeliczenia), poszerzenie domu z 1 strony + likwidacja lukarny 976 brutto

- uzgodnienia i załatwienie wszystkiego pod pozwolenie 610 brutto

RAZEM = 2318 zł brutto

Witam,

ja mu zaplaciłewm 1000 zaliczki( a chce za całość 3000 do otrzymania pozw. ze Starost.)....zmieniłem strop,itam takie drobne rzeczy.ALE!!!dałem sie zrobić jak małolat i teraz musze być twardy jak........dam mu jeszcze 1000 i nic wiecej...

pozdrawiam

Za niewielkie zmiany związane z otworami okiennymi plus podniesienie ścianki kolankowej - 2500 (ubiegły rok aż do uzyskania pozwolenia). Oj cenią się wszyscy w tej branży, ale Twoja kwota, to gruba przesada. Zaś 1000 zł, to o podobnej sumie mogłam pomarzyć w naszym regionie. Jak czytam o tych atrakcyjnych kwotach, to aż mi się nie chce wierzyć, że takowe istnieją (albo nie umiem negocjować :roll: ).